Техники за водене на битка с женското тяло

А защо трябва да воюваме със собственото си тяло?

Техники за водене на битка с женското тяло

Факт е, че все още има хора, които смятат, че трябва да изглеждат „добре“, когато усетят първите признаци за идващата пролет, която пък от своя страна вещае и лято, плаж, бански.

Засегнати са и двата пола, но жените като че ли стигат по-често до крайности и обявяват война на телата си.

Познато ли ти е?
Случва ли ти се всяка пролет?
Изморена ли си? Пък и резултатите от войната не са такива, каквито си си представяла.

Нека тази година да опитаме нещо различно.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

За кого е тази статия?

  • За дамите, които непрекъснато се хвърлят от диета на диета, мечтаейки да свалят онези дразнещи излишни килограми, натрупани през зимата;
  • За всички, които мислят, че тялото им е враг и трябва да воюват с него;
  • За онези, които все още вярват, че бързите резултати остават трайно.

„Мразя го това тяло, ще му обявя война и ще гладувам!“

Не знам за теб, но аз достатъчно често съм чувала подобни реплики около себе си.

Дори съм ги изричала. Полза от тях няма, освен че ни карат да се настроим негативно към тялото, в което живеем и за вида на което в повечето случаи са „виновни“ нашите избори.

Всички знаят какво е войната – „въоръжена борба“, „остър конфликт, ожесточена разправия между отделни лица, групи“ – все определения, които ще срещнеш в тълковния речник.

Нима искаш да си в конфликт с тялото си?

Избери друг подход. Стани му приятел, научи се как да му помогнеш и заедно вървете към по-доброто аз.

Красива и слаба на всяка цена?

В съвремието, в годините на „селфитата“ и налаганите шаблони от социалната медия, е лесно за една жена да развие несигурността си към начина, по който изглежда.

Индустрията е голяма и вече сме коментирали връзката между женското тяло и медиите, затова нека сега оставим настрана темата и да се съсредоточим върху въпроса „какво мога да направя аз, че да се чувствам добре, но и да не съм във война със себе си?“.

Това би било по-продуктивно, тъй като да обявяваме война на медиите, ще има нищожен ефект върху последните, пък и няма да ни научи как да обичаме себе си.

Да, проблемът между жените и външния им вид е преди всичко психологически. Безмилостният социален хомот да изглеждат добре ги кара да търсят спасение в убийствени диети, придружени със също така убийствени тренировки или да изпадат в другата крайност – гладуване и липса на всякаква форма на физическа активност.

Как се стига до битка със собственото тяло?

Вероятно пътищата са различни, спрямо различните хора, но да се спрем върху примерен сюжет.

Зимата е дълга и студена, а дрехите са много и широки. Движението все повече намалява, успоредно с намаляването на слънчевите лъчи.  Хората често се прибират на топло в домовете си и посягат по-често към храната. По-малко движение, повече храна – излишните килограми се натрупват.

Времето се затопля, дрехите намаляват, огледалото показва неща, които не ни харесват. Целулит, коремче, бричове. А пък офертите за почивки на лятото изкачат като реклама едва ли не от всеки сайт.

Разклатената женска психика търси спасение в безумно пазаруване на терапии като разкрасителни процедури, козметични продукти и "подходящи" дрехи. Да не забравяме и мъчителните „звездни“ методи за отслабване със супи от зеле и коприва, парченце шоколад и една ябълка на ден. Изтощителни диети, като на синджир – свършва едната, но започва другата, тъй като резултатът от първата е крайно незадоволителен.

"Какво става, сваляш ли, как върви?" е реплика, която често може да чуете между жени в залата.Тъй като модните списания говорят за "плоско коремче", "вталяване", "упражнения за отслабване" и "как да влезем в два номера по-малки дрехи преди празниците", жената влиза във фитнес залата информирана и подготвена толкова, колкото първокласник за състезание по математика.

Какво се случва накрая? Празен джоб и горчиво разочарование. Йо-йо ефект и още по-голяма омраза към образа, който се вижда в огледалото. Жените се превръщат в жертви на самите себе си и омагьосаният кръг се затваря.

Техники за водене на НЕбитка с женското тяло

Хапнали сте повече, качили сте излишни килограми, не се харесвате. Добре – това вече се е случило и не може да го изтриете с гумичка.

Имате два основни избора: или да се самосъжалявате и да попаднете в гореописания кръговрат, предприемайки война, или да промените коренно стратегията си и да се научите как целогодишно да сте приятели с тялото си.

Вие не сте дърво или затворена книга и ако не ви харесва как изглеждате и се чувствате, можете да промените това.

Рим не е бил построен за един ден

Отнема време. Не сте качили излишните килограми за един ден, нали? По същата логика няма как да искате да се случат чудеса за едно денонощие.

Въоръжете се с търпение и не се стремете към бързи резултати, посягайки към гладуването. То не е решение.

В началото може да ви е трудно, променяйки навиците си и вероятно няма да е от най-приятните неща, които сте започвали. Много често отказът се случва именно, когато се срещне първата съпротива. Ще трябва да напуснете мястото си пред телевизора и зоната си на комфорт, но не след дълго резултатите ще дойдат.

Добрият резултат често е и най-силният мотиватор. Не забравяйте, че някой ден ще сте благодарни за всичко, което правите. Ако лесно губите мотивация, прочетете съветите от тази статия.

Нека конкретно число от кантара не ви става фикс идея

Не робувайте на кантара, защото мускулите тежат повече от мазнините – с течение на времето вие ще забележите промяна в начина, по който изглеждате, дори кантарът да показва същото тегло.

Повече по темата сме си говорили тук, а сега да кажем, че кантарът няма да ви направи по-щастливи, освен ако не сте състезател и целта ви не е да влезете в категория. Удовлетворението ще настъпи, когато започнете да осъзнавате, че онова, което правите, не е наказание или терористичен акт над самите вас. То е израз на любовта ви към вас самите и вашето тяло, защото независимо дали ви харесва или не, тялото си е ваше до края на живота ви без право на замяна.

Не гладувайте

Ще се повторя в рамките на само няколко абзаца, но е за добро. Гладуването не е решение.

Пътищата към по-ниското тегло и по-малко излишни мазнини са много и различни. Някои от тях по-ефективни и разумни, а други - не толкова разумни и ефективни само в краткосрочен план. Гладуването е от вторите.

То не учи на добри хранителни навици, трудно е за поддържане и води до йо-йо ефект, сериозна опасност от дефицит на микроелементи, загуба на мускулна маса и друга органна тъкан, депресивни състояния и т.н. Накратко – то не е дългосрочно решение и не води до трайни резултати.

Не се страхувайте от тренировки с тежести

Влизането във форма е добре да става успоредно с физическа активност, а не само с промяна в хранителните навици.

Личното ми мнение е, че всеки трябва да намери онази тренировка, която ще го кара да се чувства добре, а не, че ще ходи по задължение или пък да го отегчава „до смърт“.

Това може да са танци, пилатес, йога, бягане на открито, колоездене, бойни изкуства и т.н.

Но тъй като основният фокус на BB-Team е насочен към силово-кондиционните занимания, а и понеже самата аз съм усетила ефекта от подобни, искам да отворя (отново) скобата за жените и тренировките с тежести.

Дами, не се страхувайте от тях.

Няма да станете прекалено мускулести, няма да изглеждате като културист (освен ако не искате да бъдете такава и не използвате необходимите за това инструменти).

Ползите от този тип тренировки не са една и две и може да се информирате повече за това тук.

Накратко: ще горите повече калории, ще бъдете физически по-силна и ще вършите ежедневните си дейности с лекота, ще намалите риска от остеопороза, както и травми и болки в гърба, ще подобрите дейността на сърцето, стойката си и цялостно ще се чувствате по-добре.

Това бяха само някои насоки, които биха могли да ви помогнат да СПРЕТЕ да воювате с тялото си и да започнете да заучавате навици, които ще ви карат да се чувствате добре целогодишно.

Списъкът съвсем не е изчерпателен, но е едно добро начало.

Използвайте и нашите ръководства за начинаещи, които са специално създадени и нямат за цял да ви объркат повече, а точно обратното.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow