Джоел Уолък (Joel D. Wallach)

Джоел Уолък (Joel D. Wallach)

"Умрелите доктори не лъжат”

Доктор Джоел Уолък или "The Mineral Doctor", както е известен по света, е много критикувана личност. Той е американски ветеринарен лекар и природолечител, който лекува чрез завишен прием на определени минерали. Вярва, че всички заболявания са причинени от дефицит на колоидни минерали и могат да бъдат излекувани чрез добавянето им в конски дози към хранителния режим.

Неговите методи изцяло сриват фармацевтичната индустрия и затова е оборван от медицината с научни факти. Въпреки това практиката му се радва на много последователи и той ежегодно ръководи стотици лекции.

Кратка биография

Роден е на 4 юни 1940 година в Сейнт Луис, Мисури.

Образование

 • 1962 година – завършва университета в Мисури с първа специалност "Животновъдство и земеделие", а втора – "Залесяване".
 • 1964 година – защитава докторат по ветеринарна медицина.
 • 1982 година – защитава докторат по природосъобразна медицина в Национален колеж по природосъобразна медицина в Портланд, Орегон.

В продължение на 30 години работи като ветеринар.

Публикации 

Проучванията и теориите му са събрани в много публикации, книги, аудио и видео записи.

Книги:

 • 1978 – "Rhino Express"
 • 1983 – "Disease of exotic animals"
 • 1989 – "Let’s Play Doctor"
 • 1994 – "Rare Earth’s Forbidden Cures"
 • 1997 – "Dead Doctors Don’t Lie!"

Аудио/Видео записи:

 • "Dead Doctors Don’t Lie!"
 • 1993 – "Dead Doctors Don’t Lie II"
 • 1996 – "Dead Doctors Don’t Lie" – Видео, 2:16 часа
 • 1996 – Dr Wallach

Дейност

Уолък лекува чрез колоидни минерали и се занимава с разпространяването и продажбата им.

Открито е настроен срещу много от съвременните медицински лечения и се обявява против фармацевтичната индустрия и лекарското съсловие, които според него ограбват хората. Те от своя страна му отвръщат с остра критика и оборване чрез научни факти.

Вярва, че всички болести са причинени от дефицит на определени минерали и лечението им е много просто – прием на завишени дози от минерала, но в течна форма, която се усвоява по-добре от тялото.

Ръководи годишно около 300 лекции, продава милиони копия касети и дискове от лекцията си "Dead Doctors Don’t Lie".

По време на ветеринарната си практика той идентифицира първия животински модел за кистозна фиброза при маймуните. Дори нещо повече – може умишлено да причини заболяването чрез дефицит на определени хранителни вещества, и съответно – да подобри здравословното състояние, като върне тези вещества в менюто на животните.

Това откритие било обещаващо за децата, страдащи от кистозна фиброза (муковисцидоза), но когато го обявил публично, бил отхвърлен и уволнен от тогавашната му работа.

Раздразнен и смутен, решил да се запише в медицинско училище, но и там не срещнал разбиране и започнал своя собствена практика.

С течение на времето дейността му се разширила, намерил много последователи, които казвали: "Ако не сте доволни от лекуващия ви лекар, отидете при д-р Уолък – ще ви третира като куче, но ще се почувствате по-добре."

Минералите

Минералите са изключително важни за доброто здраве и функциониране на целия организъм.

Необходими са 90 добавки към ежедневната диета: минерали, витамини, основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и основни мастни киселини.

Телата се нуждаят от тези есенциални нутриенти и дефицитът на всеки един от тях може да доведе до 10 вида заболявания – тоест общо 900 заболявания, които могат да бъдат предотвратени чрез правилно хранене и суплементиране.

Има няколко вида минерала, всеки от които има различна усвояемост.

Най-важни за Уолък са колоидните, които се усвояват до 98%. Те са в течен вид и на много дребни частици, които са заредени отрицателно. Обвивката на червата е с положителен заряд и по този начин се образува електромагнитно поле, минералите залепват за червата и се усвояват много по-добре.

Минералите са по-важни от витамините, защото при липса на витамини тялото може да използва минералите, но минералите контролират възможността на тялото да абсорбира и използва витамините.

Спортистите се нуждаят от допълнителен прием на минерали, защото изхвърлят много от тях с потта си. Уолък казва, че да тренираш без суплементация е като да караш колата си без бензин.

А сега да разгледаме по-интересни примери за заболявания и успешното им според Уолък лечение с минерали.

 • Язва на стомаха – ветеринарите знаят, че язвата при свинете е причинена от бактерия и се лекува успешно без хирургическа намеса с минерала бизмар.
 • Рак – лекува се със завишени дози витамин C, A, цинк, молибден, рибофлавин, витамин Е, бетакаротин, селен и други.
 • Артрит – всяка сутрин чаена лъжичка с връх с раздробени кокоши хрущяли, разредени с портокалов сок.
 • Болест на Алцхаймер – големи дози витамин Е.
 • Камъни в бъбреците – лечение с повече калций, магнезий, бор.
 • Диабет – може да се предотврати и излекува с помощта на хром и ванадий.
 • Остеопороза – калций, магнезий и бор.

"Dead Doctors Don’t Lie"

"Починалите доктори не лъжат". Какво се крие зад това?

Години проучвания в областта на здравето и дълголетието.

Уолък открива, че продължителността на живот на средния американски доктор е много кратка. Започнал да събира информация за покойниците и открил, че много били умрели от елементарни дефицити на някои нутриенти.

Ако докторите наистина знаят истината за здравето и дълголетието, то те би трябвало да живеят много повече от когото и да било, според Джоел.

Всичко това показва, че лекарите изпускат ключови моменти що се отнася до разбирането за по-дълъг и здрав живот.

Критика

Срещу убежденията на Уолък застават много критици, учени в областта на медицината и здравни институции.

Според тях той изнася недоказани от науката теории и приемът на конски дози минерали не само че не е здравословен, но може да бъде и много токсичен за тялото.

Критици като Джеймс Понтолило са скептични към методите на Уолък. Джеймс се стреми да развенчи много от твърденията му, защото те не са потвърдени от никакви клинични тестове.

Всичко, което е научил, е от живота във фермата, дисекцията на животни, аутопсията на хора и четейки статии от Нешънъл Джиографик.

Понтолило казва, че точно това е работата на промоутърите на колоидните минерали – да накарат хората да вярват, че минералният дефицит е широкоразпространена причина за заболявания.

Поддръжниците на Уолък често го изтъкват като номиниран за Нобелова награда. Всъщност бил "номиниран" през 1991 за проучванията си в областта на кистозната фиброза от Асоциация на природолечители, но без тези проучвания да имат сериозни научни корени.

Джеймс смята заключенията на Уолък за невалидни, защото експериментите му са с внимателно избирани, а не на случаен принцип хора; не следвал правилна хронология, а диагнозите били поставяни само след проведен разговор с пациента. Нобеловият комитет нямал доверие на "номинацията" на Уолък и официално я обявили за нелегитимна.

Центърът по контрол и превенция на заболяванията в Атланта, Джорджия прави изследване в продължение на 13 години, в което участие вземат 10 758 американци. Стига се до заключението, че суплементацията с витамини и минерали няма пряка връзка с намаляването на смъртността. Дори се оказало, че тези, които взимали добавки, пушели и пиели по-малко, включвали повече плодове и зеленчуци в менюто си, всъщност не живеели по-дълго от противоположната група.

Опонентите на лечението с минерали наблягат, че поглъщането на ненужни количества елементи трябва да бъде избягвано, защото много от тях не са лесно изхвърляни от тялото и може да имат токсични ефекти.

Например в дневната Уолъкова доза "Mineral Rocks" има 7.2 мг неидентифициран органичен въглерод.

В какво да вярваме?

Това всеки от нас трябва да реши според личните си наблюдения и опит.

Не знам дали наистина приемането на силно завишени дози от някои конкретни минерали може да лекува сериозни болести, но със сигурност витамините и минералите са важни за нашето тяло и правилното му функциониране.

А Уолък с дейността си, както и противниците му с критиката си, ни представят една различна гледна точка и поле за размисъл.

Използвани източници
 • Wallachonline.com
 • Skepdic.com
 • "Colloidal Mineral Supplements: Unnecessary and Potentially Hazardous", James Pontolillo

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1