Дневен план за навициСвали сега 

Густав Цандер

Създателят на механотерапията

Густав Цандер

Всички сме свикнали със съвременните уреди във фитнес залите и физиотерапевтичните центрове. Но всяко нещо има своето начало и е претърпяло редица промени във времето. Началото на фитнес уредите се свързва с името на Густав Цандер – шведски физиотерапевт, който изобретява прецизни апаратури за укрепване на дух и тяло.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Предистория

Началото на 19-ти век. Шведският учен Пер Хенрик Линг създава система от упражнения и гимнастика, прилагана в четири области: педагогическа, медицинска, военна и естетическа.

През 1813 г. открива Централен кралски институт по гимнастика (Стокхолм), където прилага лечебни масажи и упражнения, целящи да подобрят човешкото здраве. Линг и Винсент Приесниц (основател на хидролечението) въвеждат нови начини за рехабилитация.

Шведското ортопедично училище се изправя срещу тези нововъведения, защото били базирани на знания, придобити само с опити. От едната страна стоял чистият ентусиазъм на Линг, а от другата – медицински проучвания, теории и обяснения.

Мануалните терапии на Линг имали своя тъмна страна – често терапевтите не издържали на многобройните похвати, които трябвало да приложат на пациентите. Дори един опитен масажист се уморявал след часове усърдна работа, а това по един или друг начин се отразявало върху пациента.

Ръчните методики имали своите предимства и ползи, но натрупаната умора пречела на физиотерапевта да осигури еднаква сила и интензивност в движенията.

Как да се избегнат тези неудобства? Възможно ли е да се намери лек за злото? Разбира се, ако този, който осигурява терапевтичните движения е ваксиниран срещу умора. Ако с точност умее да намали или увеличи натиска според лечението, предписано на пациента.

Решението

Проблемът бил решен за пръв път от Густав Цандер и неговите забележителни гимнастически уреди.

Доктор Густав Цандер (Gustav или Gustaf Zander) е шведски учен, роден на 29 март 1835 г. в Стокхолм.

Получава първата си медицинска степен през 1856 г., втората – през 1860 г., а от 1864 г. е притежател на университетска диплома по медицина (в Стокхолм).

През 1875 година става рицар на шведския орден на Северната звезда, за принос в науката.

Идеята за прочутата система се родила в главата му още докато бил млад студент. По това време провеждал гимнастическите занятия в девическо училище-пансион, основано от сестрите му.

За този период  Цандер споделя, че използвал както уреди на Линг, така и свободни движения, но бил задължен да отхвърли и двата вида. Едните не били подходящи за момичета, а другите не осигурявали разнообразието и нужния индивидуален подход за болнавите и/или с гръбначни изкривявания.

Густав искал да изобрети апаратури със следните основни характеристики:

 • Да въздействат на определена мускулна група, която да бъде въвлечена в движение.
 • Да има опция за поставяне на балансирана тежест, която да бъде увеличавана или намалявана според нуждите и желанията.

Първообразите, които създал, били доста примитивни и далеч от перфектни. Това не го обезкуражило – чрез различни анализи на движенията и многобройни опити той успял да намери правилната формула, чрез която да определя степента на натоварване за начинаещите, а по-късно – бавно да увеличава съпротивлението.

Резултатите при трениращите били изненадващи:

 • Силата се повишавала сигурно и постепенно.
 • Подобрил се апетитът.

Дори и най-деликатните и нездрави момичета отбелязвали напредък – забелязвала се физическа жизненост и енергия.

Геният на Цандер

Училището на сестрите му било преместено в място, осигуряващо достатъчно пространство.

Густав бил само на 27 години, когато построил гимнастическия си салон, в който развивал идеологията и уредите си.

Като дете не показвал влечение към механиката, но медицината се нуждаела от нея достатъчно дълго, за да отключи неподозирани негови способности.

Густав не се посветил в нито едно учение за механиката.

Въпреки това се справял с изключителна точност в работата си по усъвършенстването на уредите. Получил помощ единствено от ковач и дърводелец, но с вродената си гениалност и изключителна любов към науката, успял да създаде механизми, на които се възхищавали дори опитните механици.

Разширяване на дейността

През 1865 година доктор Цандер открива свой собствен медико-механичен институт в Стокхолм, който може да се смята за първообраз на днешните фитнес зали.

В началото центърът не притежавал повече от 27 уреда, но геният на Цандер не си давал почивка – ученият постоянно изобретявал нещо ново и така бройката достигнала до цифрата 71.

Седемдесет и едно различни ортопедични и гимнастически устройства.

Трудът му е оценен – получава почетна докторска степен, ордени и признание в областта на терапевтичната гимнастика.

Механотерапията – методът на Цандер

Цандер вярвал, че човек може да предотврати/излекува различни болести чрез системни мускулни натоварвания. Ето защо нарича метода си "Механотерапия".

Мускулите се тренират посредством нарастващо усилие. Това води до:

 • Оформяне и заздравяване на мускулатурата;
 • Премахване на болестни образувания в тъканите;
 • Укрепване на нервната система;
 • Подобряване на кръвообращението;
 • Положителни промени в състоянията на други органи.

Механотерапията има следните предимства:

 • По време на движението съпротивлението се адаптира точно към естествените промени, които са резултат от мускулната сила.
 • Интензивността на движението се променя с тежест, подобно на везна, чиято степен може да бъде точно премерена.
 • Постепенното увеличаване на силата, така необходимо за мускулното развитие, може да бъде прецизно променено до всяка желана степен.
 • Съпротивлението се означава с номер и всяка необходима промяна в степента му, било то увеличаване или намаляване, може да стане прецизно и лесно.

Методът на Густав използва и различни ротации в ставите, както и мануални похвати, осъществявани от машини.

Забележителната апаратура на Цандер

Уредите са разделени на три основни групи:

 • Задвижващи се от мускулната сила на пациента;
 • Задвижвани с помощта на мотор (пара, газ, електромотор);
 • Използващи собственото тегло на пациента; приспособени да оказват съпротивление на тялото; предоставящи възможността за разтягане на еластични материали.

Отделно се класифицират в серии спрямо физиологията.

Серия Разновидности
За активни движения

Активни движения на горните крайници – 12 на брой (например разтягане на ръцете нагоре, флексия на предно рамо, сгъване и разгъване на пръстите и др.)

Активни движения на краката – 12 на брой (абдукция, ротация, сгъване, разгъване и др.)

Активни движения на торса – 10 на брой (ротация, разтягане, основно седящи уреди)

Балансиращи движения – 3 на брой

За пасивни движения 8 на брой (за разширяване на гръдния кош, повдигане на таза и др.)
За механичи дейности

Вибрационни – 2 на брой (на цялото тяло или на отделни части)

Почукващи – 4 на брой (на крака, глава и др.)

Размачкващи действия – 1 на брой (на коремната област)

Осигуряващи триене – 6 на брой (крака, гръб и др.)

Ортопедична апаратура

За пасивно възстановяване – 5 на брой

За активно възстановяване – 6 на брой

Допълнителна апаратура за определяне на състоянието 3 на брой, сред които и стол за изследване на сколиоза

Много важна част от метода на Цандер заемат вибрационните похвати и апаратурите, които ги извършват. Вибриращият предмет взаимодейства с меките тъкани на различни части на тялото, оказвайки бързо редуващи се движения. Това води до благоприятните ефекти на:

 • Намаляване честотата на пулса;
 • Повишаване на вазомоторните функции – те имат отношение при свиване/разширяване на кръвоносните съдове;
 • Повдигане тонуса на сърдечния мускул;
 • Увеличаване на кръвното налягане.

Интересен факт от онова време е, че в повечето болници и ортопедични заведения внезапната смърт вследствие на сърдечно-съдови болести била често срещано явление. Дългогодишният асистент на Густав Цандер, д-р А. Левертин, споделя, че такъв случай не е описван никога при механотерапията.

Вибрациите, съчетани с различни физически упражнения, имат забележително въздействие върху сърдечните проблеми – засилва се кръвообращението, стимулира се дейността на сърцето, подобрява се доставянето на важни нутриенти до мускулите.

Механотерапията представлява един цялостен здравословен режим, който се стреми да подобри здравето на хората, като противодейства на вредните навици, свързани с начина им на живот.

Седящата работа, напрегнатостта в ежедневието, малката физическа активност и използване на мускулите, среднощни партита и задимени помещения – всичко това оказва пагубно въздействие върху тялото.

В книгата, посветена на д-р Цандер и неговия метод, Левертин споделя, че все повече обществото разбирало от какво голямо значение са медицинската гимнастика и намаляването на вредните навици. Хората отивали в института с различни заболявания.

Разбира се, всички те можели да увеличат физическата си активност с повече разходки и колоездене, но според Густав те не били достатъчно ефективни. Първо, защото не тренирали всички мускули и второ – болните, които се разхождали в продължение на часове, се оплаквали от болки в гръбнака. При апаратната гимнастика може точно да се определи нужното натоварване.

Тя е изключително полезна и за жените, при които нервната система има главна роля за цялото им съществуване. Според докторът те не се нуждаят толкова от силни мускули, но тренирането им ще помогне за цялостно подобряване на органите и здравословното състояние.

Медицинската гимнастика на шведския учен се използвала при:

 • Болести на сърцето;
 • Заболявания на нервната система;
 • Болести на дихателните органи;
 • Нарушения в правилното функциониране на органи в коремната област;
 • Различни аномалии като анемия, особено при млади момичета;
 • Затлъстяване;
 • Подагра;
 • Хроничен ревматизъм;
 • Лечение на сколиоза.

Оценка на дейността на Густав Цандер

Докторът успява да осъществи идеята си за лечение чрез трениране на мускулите. Дори повече – доказва, че наистина този метод подобрява здравословното състояние и е лек за редица болести.

Сега неговите апарати може да изглеждат странни и налудничави, но те предизвикали истински фурор по негово време. Курорти в Европа и Америка започнали да ги включват в услугите си, а редица медицински заведения отворили "Цандеровски институти", където лекували по неговите методики.

След смъртта му, за съжаление, дейността започнала да замира, а теориите му – да бъдат отричани.

Но неговите уреди станали причината за революцията във фитнеса век по-късно.

Използвани източници

 • "Dr. D. Zanger’s Medico-mechanical gymnastics. Its method, importance and application" by Dr. Alfed Levertin, Stockholm, 1893
 • "Scientific American – Scientific American Supplement" № 1092, New York, 1896
 • Снимка: studioumanyc.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow