Фитнес аксесоари

Приожение и ползи

Има ли полза от фитнес аксесоарите? За какво се използват и може ли без тях? Как да подберем правилно аксесоар за нашата тренировка и откъде да сдобием с него? Много въпроси, свързани с темата, могат да се засегнат, но идеята е по-скоро накратко да ви запознаем с така наречените фитнес аксесоари и тяхната приложимост.

Фитнес <a href=аксесоари" border="0" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/3614_300.jpg" /> Нека приемем условно разделение на фитнес аксесоарите на аксесоари, които са част от екипировката, помощни средства и фитнес аксесоари, които способстват и улесняват тренировката, без да са част от фитнес облеклото.

Към аксесоарите от екипировката можем да отнесем следните: накитници, налакътници, наглезенници, наколенки, ръкавици, фитили, клинове, чорапи, потници, обувки, ленти за глава, спортни екипи и други. Тази част от аксесоарите е по-скоро за укрепване на различни части на тялото при трениране, създаване на сигурност, предпазване от травми, подобряване на издръжливостта. Важно е да се отбележи, че задължително във всеки един момент е правилното изпълнение на упраженията и използване на аксесоарите не като елемент, подобряващ физическата сила, а оттук и личните постижения, а по-скоро като помощник за комфортна тренировка.

Помощните средства са голяма група странични използвани в тренировката неща, които нямат пряко отношения към нея, но имат значение за цялостната програма.

Тук можем да изтъкнем на първо място измервателните уреди като калипер, кантарче, метър и т.н. Такива могат да бъдат и различни подложки за повдигане във височкина, куки за закачане на допълнителна тежест или пък омекотители за лоста.

Към аксесоарите, улесняващи трениращите фитнес (без да са от фитнес екипировката), можем да споменем: шейкър, бутилки за течности, въже за скачане, лента за глава, тренировъчни постелки и много други. Можем да ги наречем глезотийки за трениращите, които правят тренировката по-приятна, свежа и разнообразна и печелят повече привърженици на спорта.

Важното във всеки един момент е аксесоарите, които използваме, да са преди всичко функционални и комфортни, защото неправилно използваният аксесоар може да намали ефекта от тренировката, вместо да облекчи тренирането или да подобри резултата, а може да доведе и до травма. Затова трябва да се знае кой аксесоар за какво се използва и до каква степен е приложим за целите на нашата тренировка.

Представяне на някои фитнес аксесоари:

 • Накитници - дават регулируем захват към ръката и осигуряват максимална подкрепа на китките. По този начин китките се намират в правилна позиция по време на тренировка.
 • Налакътници, наглезенници и наколенки – фиксират по време на тренировка за по-голямо удобство. Могат да се носят и под дрехите. Идеята им е плътно прилепване към тялото, с цел избягване на плъзгането и по-добро поемане на евентуален удар. Накитниците, налакътниците, наглезенниците и наколенките могат да бъдат от различни материи и здравина, предлагайки удобство и сигурност и неоставяйки неприятна миризма вследствие на изпотяване.
 • Горните два типа, заедно с ластичните бинтове имат анатомичното предназначение да укрепяват и облекчават ставите.
 • Ленти за пристягане или стабилизатори – на коляно, китки, лакти;  използват се като алтернатива на налакътници, наколенки и накитници – за пристягане и максимално подсигуряване на конкретното място. Укрепват травмираните места и стабилизират.
 • Ластици – използват се често за разпъване и разтягане, както и от силовите атлети за увеличаване на тежестта, като помагат за преодоляването на т.нар. мъртва точка, намалявайки напрежението в по-трудната част на движението и увеличавайки го в по-лесната, принуждавайки атлета да бута експлозивно.
 • Каишки за коремни вдигания – използват се  за упражнения за коремна преса чрез коремни сгъвания, като се повдигат краката от земята и се привеждат към тялото. Резултатът, който се цели, е стягане на коремната преса.
 • Колан за кофички и набирания – за добавяне на допълнителна тежест, когато се правят упражнения и собственото тегло не е достатъчно.
 • Тренировъчен колан – използва се за опора на поясната област и стабилизиране на гръбнака при тежки физически упражнения с цел заемане на правилна поза и намаляване риска от травми. Като повечето аналогични аксесоари може да бъде с различна ширина и от различна материя.
 • Ръкавици – дамски, мъжки – попиват потта и предпазват ръцете от разраняване, обарзуване на мазоли и загрубяване на кожата. За максимално предпазване на ръцете се използват ръкавици с удължени пръсти. Могат да бъдат и с накитници за допълнително стабилизиране на китката, оказвайки регулируем, но умерен натиск. По този начин китката се намира в правилна позиция по време на тренировка.
 • Ръкохватка за предмишница – спомагат за ефективна тренировка на предмишниците като осигуряват необходимото съпротивление. Така предмишниците стават по-силни и издръжливи.
 • Фитили – способстват чистото изпълнение на упражненията като подобряват захвата на тежестите.
 • Калипер – за измерване на мазнините в тялото. Освен калипер обаче са необходими и познания за измерването или професионалист, който да ви насочи. Калиперовият метод е един от най точните, алтернативните измервания се правят със специализирани кантари или във водна среда по съпротивление на тялото.
 • Кантар – използван от всички. Косвено показва напредъка в тренировката посредством свалените или качените килограми. Макар и неточен, кантарът е добър дългосрочен индикатор за това накъде се движите.
 • Метър – незаменим помощник на мъжа, шивашкият метър допълва картината от кантара с обиколки, показвайки развитието на мускула във визуален аспект, респективно в обем.
 • Постелки – не са задължителни, но не е лошо да имате такава в случай, че правите повече упражнения със собствено тегло или на земя, или пък в случай, че се потите повече. Създава комфорт и пази чистота както за вас, така и за другите трениращи.
 • Въже за скачане – с меки или твърди/дървени, метални, пластмасови/ дръжки. Използва се от много хора като вид кардио дейност. Ефектът е по-добър от карането на колело, но и трябва по-добра издръжливост за скачането.
 • Шейкър – за миксиране и разбиване на протеинови и други шейкове, удобен, лесно преносим и бързоизполваем.
 • Спортна бутилка за течности – подходяща за много видове спорт и тренировки, лека и здрава, с възможност за дозатор.

Още голям брой аксесоари намират приложение във фитнеса. Таквиа са: спортен сак/чанта; гума за стискане; тренировъчни постелки; дюшек за гимнастика; кантар; таймер; бодиформер; пружина за разтягане; ръкохватки за лицеви опори и други – това са само част от непредставените аксесоари, които могат да намерят приложение във фитнес тренировката на един спортуващ.

Аксесоарите и информация за тях можете да получите от повечето спортни магазини, от специализираните магазини за фитнес уреди, добавки и аксесоари, от интернет, от инструктурите във фитнес залите. От същите места можете и да си ги закупите. Задължително обаче спазвайте основното правило при избор на аксесоар – да е удобен, да улеснява тренировката и да се използва правилно, за да способства постигането на желания резултат, а не да пречи.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1