Дневен план за навициСвали сега 

Артур Саксон

"Железният майстор"

Артур Саксон

Артур Хениг "Саксон" е роден 28-ми април 1878 г. в Лайпциг, Германия. Голяма част от детството си прекарвал навън сред природата със своите братя. Те често правели дълги разходки, бягали из горите, катерели се по дървета и си организирали борби. Артур Саксон отива на училище чак когато навършва 14-годишна възраст, а през юношеските си години започва да тренира с тежести в местния спортен клуб. На 18 години тежал 86 кг и към тренировките си с тежести включвал и борба.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ранни години

Артур продължава да се занимава сериозно с борба и печели няколко награди. Той обаче осъзнава, че е доста по-силен от всичките си опоненти и решава да се откаже от борбата, след като контузва лошо един от най-добрите френски борци по онова време. Любим номер, с който побеждавал всичките си опоненти бил да вдигне противника си над глава и да го хвърли на земята.

Артур Саксон

Саксон имал огромен успех като аматьор във вдигането на тежести и спечелил няколко златни медала на три последователни състезания в Лайпциг, Вердау и Кемниц. Скоро след това неговото име започнало да нашумява в света на силачите, особено когато решил да стане професионалист.

Заминаване

Саксон заминал за Англия с идеята да предизвика на силов двубой едни от най-известните имена в света на вдигането на тежести. За негово съжаление почти нито един от тогавашните шампиони не се съгласил да се съревновава с него, освен Юджийн Сендоу.

Двубоят

Артур Саксон

На 26-ти февруари 1898 година се провел силов двубой между Сендоу и Саксон. Били заложени пари, както и честта победителят да носи титлата "Най-силният мъж в света".

Първото движение било избрано и изпълнено от Саксон - той вдигнал с малкия пръст на ръката 50-килограмова пудовка до рамото си, след което върху него се покатерил 72-килограмов мъж, който седнал върху тежеста, след което Артур направил бент преса с тях.

Сендоу отказал дори да пробва движението. След това Саксон, използвайки цялата си ръка, взел 80-килограмова пудовка и 85-килограмовия Оскар Хилгенфелт, с което направил бент преса в същия стил, но не успял да се изправи.

Отново Сендоу отказал да пробва. Накрая Артур взел 120-килограмова щанга и направил успешна бент преса от втория опит. Сендоу приел предизвикателството и опитал 5 пъти да направи бент преса с тежестта, но така и не успял да се изправи.

След двубоя, неуспелият да победи своя опонент Юджийн Сендоу решава да го съди. За нещастие на Саксон, Сендоу печели делото благодарение на добри адвокати и подкупни свидетели.

Рекорди

 • През 1904 г. Артур посещава Ливърпул и демонстрира своята сила в "Училището на Сендоу за физическа култура", като прави бент преса със 150 кг с една ръка. Това невероятно постижение било направено с щанга, тежаща 73 кг, на която от двата й края били завързани два дъмбела. От едната страна дъмбелът тежал 40 кг, а от другата - 37 кг.
 • Артур Саксон прави най-добрия си лифт на 12-ти декември 1905 г. в Щутгарт, Германия. В присъствието на известни тежкоатлети и на репортери от известен спортен вестник Артур демонстрира бент преса със 168 кг.

Саксон Трио

Артур Саксон

Докато Артур е в Англия, неговите братя Курт и Херман решават, че нямат бъдеще на родна земя и се присъединяват към него с идеята да сформират силаческа тройка. След като пристигат, те решават да се нарекат "Триото на Саксон".

От самото начало триото показвало невероятни силови номера, които до онзи момент не били виждани никъде. Всички тежести, с които тройката показвала номерата си можели да бъдат проверени и изпробвани от публиката.

Тренировки

Заедно със своите братя Артур тренирал почти всеки ден. Той тренирал винаги тежко с няколко повторения, за него лекото трениране с по-леки тежести било абсолютно безсмислено. Братята тренирали всяка сутрин по 2-3 часа, а вечер изнасяли силови представления.

 • Те започвали своята тренировка с лег преса на щанга за 20 повторения като загрявка. Те правели пресата, докато лежали по гръб, а щангата била балансирана върху краката. След като направели определения брой повторения, вземали щангата с ръце и правели още няколко повторения с нея, след което я балансирали на един крак.
 • За захват, за мускулите на гърба и краката те правели по 10 обиколки около сцената с две пудовки, тежащи 55 кг. Също така се разхождали около сцената с най-тежката си щанга върху гърба, която тежала 192,5 кг.
 • Друго упражнение, което правели, било пресата зад врат. Те я изпълнявали, като вземали щангата зад гърба си и, навеждайки се, я претъркулвали до врата си и я изтласквали.
 • Артур обръщал и изтласквал щанга с две ръце, след което я прехвърлял на едната си ръка и клякал с щангата, докато ръката му била напълно заключена, а тежестта над главата.
 • Пракикували и преден клек с изтласкване в горно положение без пауза.
 • Всеки ден те правели бент преса с една ръка, като имали 30 опита с най-голямата възможна тежест.
 • Често включвали борба и скокове на височина и дължина в своите тренировки, а когато им се отдавало възможност, обичали да плуват.

Хранене и навици

Артур Саксон

За тримата братя пълноценната и питателна храна била от изключителна важност.

 • За закуска те изяждали общо 24 яйца, 1,5 кг пушена шунка, а за десерт овесена каша с много сметана, мед и мармалад заедно с чай с много захар.
 • В по-късния следобед преди шоу те изяждали 5 килограма пържено или печено месо със зеленчуци, сладки плодове – сурови или сготвени, сладкиши, пудинги, какао, бита сметана и чай с много захар. След това те почивали няколко часа, докато Курт отивал на пазар и подготвял храната за следващия ден.
 • След шоуто те вечеряли със студено месо, пушена риба, много масло, сирене и бира. След това разговаряли и към един часа си лягали.

Когато подготвяли нов номер, те се отказвали от алкохола и пушенето на пури или цигари.

Поне два пъти в седмицата ходели на турска баня с масажи. В по-късните години Курт се научава да масажира и това помага доста на братята за по-добро възстановяване след тежките шоута и тренировки.

Здравословната напитка на Саксон

Артур Саксон

Здравословната напитка на Саксон се състояла от тъмна лека бира, смесена с холандски джин, жълтъка на едно яйце и много захар. Според него напитката била хубава, но силна, само някой наистина силен трябвало да я пие, иначе замайвала бързо.

 

Силови постижения

 • Изхвърляне с една ръка - 91 кг;
 • Военна преса с две ръце - 115 кг;
 • Бент преса - 168 кг;
 • Свободен стил с две ръце - 203 кг;
 • Изтласкване зад врат - 141 кг;
 • Военна преса с една ръка - 57 кг;
 • Обръщане и изтласкване с две ръце - 155 кг;
 • Обръщане и изтласкване с една ръка - 112 кг.

Лични мерки

 • Ръст: 178 см;
 • Тегло: 90 кг;
 • Гръден кош: 118 см;
 • Гръден кош с въздух: 124 см;
 • Мишница: 45 см;
 • Предмишница: 36,5 см;
 • Бедра: 60 см;
 • Прасци: 42 см.

Интересни факти

Артур Саксон

През 1905 година са издадени две книги на Саксон, "Учебник по вдигане на тежести" и "Развитие на физическата сила", в които са описани подробно основните движения като бент преса, военна преса, суинг с дъмбели, континентално обръщане, вдигане в свободен стил с една и две ръце и други.

Артур бил известен с това, че обичал алкохола и бил силен пияч. Веднъж негови познати го предизвикали да изпие 50 чаши бира преди шоу, без да се напие. Той приел предизвикателството и изпълнил безпроблемно всичките си силови номера на шоуто в "Гренвил".

Друг път негови приятели го видели рано сутринта да прави бент преса със 180 кг чисто гол.

Към края на своята кариера Артур Саксон се сблъсква със сериозен инцидент. Не по негова вина тежък дървен мост с автомобил и хора се стоварили върху него, докато ги балансирал. Дълго време след това лежал в болница.

Едно от твърденията за смъртта му била пневмония, а според други източници Саксон бил прегазен от автомобил, докато бил пиян и лежал в канавка.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow