Бленди със скрит профил (proprietary blends)

Разберете защо се ползват и за какво трябва да внимавате

Бленди със скрит профил (proprietary blends)

На етикета на огромна част от новите добавки може да прочетете думите "proprietary blend" или така наречената бленда със скрит профил на дозировките. Това дори е вече най-често срещаното етикиране.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представляват?

В последните години индустрията за спортни добавки бълва всякакви нови продукти, в които смесва различен брой съставки. Суплементи от този тип има всякакви - пред-, интра-, следтренировъчни; MRPs, протеиново-въглехидратни пудри, гейнъри, възстановяващи и други продукти.

На етикета на огромна част от тях може да прочетете думите "proprietary blend" или така наречената бленда със скрит профил на дозировките. Комбинациите от няколко съставки (от 2 до 20 и нагоре) получават добре звучащо име от типа на "енергиен комплекс" или "напомпващ комплекс", като така се дава правото на производителя да скрие дозировката. Ето един пример:

На практика производителят изрежда кои съставки са в продукта, но не дава дозировките. А оттам идват редица проблеми, които ще разгледаме по-долу. Единственото, което производителите са длъжни да спазят по закон е изреждането на съставките в низходящ ред по показател тегло.

Т.е., съставката с най-много грамове в доза ще е сложена на първо място, а след нея по същия ред ще следват останалите, като последната, разбира се, ще е в най-малко количество. Друга информация за състава не получавате.

Защо се ползва този трик?

Бленди със скрит профил

Едната причина е защита на самата компания. От една страна, по този начин комбинацията от точно определени количества съставки става един вид "запазена марка" и може да се пази в тайна. По този начин не може друга фирма да им копира продукта.

От друга страна, ако компанията е вложила пари за изследвания и научни проучвания (което се случва рядко) относно съставките и най-вече ефективното им дозиране, то тя ще иска по някакъв начин да си предпази инвестицията от "чужди очи".

Втората причина - заблуда на потребителя. Всяка компания има правото да си кръсти блендата с най-звучното и впечатляващо име, което измисли, като по този начин рекламата ще е по-влиятелна. Сега ще разгледаме списък, показващ нагледно какво се има предвид под заблуда и прилежащите минуси от това.

Какви са минусите и защо е добре да ги избягваме?

 • Не е ясна дозировката на всяка от съставките. Това се подразбира още горе в дефиницията на блендата със скрит профил.
 • Не се знае дали дозата е достатъчна. За повечето съставки има научни доказателства колко са минималните стигащи, оптималните и максимално допустимите количества. Може в блендата да има толкова малко, че дадената съставка да е абсолютно безполезна. Също така може да има някакъв ефект, но да е далеч от оптималното. Третият вариант е при хора с определено заболяване или производно, при което не е препоръчително да вземат повече от Х грама от дадено съединение.
 • Невъзможност за съзнателно увеличен прием. Ако искате умишлено да приемате по-голямо количество от дадена съставка, то не знаете колко да си добавите, за да стигнете желаната доза.
 • Неспособност да се моделира индивидуална доза. Случва се хората да искат определен продукт, но да не могат да го купят заради определена съставка. Добър пример е бета-аланинът. Чудесна и доказано ефективна добавка е, но има и "страничния ефект" на щипане по кожата. Тук уточняваме, че това не е траен страничен ефект в истинския смисъл на думата, тъй като няма трайни негативни последици и освен това спира до половин час след първото усещане. Някои хора не обичат този ефект или са свръхчувствителни към него и искат да си разделят дозировката на няколко отделни приема. Например вместо 1х3 грама, да го приемат 3х1 грам. Това разделяне на дозировките при блендите е очевидно невъзможно или следва да се прави с налучкване.
 • Невъзможност за предварителна оценка на ефекта. Кофеинът е отличен пример за това. Много предтренировъчни продукти съдържат кофеин и често - в големи дози. Има хора, които тренират привечер или броени часове преди лягане. Те може да искат да приемат другите съставки на продукта, но заради кофеина да си създадат дискомфорт. Друг пример е наличието на креатин монохидрат. Много трениращи предпочитат да го пият на цикли, като правят почивка от него. Тъй като в момента той се съдържа в почти всички предтренировъчни продукти, почивката от цикъла става неизпълнима.
 • Количеството може да "скрие" качеството. В големите бленди се изреждат много съставки и понякога потребителят забравя да се замисли какво качество е определена съставка (да речем, какъв креатин или какъв бета-аланин е ползван). В продукти, на които е изредена и дозировката на съставките най-често се споменава точната форма. Например креатин монохидрат - може да е свръхкачественият немски Creapure, може да е нискокачествен китайски със съдържание на тежки метали и други примеси.
 • Възможен слаб ефект, скрит в дозировката. Трябва да се обърне внимание на общия грамаж съставки и нужните дозировки на отделните компоненти. Погледнете горния пример на снимката. Изредени са все добри съставки, но цялата доза е общо 4145 мг. За креатин монохидрат трябват поне 3-5 грама, за да покаже ефективност, за бета-аланин поне 3-6 грама, а после имаме още изредени неща. В случая имаме хубави съставки, но ако сумираме едно по едно, се оказва невъзможно да са в ефективна доза.

FDA задължава производителите да си изреждат съставките на етикета по низходящо тегло, като това в горния пример може само да ви каже, че аргининът е с най-голям грамаж. Т.е. може той да бъде 3000 мг, а останалите съставки да са останалите 1145 мг.

Друг пример, ползващ същия принцип е случаят, при който две фирми продават продукт, на който блендата по етикет е абсолютно същата. Може да си купите по-скъпия от двата продукта и въпреки това, той да е по-лошата комбинация. Няма как да знаете.

Скриване на дозировките до някаква степен стопира иновациите в хранителните добавки. Постоянно се бълват нови бленди с чудни имена, но ако се изреждаха грамажите, компаниите щяха да са принудени да разработват нови съставки и комбинации, за да убеждават потребителите в превъзходството на новия им продукт.

Тук скриването излиза по-евтино и в услуга на рекламата. За сравнение ще споменем, че изследванията за една нова съставка отнемат средно 7 до 10 години във фармацевтичния сектор, който движи пазара напред. 

Какви са плюсовете?

 • Първоначална малка инвестиция. Получавате наведнъж много съставки, а плащате от всяка само количество, което ще ви стигне за определен времеви прозорец (най-често 28 или 30 дни).
 • Удобство. В малък контейнер получавате всичко, като то е вече смесено и с един замах може да се сложи в шейкър и лесно да се дозира. А и една кутия заема по-малко място от пет, нали?
 • Вкусови качества. Блендите се овкусяват и са приятни за пиене в повечето случаи. Ако си купите съставките поотделно, може всичките да са неовкусени, а може една или повече да имат определен вкус. В първия случай може просто да добавите овкусител по ваш избор. Във втория случай, ако повече от 1 съставка е овкусена, ще имате смесица, която невинаги е приятна за консумация.

Каква е алтернативата?

Алтернативата, разбира се, е да се закупят желаните съставки поотделно.

Положителните страни при този подход:

 • Знаете точно какво пиете откъм качество, произход и грамаж.
 • Изключва се приемът на нежелани/непоносими съставки. Ако тренирате преди лягане - не слагате стимуланти. Ако пък някоя от тренировките през седмицата на същия човек е през деня - добавя си.
 • Всеки може сам да си сложи подходящата за него доза, или както в гореспоменатия пример с бета-аланина да я раздели на няколко по-малки приема.
 • Ако имате предпочитание към даден произход на определени съставки, може да ги комбинирате както желаете.
 • Може по някое време да се спре определена съставка, ако тя се пие циклично.
 • Общо сместа на доза ще излезе много, много по-евтино.

Отрицателни страни:

 • Всяка доза сама по себе си ще е много по-евтина, но първоначалното закупуване на всички съставки може да се окаже голяма или непосилна еднократна инвестиция за потребителя. Това важи с най-голяма сила за големи комбинации от по над 5 съставки.
 • Обратно на блендите, трябва всеки път нещата да се смесват ръчно преди употребата, което е неудобство и губи време. Ако сте достатъчно разсеян, може и да добавите от нещо двойно или пък да го изпуснете напълно.
 • Друг минус е, че се изискват знания за комбинирането и определянето на нужния грамаж на всяка от съставките. От друга страна, на етикета на всяка добавка има препоръчителен прием, което лесно премахва проблема.
 • Недостатъчно компетентен човек може да направи неподходяща/лоша комбинация от съставки, която да му даде по-скоро негативни резултати.

Извод

Въпрос на личен избор и преференции е купуването на бленди със скрит профил на дозирането. Както се вижда от списъците горе, има доста негативи, но за някои хора това може да не е достатъчно, за сметка на удобството и финансовата страна на определени матрични продукти.

Информираният избор обаче стои в основата на нещата. Сега знаете "Как?" и "Защо?"

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow