Жените и храненето

За някои от най-разпространените заблуди и истини в тази област

Информацията за храненето при жените е безкрайна. Някои женски списания ни заливат с "безценни" съвети, а "една приятелка ми каза, че свалила цели 10 килограма с новата диета, ще взема да пробвам и аз". Познато звучи, нали? Дали обаче "мазнини се свалят с много кардио и гладуване" и "стегната фигура се постига, като се ограничат мазнините и се увеличат зеленчуците" са верни твърдения? Неслучайно съм ги сложила в кавички. Предлагам да разберем защо.

Заблуда №1: На диета съм и затова ям малко.

Най-голям страх: Ще си саботирам целите, ако увелича порциите.

Истината: Идеалът за женско тяло се е променил драстично, и ако в древността са били на почит пищните фигури, сега се шири мнението, че жените трябва да са слаби и да следват разни идеали, налагани от списания (вижте статията за женското тяло и медиите).

Именно тези списания редовно публикуват диети от типа: закуска – яйце, кафе и портокал; обяд – салата; вечеря – риба и салата.

Вариантите са много, но общата схема е една – глад.

Да бъдеш на диета не означава да гладуваш. Истината е, че целите ви са обречени на провал именно заради НЕяденето.

При един прекалено нисък калориен баланс (ОКБ) съчетан с увеличена физическа активност, тялото реагира с вроден защитен механизъм и забавя метаболизма ви. Реално работещият ОКБ се получава, като от индивидуалния BMR се вадят 5 до 15% от калориите, или средно 200-500 според теглото на трениращия и вида на хранителния режим.

Целта е да се запази биологичният вид, като се издържи на глада. За да има енергия за основните функции (дишане, поддържане на органи и системи, регенериране на клетките) тялото започва да складира дори и малкото приети калории. Точно така – под формата на подкожни мазнини.

За щастие не е късно да промените вредните навици и схващания - запознайте се с метаболизма и начините за забързването му.

Заблуда №2: Не ям мазнини, защото искам да свалям килограми.

Най-голям страх: Ще кача мазно.

Истината: В така формулираното твърдение би могло да има доза истина, но само ако не се направи едно важно уточнение за видовете мазнини.

Да разгледаме тези основни групи мазнини:

Наситени мазнини – свинско, агнешко, говеждо, пълномаслени млечни продукти; кокосово олио и масло, палмово олио.

Ненаситени мазнини:

Виновниците за редица здравословни проблеми не са свинското месо или студено пресованите масла, а хидрираните растителни мазнини, съдържащи транс-мастни киселини.

Пример за тях са преработеното растително олио, маргаринът и всички храни, получени чрез топлинната им преработка.

Правилно сте разбрали – не бива да се пържи в растителна мазнина, да се набляга на чипсове и картофки, на различни купешки "лакомства" и прочее.

Мазнините са източник на енергия. Другият такъв са въглехидратите.

Ако гладувате неконтролирано, е нормално в един момент тялото ви да изпита непреодолим глад за храни с висок гликемичен индекс.

Тогава се нахвърляте на храна, която да осигури бърза енергия на тялото. Най-вероятно е да се посегне към захарта. А тя далеч не се съдържа само в сладките храни.

Често срещаната грешка в менюто на някои жени е прекаляването с неправилните въглехидрати – пастички, кифлички, нишестени храни и т.н.

Свръхконсумацията им може да доведе до непоносимост към глутен, инсулинова резистентност, метаболитен синдромдиабет и кандида (дрождеподобна гъбичка, причина за кандидоза).

Заблуда №3: Не ям белтъчни храни.

Най-голям страх: Ще стана огромна.

Истината: Дали ще станете "огромна и мускулеста" или не по-скоро зависи отново от калорийния ви баланс (споменат в заблуда №1), както и от начина, по който спортувате. Ако приемате повече калории, отколкото изразходвате – ще качвате тегло. Това може да стане и без прекаляването с белтъчни храни.

Избягването им е изключително погрешно, защото протеините са първостепенни по важност съединения и основен градивен материал на човешкия организъм.

Смята се, че той е изграден от 100 000 вида белтъци.

Най-богатите храни на аминокиселини са месо, яйца, риба и морски дарове, млечни и бобови храни.

За какво да следите в хранителния си режим?

Ето накратко най-важните неща, за които една жена трябва да внимава:

  • Не гладувайте. Изберете си балансирано меню, в което да има достатъчно полезни мазнини, белтъчини и въглехидрати. Не правете диети с големи калорийни рестрикции.
  • Бъдете сигурна, че приемате основни макро- и микроелементи. От голяма важност за жените са калций, магнезий, желязо, манган, йод, мед.
  • Не прекалявайте с кафето и тютюнопушенето, защото те са инхибитори на калция. Три чаши черно кафе могат да доведат до загубата на 45 мг калций.
  • Пийте достатъчно течности. Наблягайте на вода и фрешове, избягвайте газирани и подсладени напитки.
  • Не робувайте на цифри. Не ставайте обсебени от митичните 2 килограма.
  • Бъдете щастливи в телата си и се грижете за тях с колкото е възможно по-качествена храна, приготвена по полезен начин.
  • Яжте спокойно… и бъдете ЗДРАВИ!

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска

Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1