Пилатес (Pilates)

Метод за постигането на грация, гъвкавост и по-добър тонус

Методът "Pilates"- професионалните танцьори го използват от десетилетия, топ атлетите се възползват от него, за да се предпазват от травми и да развиват гъвкавост и сила, а звездите на Холивуд го обожават, защото променя телата им до неузнаваемост, като ги прави фини и грациозни.

Методът "Pilates" е създаден от Джоузеф Пилатес. Той е роден през 1880 г. близо до Дюселдорф, Германия. Като дете Джоузеф страда от астма, рахит и ревматизъм.

За да преодолее физическите си недъзи, той започва да се занимава със спорт - ски, гмуркане и гимнастика и бодибилдинг.

Джоузеф заминава за Англия през 1912 г., където работи като инструктор по самозащита в Скотланд Ярд.

В началото на Първата световна война, наред с други негови сънародници той е интерниран. Точно тогава Джоузеф започва да тренира хоспитализираните затворници, като монтира пружини към болничните легла. Това по-късно довежда до появата на прословутото оборудване на Пилатес.

След края на Първата световна Джоузеф се завръща в Германия, където започва да развива своите идеи и веднага става любимец на танцовата гилдия. Когато е поканен да тренира германската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г.

По време на пътуването се запознава с дама на име Клара, за която се жени. Заедно отварят фитнес студио в Ню Йорк, точно до NY City Ballet.

До началото на 1960 г. методът Пилатес става изключително популярен сред танцьорите на Ню Йорк.

Когато Джоузеф умира, жена му продължава да ръководи студиото Пилатес на 8-мо авеню. Един от учениците на Пилатес – Флетчър, отваря свое студио в Лос Анджелис, където привлича много холивудски звезди за свои клиенти. Той внася някои подобрения в метода, опирайки се на танцовото си образование.

Ползи от практикуването на Пилатес:

  • Трансформира тялото - изгражда сила, без да хипертрофира мускули;
  • Издължава силуета и изгражда цялостна стабилност ("core stability") и плосък корем;
  • Учи на правилна стойка;
  • Подобрява гъвкавостта;
  • Премахва болките в кръста.

Пилатес е чудесен помощник срещу редица болки като тези в гърба или шията. Лечебната сила на Пилатес се проявява и в помощ срещу психическа умора, мигрени и стрес.

Упражненията са нискоинтензивни и се изпълняват от седящо или наведено положение. Тренират се няколко мускулни групи наведнъж чрез плавни, продължителни движения.

Има ли възрастови ограничения за практикуването на Пилатес?

Пилатес е достъпен за хора в различни възрасти - използва се масово, както от жени, така и от мъже. В България занимания по пилатес бързо добиха популярност и ги има в почти всеки спортен комплекс. Ако нямате възможност да се упражнявате вкъщи, можете да си изберете някой удобен клуб близо до вас.

Използвани източници
  • pilates.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1