Дневен план за навициСвали сега 

Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плуване - никога не е късно да се научим!

"Той е неграмотен - не знае да чете и да плува!“ са казвали древните гърци. Е, и на днешните плувци никой не може да отрече доброто самочувствие на грамотни хора! Ако срещнете някой от тях, ще забележите небрежната и самоуверена походка на човек, владеещ добре всяко мускулче на тялото си и гледащ на света с чувство на леко превъзходство.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Реших да се опитам да опиша накратко ползата от плуването, да обясня някои особености и ако мога, да ви помогна със съвети и информация за спорта плуване.

Ползите от редовните занимания с плуване са големи. Като начало - плуването е подходящ спорт за всички. Няма никакви ограничения за възраст и тегло. Водещо тук е желанието!

Важно е да се знае, че е противопоказно да плуват пушачите (натоварват се белите дробове), хора, употребили алкохол, такива, спазващи диети с голям калориен дефицит и/или нисковъглехидратни диети (за плуването е необходима много енергия) и при някои болести.

За най-малките ползата от плуването и дори от стоенето и игрите във вода е също е голяма: само от разликата в температурите на водата и тялото се повишава обмяната на веществата, а това води до развитие на всички органи и системи в човешкия организъм.

Има добре развити тези и практики за обучение по плуване веднага след раждането, когато течността е естествена среда за новороденото. Даже има реклама, подобна на тази картинка, която припомня, че в началото всички сме били плувци:

Плуването -  никога не е късно да се научите

Затова бебетата още веднага след раждането се отпускат във водата и се придвижват с плуване по свой си начин.

Какво ни носи плуването?

Да продължим с явните ползи от плуването:

  • то развива всички мускули и добра координация, не е травматичен спорт;
  • плуването щади ставите и връзките;
  • с плуване изразходвате до пет пъти повече енергия, отколкото с ходене;
  • подобрява се работата на органите и на жлезите с вътрешна секреция;
  • имунитетът се засилва;
  • при децата се стимулира растежът, а при възрастните се забавя остаряването.

Плуването -  никога не е късно да се научите

Когато плуването е на открито, се съчетават въздух, слънце и вода в чудесна комбинация. Несъмнена е и ползата от морската вода, за която също може да намерите десетки доказателства.

Разликата между спорт и занимания с физически упражнения е голяма. Добре е да се знае, че за изграждането на "плувни" мускули са необходими минимум 4 (четири) години системни тренировки.

Плувните мускули имат специфична функционална структура - богати са на гликоген и митохондии. Няма как да стимулирате изграждането им само с хранителни добавки (например креатин или азотни буустъри). Няма как, трябва си ежедневно плуване!

Добре е да знаете, че ако сте сте занимавали с друг спорт и решите да ставате състезател по плуване, не е достатъчно само желанието. Необходимо е редовните занимания с плуване да започнат от 5-6-годишна възраст, за да може да разчитате на някакви спортни резултати при наличие на талант и добра подготовка.

Някои от вас може би се чудят: как да се понаучим да плуваме сами?

Добре е да имате учител, който да ви даде основата и да ви покаже правилните движения и дишане. Отнема няколко месеца, но е важно да бъдете редовни в заниманията, поне два пъти седмично. Който не може да си го позволи, има цяла плувна телевизия.

Има и много филмчета в интернет, показващи плувната техника и положението на тялото. Важно е да знаете, че няма бързо и лесно да се научите да плувате. Нека това да не ви отчайва. Самият процес на обучение също е приятно и полезно занимание.

При всички положения е добре треньор да ви погледне и даде някакви съвети, дори и да си мислите, че плувате добре.

Плуването -  никога не е късно да се научите

Най-важно в началото е заучаването на правилно дишане и основно плувно положение

При вдишването въздухът се поема с широко отворена уста, а се издиша предимно през носа. При вдишване се напълват белите дробове и корема с въздух и се издиша равномерно през носа. Който се притеснява от координирането на дишане и потапяне на лицето във вода и му е сложно, може да си купи щипка за носа (продават в спортните магазини). Така дишането става като с маска и шнорхел, което е по-лесно. Лошото е, че ако сте без щипката, няма да можете да плувате успешно.

Обикновено обучението започва с привикване с водната среда, дишане и плъзгане. Следва плуване на крака кроул, съчетани с дишане, упражнения за овладяване на стила кроул. Продължаваме с гръбен кроул, бруст и накрая със стил бътерфлай, който изисква специфична плувна мускулатура и обикновено се учи след година-две обучение при децата.

Най-лесно за научаване е плуването по гръб, тъй като лицето е над водата. Когато се съчетаят ръце и крака в координация, е незаменимо занимание за хората с проблеми с гръбначния стълб, за които други спортни занимания са противопоказни.

Повтарям, че плуването се извършва в непривична за възрастното тяло среда и не е много лесно и бързо да се научите да плувате. Затова не се отчайвайте и упорствайте!

Задължително преди заниманията с плуване се правят загряващи и имитационни упражнения на сухо. Например такива:

За хората, които се занимават предимно със силови тренировки, а плуват само между другото, трябва да ви съобщя една лоша новина: плуването за вас ще е по-трудно. Причината е по-твърдата мускулатура (висок мукулен тонус и липса на разтегнатост и мобилност) и натрупаната мускулна маса.

Много често силовите тренировки без стречинг и съчетание с други занимания водят до скованост и ниска полезност на мускулатурата в плуването, освен, разбира се, и до добър външен вид.

С упорство ще се научите да плувате, независимо от възрастта и обстоятелствата.

На всички, които съм изкушила да опитат с плуване, желая приятни занимания!

Това е материал от наш гост-автор и е форма на допълнение към коментарите на Юлиана под наша статия за плуването и фитнеса.

Още съдържание по темата
Как-да-избягаме-маратон-в-10-лесни-стъпки
Как да избягаме маратон в 10 лесни стъпки

Активност без негативни последствия и с много позитиви

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow