Чарлз Поликуин

"Качването на мускулна маса е като ученето на език. Ако не го предизвикаш сам, няма как да стане.”

Чарлз Поликуин

Чарлз Поликуин (роден на 5 март 1962 г. в Отава, Канада) е международно признат за един от най-реализираните и успешни силови треньори в света. По негови програми са тренирали олимпийски медалисти в 17 различни спорта, световни шампиони в 10 спорта и професионални атлети от Националната баскетболна асоциация на САЩ, Националната хокейна лига на САЩ, Бейзболната лига на САЩ и Английската висша лига по футбол.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Професионална визитка на Поликуин

Най-големи успехи записва в подготвянето на спортисти в каяк, джудо, бобслей, шейни, биатлон, вдигане на тежести, ски, фигурно пързаляне. Биографията му допълва работа за световни организации като тайните служби на САЩ и Световния плувен конгрес. Сред най-известните спортисти, които готви, са:

 • Пиер Люде – олимпийски златен медалист и световен шампион на бобслей;
 • Ал МакИнс - олимпийски златен медалист по хокей;
 • Едгар Мартинез – един от най-добрите стрелци десничари в бейзбола;
 • Адам Нелсън – двукратен олимпийски златен медалист по хвърляне на гюле;
 • Джо Нивендук - олимпийски златен медалист по хокей;
 • Нанси Пери – световна рекордьорка на спринтова щафета 4 х 200 м;
 • Дуайт Филипс - олимпийски златен медалист на дълъг скок;
 • Крис Пронджър - олимпийски златен медалист по хокей;
 • Крис Торп – Носител на сребърен и бронзов медал на олимпийски игри на зимни шейни.

С тренировките с тежести Чарлз се запознава чрез бойните изкуства. Едва 14-годишен Поликуин става вторият най-млад каратист в Канада, който получава черен колан.

Един ден се явява в доджото, готов за поредната тренировка, но заради изключително лошото време навън се оказва, че в залата са дошли само той и сенсеят му Уеб Коркоран. Коркоран решава да не провежда карате урок само за един ученик и му показва как да тренира с тежести.

Няколко години по-късно Чарлз завършва бакалавърска степен по кинезиология и веднага започва да се занимава с атлети. Преждевременно завършва и магистратурата си по физиология.

Започва да провежда изследвания на силовите тренировки и стартира съвместната си работа със свои колеги от Европа. Поради това научава и третия си говорим език – немски (плюс родните му френски и английски).

Една от техниките за мускулен растеж на Поликуин е смяната на тренировъчни режими. Чарлз твърди (и доказва), че нито една програма не може да работи постоянно за растеж и в практиката си сменя вариативно програмите на своите клиенти. В свое интервю казва, че по-добро от 4 различни тренировъчни програми са... 16 различни тренировъчни програми.

Като треньор Поликуин има над 600 статии и издадени 10 книги, които са преведени на над 10 езика. През 2001 г. Чарлз отваря собствен тренировъчен център в Аризона.

С иновативните си методи за тренировки и хранене Поликуин повишава сериозно качеството на подготовка на атлетите като цяло, тъй като подготвяните от него вдигат летвата високо.

През 2006 г. започва кампания по популяризиране на тренировъчните си методи и започва да провежда курсове и семинари на треньори от цял свят. Треньори от над 50 държави са заслужили уникалния му сертификат P.I.C.P. (Poliquin International Certification Program).

Когато се говори за Чарлз Поликуин е важно да се уточни, че преди всичко той е напълно комерсиален (в добрия смисъл на думата) и професионален треньор – с други думи, неговите похвати и методи са предназначени за хората, които плащат, за да ги получат.

С тази цел Чарлз Поликуин е стартирал уебсайт, където редовно се публикуват "плодовете" на неговия труд.

Още за Поликуин?

Препоръчваме ви канала на Поликуин в youtube.com. Разгледайте клиповете по-долу, без съмнение ще намерите нещо полезно.

Използвани източници

 • charlespoliquin.com
 • bodybuilding.com
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow