Дневен план за навициСвали сега 

Болките в гърба - първа част

Разкрития за произхода и справянето с тези чести тръни на нашето ежедневие

Болката в гърба не е чужда на никого. Било то в ранен или късен период от живота, тя се явава под някаква форма. Всъщност статистиката показва, че този проблем се нарежда на второ място след настинката като причина за посещение на лекарския кабинет. Добрата новина е, че около 85% от пострадалите се възстановяват за три до шест дни. Четейки обаче този материал, вие ще научите и за по-сериозни състояния, различни от познатата ни болка с доброкачествен произход, които застрашават здравето ни неумолимо.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Анатомия на гърба

Болките в гърба - първа частБолките в гърба - първа частОсобеностите в топографията на гърба са основна предпоставка за местните симптоми. Подобно на останалите области, тук се намират кости, мускули, фасции, стави, връзки, кръвоносни съдове и нерви. Засягането им създава условия най-често за болка с различна степен на сила и разположение. В противовес с това трябва да отбележим, че кожата, покриваща всички тези структури е една от най-слабо интервираните в цялото тяло. Поради това тя рядко е ядро на болка.

Разглеждайки послойно гърба, най-дълбоко откриваме костните елементи. Към тях принадлежат ребрата на гръдния кош, лопатката (макар и тя да е функционално свързана с рамото) и гръбначният стълб. Последният представлява броеница от прешлени, свързани помежду си чрез малки стави, връзки и междупрешленови дискове. Прешлените варират в своята форма и големина. Техният размер нараства постепенно в горно-долна посока. Това е физически логично, след като всеки следващ поема по-голям товар. Наличието на няколко основни вида прешлени разделя гръбначня стълб на области - шийна, гръдна и поясна. На тях съответстват общо три извивки. Те придават S-образна форма на гръбнака, която го превръща в ресор на тялото и най-вече главата.

Дисковете, за които вече споменахме, са много често в центъра на внимание при добре познатата ни болка в гърба. Те съдържат пихтиесто вещество, оградено от по-твърда влакнеста тъкан (пръстен). Тази тяхна структура им помага да амортизират сътресения.

Освен като пасивна основа за тялото, гръбначният стълб изпълнява друга много важна роля - огражда и предпазва от увреждане гръбначния мозък. От него изхожда богата мрежа от нерви, които имат най-разнообразни функции. За да се отделят от солидната костна обвивка на гръбначния мозък, те преминават през тесните пространства, намиращи се между отделните прешлени. С други думи, около гръбнака нервите се намират в непосредствена близост до твърда подложка, която може да бъде потенциална опасност за тях при определени състояния.

По-повърхностно се концентрира един голям набор от мускули, разположени в няколко слоя. Това е така, защото те са обременени с нелеката задачата да поддържат цялото туловище изправено и да го накланят в различните посоки. Тези от тях, които до голяма степен определят повърхностния релеф на гърба са m. trapezius и m. latissimus dorsi.

Произход на болката

Разтежение на мускул или връзка
Това е причина номер едно за болките в гърба, особено онези в долната му трета. Разтежението на мускулите представлява прекомерното им обтягане при скачане, падане, повдигане на тежки предмети и др. При връзките този вид травма е сходен. В краен случай може да се стигне и до разкъсване. Трудно е да се отдиференцират тези състояния отделно при мускулите и връзките. Дори може да се каже, че в практиката повечето клиницисти ги поставят обикновено под общ знаменател. Това е така, защото най-често симптомите, прогнозата и лечението им са еднакви.

Дискова херния
Дискова хернияЕдна от особеностите на междупрешленовите дискове е тяхното високо водно съдържание. С годините това количество постепенно се снижава. Резултат на това е намаляването размерите на дисковете и съответно пространствата между отделните прешлени. Наред с това самият диск губи своята еластичност. За развитието на тези явления, съществуват и други фактори:

  • пренатоварване и износване на гръбнака
  • неправилната поза
  • рязко прилагане на напрежение
  • лоша техника при изпълнение на упражнения
Като резултат външният пръстен може да се скъса. От това място изхожда известно количество дискова материя, засягаща коренчетата на нервите и така се стига до болка. Понякога е възможно да се отделят цели парчета от пихтиестото вещество. Нерядко по този начин се стига до нарушен контрол върху червата и уринарния тракт.

Ишиас (лумбарна радикулопатия)
Едно от най-честите усложнения на дисковата херния е ишиасът. Състоянието е резултат от притискането на най-масивния нерв при човека. То се проявява с болка, която най-често изхожда от седалището и продължава към задната част на бедрото. Ишиасът наподобява силно схващане, което продължава няколко седмици. Дискомфортът е особено изразен в седнало положение, както и при кашляне и кихане. Може да се усети още слабост, изтръпване, затопляне на областта и сърбеж. 

Гръбначна стеноза
(стеснение)
Това състояние засяга най-често поясната област. Резултат е от намаляването на пространствата, отредени на гръбначния мозък и изхождащите от него нерви. При това положение, дори без да е налице дискова херниация, се предизвиква постоянна и дълготрайна болка в гърба, седалищната област, краката, накуцване, изтръпване и силно понижена работоспособност. Рискова група са хората в напреднала възраст, тъй като най-честата причина за гръбначната стеноза е естествената дегенерация на гръбнака с годините.

Синдромът cauda equina (от лат. конска опашка)
Болката в долната част на гърба е чест симптом, който обикновено отминава с времето. Синдромът на "конската опашка" обаче е диагноза, която изисква неотложна хирургична операция. Среща се рядко и се изразява в притискането на крайните нерви на гръбначния стълб, които формират нещо като опашка. Тези нервни пътища контролират органите в областта на таза и долните крайници. При засягането им често се стига до затруднен контрол над пикочния мехур и червата, а в по-тежките случаи и до парализи.

Пропагираща болка
Съществуват сериозни състояния на коремните органи, при които освен локално проявена, болката може да се превърне в опасваща и да достигне гърба. Подобни заболявания изискват незабавна медицинска намеса.

Съществуват и други състояния, за които трябва също да се помисли при поява на болка: мускулен спазъм, спондилоза, спондилолистезия, фрактура, грип или друга инфекция, остеомиелит, рак и т.н. Напоследък се отделя внимание на депресията, стреса и подтиснатия гняв като социално-значими фактори.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow