Дневен план за навициСвали сега 

Какво (не) ти казва кантарът...

...или защо числото само по себе си не значи нищо

Какво (не) ти казва кантарът...

Кантарът! Ах, този кантар – „страшилището“ за повечето жени, но без да се изключва вариантът и за някои мъже. Онзи уред, който е способен за секунди да разваля или подобрява настроението. Кантарът обаче не ти казва всичко и не бива да се ползва като основен и единствен ориентир за здраве, красота и следене на прогрес по пътя към желаната фигура.

Меренето с везна е процес, които трябва да се извършва винаги по един и същи начин, а резултатите от премерването не се интерпретират еднозначно всеки път.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Важно ли числото, което показва кантарът?

Противно на по-често срещаното мнение, това число не е толкова важно, но за това ще стане дума по-надолу.

Теглото на тялото е от значение, когато трябва да се съобразяваме с различни външни фактори, като например колко килограма издържа асансьорът, какво количество от предписаното лекарство да изпием, ако е на база лично тегло и други подобни.

За съжаление обаче прекалено много хора все още свързват спортната си форма и представата за добър външен вид само и единствено с числото, което показва стрелката на кантара в банята.

По-често са засегнати жените, които къде под влияние на зловредни съвети по модни списания, къде чрез кривно наложени стереотипи за „идеален външен вид“ от някои медии, си изграждат погрешната представа, че ако не тежат Х килограма няма да са красиви, няма да се чувстват добре и дори могат да бъдат обект на подигравки, ако не се вписват в „идеалните пропорции“ (такова нещо не съществува, няма как всички хора да бъдат сложени в един калъп).

Друга причина за лишеното от логика схващане, че кантарът ти казва всичко, са старите, но все още прилагани медицински стандарти.

Виновник номер едно е т.нар. "индекс на телесната маса" или по-често срещан като BMI (Body Mass Index). За да изчислите този индекс, е достатъчно да знаете ръста и теглото си. Когато се направят необходимите изчисления обаче, и като се сравнят с посочените резултати, може да се окаже, че индексът ви спада в графа „в норма“, а вие все още имате коремче или пък числото ви спада в „извън норма“, а вие сте по-атлетични и със здравословен процент мазнини от всякога.

Това е така, защото въпросният индекс не показва състава на тялото – каква част са мускули, каква – мазнини и т.н.

Какво не може да ни каже „приятелят“ кантар?

Няма как кантарът да определя спортната ви форма и външен вид. Изключения правят активни спортисти, които се готвят за състезание, в което трябва да влязат в определена категория, за да бъдат допуснати да се състезават.

Когато стъпите на везната, стрелката ви показва едно число и всичко спира дотук. Не показва както се крие за него – каква част са мазнини, вода или активно тегло.

Модерните електронни везни могат да измерват телесната композиция, показващи дори процент мазнини, костна маса и маса без мазнини, но това не е 100% точен метод, а и той няма как да отчете каква е формата ви, пропорциите между отделните части на тялото и цялостната хармония на външния вид.

Той не може да ни каже дали каченото/сваленото тегло е от мускули или мазнини, а това всъщност е определящото за това как ще се чувстваме, за външния вид и здравето.

Кантарът не ни казва дали силата ни се е покачила или е намаляла, нито пък какво е положението с талията – дали мерките се увеличават или обратното, а реално това са някои от основните показатели, върху които би трябвало да се съсредоточим (независимо дали качваме, сваляме или поддържаме тегло).

Да онагледим казаното с няколко примера*:

Какво показва кантарът?

Талия (мери се през пъпа)

Сила

Как може да се тълкува това?

1. Намаляване на теглото

Обиколката намалява

Силата се покачва

Сваляте основно телесни мазнини, без значителни поражения върху активното тегло

2. Намаляване на теглото

Обиколката намалява

Наблюдава се спад в силата

Сваляте телесни мазнини, но вероятно сваляте и активно тегло

3. Увеличаване на теглото

Обиколката намалява

Силата се покачва

Вероятно качвате повече активно тегло

4. Увеличаване на теглото

Обиколката също се увеличава

Наблюдава се спад в силата

Качвате предимно телесни мазнини

*Примерите не се изчерпват само с посочените 4 варианта – съществуват много други възможности. Интерпретацията също не е еднозначна и може да варира спрямо различните хора.

А сега да видим как може да се подведем при посочените 4 случая, ако гледахме САМО числото на кантара.

 • 1 и 2: Ако някой иска да сваля тегло, то при първия вариант ще постига по-добър външен вид и ще се чувства по-добре в тялото си, докато при втория вариант ще се случва точно обратното – стрелката ще показва по-ниска стойност, но поради възможното сваляне на активно тегло, външният вид няма да е удовлетворяващ.
 • 3 и 4: Ако някой иска да качва тегло, то при 3 ще изглежда и ще се чувства по-добре поради по-голямата част качено активно тегло, докато при опция 4, когато се качват основно телесни мазнини, е твърде вероятно човекът да не се харесва, да не се чувства добре в кожата си.

Можете да прочетете повече в абзаца „за кантара, сантиметъра и „онази таблица с идеалните пропорции“.

Везната не показва съотношението и пропорциите между отделните части на тялото ви, а това също допринася за цялостния външен вид. Можете да изглеждате по съвсем различен начин на едни и същи килограми, ако имате различен телесен състав.

А има ли изобщо нещо, което може да ни каже кантарът?

Oсвен вече споменатите по-горе външни фактори (колко килограма издържа ансасьорът и т.н.), кантарът сам по себе си може да ни заблуди сериозно.

Ако обаче съчетаем кантара заедно с други методи за следене на телесните параметри, това коренно променя ситуацията.

Да следите теглото си, без да отчитате мазнините си, мускулната си маса, обиколките си и цялостния резултат по дрехи, огледало и лично усещане (а и някои здравословни показатели), е не само слабо ефективно, но и става причина за поява на сериозни самозаблуди. Недоразуменията са свързани с много и популярни грешки, които допускаме върху кантара.

Къде бърка кантарът или по-точно къде бъркаме ние, ползвайки кантара?

Най-честата грешка е в прекомерно честия мониторинг при лоша процедура по измерване. Веднъж се мерим с дрехи, друг път с обувки, ту се мерим вечер, ту сутрин.

Склонността да се измерваме възможно по-често в желанието си да забележим прогреса всъщност крие последния, понеже стъпките към новото тегло изглеждат малки, когато ги следим под лупа. Най-честите грешки, които се допускат при използване на кантар са:

 • измерване с различни кантари и съпоставяне на резултатите между тях;
 • измерване с механичен кантар, който бива поставян на ново място всеки следващ път, без да се следи за нивелирането му;
 • измерване в края на деня, когато вече са приети много течности и храна;
 • съпоставяне на резултати между мерене сутрин на гладно и мерене вечер;
 • измерване с дрехи/обувки и съпоставяне на данните с мерене без дрехи/обувки;
 • при жените – съпоставяне на данни преди/по време на месечния цикъл спрямо тези след периода на често наблюдавана повишена водна задръжка;
 • мерене на сутринта след вечерно преяждане с повече въглехидрати и/или съпоставяне на резултатите след 5-7 дни обичайно хранене;
 • всекидневно измерване - води до демотивация.

Практични съвети за използване на кантара така, че да ни бъде полезен

За да ви бъде полезна везната, трябва да се използва по определени правила. Ето и какви са те:

 • измервайте се винаги на един и същ кантар;
 • не местете кантара или го поставяйте винаги на едно и също място, след което го нивелирайте;
 • измервайте се винаги сутрин, след като сте посетили тоалетната;
 • измервайте се на фиксиран срок, но не по-често от веднъж на две седмици;
 • когато определяте бъдещите си цели, не фиксирайте желано тегло, а по-добре посочете и други показатели – сила, активно тегло, по-малко излишни телесни мазнини, по-добри здравни показатели и т.н.;
 • ако сте от хората, чието емоционално състояние силно се влияе от показателя на кантара, по-добре се качвайте веднъж месечно и се концентрирайте върху други показатели за следене на формата;
 • за жените: избягвайте да се мерите, когато сте в седмицата преди или по време на менструалния цикъл;
 • съчетайте показателя на кантара с антропометричните измервания (за взимането на които също си има конкретни правила), калиперометрия, огледало, собствено усещане (с повишено внимание към последното, тъй като често е необективно).

А сега, споделете с нас: допускате ли някои от споменатите в статията грешки? Позволявате ли на кантара да определя настроението ви?

Ако да, то ви пожелаваме бързо да излезете от това състояние. За начало можете да приберете везната под леглото и да започнете да следите и другите показатели, които вече разгледахме.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-спрем-кантара-в-посока-нагоре
Как да спрем кантара в посока нагоре?

Вземи нещата в ръце още от началото

Жените-и-храненето
Жените и храненето

Кои са най-разпространените заблуди в тази област?

Защо-жените-имат-нужда-от-мазнини
Защо жените имат нужда от мазнини

...и защо изключването им от менюто не е добра идея

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow