Дневен план за навициСвали сега 

Халогенната фурна

Истинска иновация в процеса на термична обработка на храната?

Халогенната фурна

Ако готвенето не е сред вашите любими занимания, а пък и нямате достатъчно време, за да му се посветите, с цел да усъвършенствате своите умения непременно трябва да потърсите алтернатива, за да може храната, която приготвяте, да бъде не само вкусна, но и здравословна. Новост в това отношение се оказват халогенните фурни, за които е известно, че приготвят храната 8 пъти по-бързо от познатите ни традиционни фурни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Обработената в халогенни фурни храна запазва във висока степен своите хранително-вкусови качества. За последователите на здравословния режим на хранене това би била добра причина да пожелаят да използват уреда.

За съжаление и този иновативен уред, както редица други такива, има своите недостатъци. Малко или много, в началото те остават "скрити" за потребителя. И за да не останем разочаровани при следваща си генерална покупка, опитвайки се да открием идеалния помощник в кухнята, нека се запознаем по-подробно с уреда, неговото устройство и начина му на експлоатация.

Халогенната фурна в детайли

Знаете ли каква е тайната на халогенните фурни, които успяват да направят храната вкусна, питателна, сочна, ароматна, и не на последно място - бедна на мазнини? Отговорът е лесен - нагряване с инфрачервени лъчи и протичащи процеси на конвекция във фурната.

Халогенната фурна се състои от стъклен контейнер с различна вместимост (7, 12, 13 л) от закалено стъкло, през което лесно можете да наблюдавате процеса на приготвяне на различни видове храни; халогенна лампа, проектирана по специален начин така, че да бъдат изключително издръжливи (обикновено към халогенната фурна се предлагат и резервни лампи), вентилатор и различни аксесоари (щипка за грил, скаричка, книжка с рецепти).

Изключително лесен за манипулиране уред, в който храната се приготвя под въздействието на интензивни инфрачервени лъчи, генерирани от халогенна крушка. Протичащият процес на топлообмен позволява тези лъчи да проникнат в храната равномерно, при което обработката дори на дълбоко замразена храна става сравнително лесно, и най-важното, бързо.

Инфрачервеният елемент на халогенната фурна позволява нейното мигновено загряване, което от своя страна означава приблизително 75% по-малко електроенергия спрямо конверторните фурни и съответно редуцира времето за приготвяне на продуктите. В цифри това означава осем пъти по-бързо от фурните, с които сме свикнали. Не на последно място - себестойността на халогенната фурна е сравнително ниска, имайки предвид тяхната универсалност.

Приложение на халогенната фурна

С помощта на универсалнатата система за настройка и прецизен контрол на температурата, можете да използвате халогенната фурна за:

 • размразяване;
 • печене;
 • пържене;
 • варене на пара.

Но тук, за разлика от микровълновите фурни, продуктите получават апетитен и при това много вкусен загар, придружен със сочна и ароматна вътрешност на продукта, при това с минимално съдържание на мазнини. Когато храната е готова, халогенната фурна се изключва автоматично.

Времето за приготавянето на продуктите е скъсено, снижена е енергийната консумация, но "здравословно"- най-ценното е именно възможността да се готви без добавяне на допълнителни мазнини в процеса на готвене.

Халогенната фурна дава втори шанс на рецепти тип "фаст фууд", със занижени калории от мазнини, а също и възможност за приготвянето на здравословни бисквитки. Можете да готвите здравословни ястия по-бързо и по-ефективно от когато и да е било.

Ефективна система за самопочистване

Опитвал ли е някой наскоро да почисти загоряла фурна? Истинско изпитание е. Е, в това отношение халогенните фурни спестяват много. Снабдени с вградена система за почистване, те значително улесняват домакините, спестявайки им едно не дотам приятно изживяване.

Как се използва?

Отстранявате остатъците от храна в стъкления контейнер, след което наливате малко количество вода и почистващ препарат. Настройвате фурната на определено време (обикновено 10-15 минути), като ако тя е по-замърсена, това време трябва да бъде удължено и остатъците почистени с мека четка. Полепналите по решетката остатъци от храна омекват от само себе си. Не забравяйте, че никога не трябва да наливате вода в капака на халогенната фурна. Преди следваща употреба на уреда е необходимо той да бъде подсушен и изстинал напълно. Не забравяте и факта, че всеки един електроуред притежава упътване за експлоатация, така че всеки лесно би могъл да се справи.

Негативи и слаби страни

Изглежда ли ви всичко идеално? Дотолкова, че да пожелаете този уред да бъде ваш помощник в кухнята? Момент - има и обратна страна.

Вярно е, че за разлика от микровълновата фурна, халогенната такава приготвя ястието чрез равномерно нагряване, без излишен загар и сурова вътрешност, но едновременно с това се ограничава и изборът на храна, която може да бъде приготвена в нея.

Със сигурност любителите на някои традиционни не само за нашата кухня ястия, като гювеч и пълнено пиле, ще бъдат разочаровани, тъй като няма да могат да ги приготвят в тази фурна.

А в случай, че продуктът, който сте избрали да приготвите е с хранителен пласт над 7 см, вероятността храната на дъното да остане сурова е значителна. Това означава, че е препоръчително хранителни продукти, като месо например, които се нуждаят от повече време за приготвяне, да бъдат поставяни на високата решетка.

Един от най-полезните и без съмнение практични аксесоари, които придружават халогенната фурна, е книжката с рецепти, в която подробно са описани начините за приготвяне на продуктите, както и необходимото време за това.

Не бива да забравяме и факта, че времето, което е посочено в рецептите, е ориентировъчно. То зависи не само от вида и количеството на продуктите, но и от електроуреда, който сте избрали, защото има разлика в отделните модели халогенна фурна. В крайна сметка храната, която поднасяте на своите гости или тази, която сте приготвили за себе си, трябва да бъде добре сготвена. Освен ако не сте привърженици на суровоядството...

Няколко "не", на които трябва да обърнем сериозно внимание!

 • На първо място – не се вглеждайте с просто око в халогенния нагревател!
 • Не пипайте халогенния нагревател!
 • Не местете фурната и не я оставяйте без надзор, когато е включена!
 • Не поставяйте голямо количество храна във фурната, капакът трябва винаги да е плътно затворен!
 • Хранителните продукти се поставят във фурната единствено и само когато тя е изключена и таймерът не е настроен в режим за работа!
 • Не включвайте халогенната фурна в разклонител, в който са включени и други мощни уреди! Съществува реална опасност от изгаряне на разклонителя!
 • Не използвайте уреда близо до аерозолни продукти!
 • И най-важното – никога не се опитвайте сами да отстраните възникнала повреда, тъй като последиците могат да бъдат наистина сериозни.
 • Винаги бъдете внимателни и пазете халогенната фурна далеч от достъпа на малки деца и домашни любимци.

Използвани източници

 • clifford-james.co.uk
 • halogen-oven.co.uk
 • thehalogen-oven.org.uk
Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Как-и-защо-да-си-правиш-супер-шейк
Как и защо да си правиш супер шейк
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow