Дневен план за навициСвали сега 

Ървин "Забо" Кошевски

"Страхотният"

Ървин "Забо" Кошевски

Ървин Пол Кошевски (Irvin Paul Koszewski) е абсолютна легенда на "Мускулестите плажове" в Санта Моника и Винъс. Без съмнение той е бил един от най-известните мускулести мъже в Южна Калифорния.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ранни години

Ървин Забо Кошевски

Забо е роден на 20 август 1924 година в Кемдън, Ню Джърси. Ървин е известен най-вече с една забележителна част от своето тяло – коремните мускули. На седемгодишна възраст вижда снимка на Юджин Сендоу и остава много впечатлен от добре изразените абдоминални мускули на "бащата на бодибилдинга".

Забо започва да тренира с тежести още на 14-годишна възраст. В гимназията практикува още няколко спорта – плуване и борба, освен това е капитан на местния футболен отбор. С група младежи тренира край езерото Робъртс в Колингсууд - Ню Джърси. През зимата премества тежестите вкъщи и прави зала в мазето си.

След това започва да тренира в местното Y.M.C.A. в Камден, където печели втория си прякор - "Мистър преса". Нито един бодибилдър не е печелил повече награди от Кошевски за най-добре развити коремни мускули.

Армията

През 1943 г. Ървин се записва като доброволец в армията със своя тренировъчен партньор и приятел Дино Мазо. През същата година се появява негова снимка в списанието "Сила и здраве" (Strength & Health). Забо служи в Нова Зеландия, Австралия и Япония. В Япония е установен близо до чугунолеярен завод и това става за него повод да поднови своите тренировки със странни парчета метал. Уви, заради маларията и тропическата треска губи сериозна част от теглото си и от 84 кг пада до 62 кг.

Завръщането

Ървин Забо Кошевски

Кошевски започва да тренира отново, след като се връща в САЩ. Печели конкурса "Мистър Ню Джърси" през 1948 г. През 1950 г. печели конкурсите за младежи и мъже "Мистър Централен Атлантически Океан".

На 4-ти януари 1951 г. Забо се премества да живее в Санта Моника и започва да тренира още по-силно на небезизвестния "Мускулест плаж". Той печели доста конкурси след това: "Мистър Лос Анджелис"; "Мистър Калифорния" и още много други, както винаги печели награди за най-добра коремна преса.

Конкурсът

На един бодибилдърски конкурс, състоял се близо до Лос Анджелис, съдиите решили да поставят няколко силови квалификации, за да изпробват силата на участниците. Тогава все още трибоят не бил популярен и съдиите сметнали за честно всеки участник да изпълни трите основни движения – изхвърляне, обръщане с изтласкване и преса.

Ървин без загрявка направил перфектно изхвърляне с клек със 100 кг и попитал един от съдиите дали това е достатъчно доказателство, но съдията му отговорил, че не е и че иска да види и другите движения.

Тогава Забо грабнал същата щанга, вдигнал я и направил военна преса, след това сложил два диска по 15 кг от двете страни на щангата и направил перфектно обръщане и изтласкване, след което направил изхвърляне с ножица.

Докато стоял прав с щангата над главата си, казал на един от съдиите: "Е, умнико, приемаш ли това за доказателство?"

Може би споменатите килограми не са особено впечатляващи в днешно време, но е важно да се отбележи, че тези постижения са направени без загрявка и без специални обувки от човек, тежащ около 77 кг.

Късни години

Ървин Забо Кошевски

През 1965 г. Кошевски печели трета награда в средния клас на "Мистър Олимпия" и естествено, титлата за най-добри коремни мускули. След това участва в няколко международни конкурса и печели награди в средния клас.

Забо участва в телевизията и в няколко филма като каскадьор. В продължение на 5 години играе ролята на немец в телевизионен сериал, наречен "Битка", след което участва в няколко филма и телевизионни предавания.

Когато Ървин започва да тренира в известния "Gold's Gym" заедно със своя приятел Дино, той тренира 6 пъти в седмицата, като тежките му тренировъчни дни са понеделник, сряда и петък. Почивният му ден бил само в неделя. Тренировките му траели от два и половина до три и половина часа.

Тренировъчната програма на Забо

Понеделник-сряда-петък; времетраене на тренировката: около 3 часа и половина.

Крака и долна част на гърба:

 • Клек или бедрено сгъване, разгъване – 8х10
 • Хакен клек или бедрено сгъване, разгъване – 2х20
 • Мъртва тяга с изправени крака – 4х10
 • Силово обръщане – 4х10

Гърди:

 • Изтласкване на дъмбели от обратен наклон – 10 повторения
 • Кросоувър за гърди на скрипец – 10 повторения
 • Кофички – 10 повторения
 • Лицеви опори – 25 повторения

Тези упражнения са изпълнявани в 7 кръга.

Горна част на гърба – латисимуси:

 • Набирания – 7х10
 • Гребане на скрипец – 7х10
 • Придърпване на скрипец зад врат – 7х10
 • Обратно разтваряне с една ръка на скрипец – 7х10 на всяка ръка

Вторник-четвъртък; времетраене на тренировката: около 2 часа и половина.

Рамене:

 • Изтласкване на дъмбели от седеж – 7х10 или обратното, 10х7
 • Флайс с дъмбели – 7х10 или обратното
 • Изтласкване на щанга зад врат от седеж – 7х10
 • "Хеликоптер" – 7х10

Ръце:

 • Бицепсово сгъване с дъмбели от наклонен седеж – 20х10 или обратното, 10х20
 • Трицепсово разгъване на скрипец – 20х10 или обратното

След всяка тренировка правел по 500 коремни преси и по 500 повдигания на краката от вис без почивка.

В събота тренирал както желаел. Той тренирал в ранния следобед и се стараел да завършва тренировките си максимално бързо.

Живот извън залата

Ървин Забо Кошевски

Като част от тренировката Кошевски обичал да плува в синия океан и да тича на плажа. Забо следвал стриктна и разумна диета. Хранел се два пъти на ден - сутрин и вечер, храненията му се състояли от много плодове и зеленчуци, сокове, мляко, млечни продукти, яйца и месо.

Преди състезания намалявал млечните продукти за сметка на месото и се хранел само с риба и пилешко. Към диетата си добавял мултивитамини и минерали. През свободното си време обичал да чете история, да играе шах и да лови риба. Той имал огромна джаз колекция, на която се наслаждавал с часове.

Както неговия идол от детството му, Джон Гримек, Ървин никога не е бил извън форма - от 1936-та година до края на живота си е пропускал само няколко тренировки.

Негови са думите: "Ако се притесняваш от това, че трябва да влезеш във форма, то никога не излизай от нея".

Ървин Забо Кошевски умира на 24-ти март 2009 г. на 84 години.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow