Оцени здравословните си навициКъм теста 

Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Какво ще научиш?

Фокусирайте се върху "движение", а не върху "трениране"

Понякога да се насилвате да правите нещо, което не ви харесва, води единствено до вътрешна съпротива. Затова просто спрете опитите си да тренирате. Вместо това се фокусирайте на разнообразно по вид и количество движение.

Може би ще попитате каква е разликата!? При тренирането се опитваме да поставим тялото под определена доза стрес, за да постигнем предварително определен ефект. При движението отново стресираме организма си чрез някаква двигателна активност, но крайният резултат не е планиран.

Тук идва добрата новина - за да извлечем ползите от движението, то няма нужда да бъде осъзнато. Разходка в планината би била точно толкова ефективна, колкото потене върху някой кардио уред. 

Увеличете количеството на движението, което вече правите

За някои хора добавянето на нови активности също може да е прекалено голям стрес. Затова вместо да се впускате към преследване на нови източници на движение, се фокусирайте върху тези, които вече имате. 

Обичате да готвите? Чудесно! Вместо да купувате всички продукти от големия супермаркет, се разходете до кварталното пазарче.

Следите всяка футболна среща? Защо да не организирате някой квартален мач? Може дори да се наградите с любимата си бира след това.

Прочели сте всяко фентъзи, което ви е попаднало? Влезте в обувките на главния герой и посетете някое LARP събитие (често наподобяват фехтовачески тренировки).

Пробвайте нови видове движения

Тренирането не е за вас, нали? Може и да сте прави, но има голям шанс тренирането, което вече сте пробвали, да не е за вас. Съществуват десетки други видове тренировки, които може да извършвате. 

Прекарването на един час сами в някоя фитнес зала не ви звучи забавно? Пробвайте групово занимание. 

Цял ден работите в офис и не може да си представите да прекарате малкото си свободно време затворени? Тренирайте навън.

Искате да прекарате всеки свободен момент със семейството си? Тренирайте вкъщи.

Няма нужда да е перфектно, за да работи!

Придържайте се към минимално ефективната доза

Ако все пак искате да изпитате многобройните ползи от тренирането, тренировките със съпротивление са най-добрият ви приятел. Две до три тренировки с продължителност 30-40 минути на седмица са напълно достатъчни. 

30-40 минути ви звучи прекалено дълго? Няма проблеми! Просто разделете упражненията на няколко по-кратки тренировки. Истината е, че при хора, които спортуват за здраве, кога е изпълнено дадено упражнение е почти без значение. Стига да успявате системно да поставяте тялото си под стрес (движение), то ще се адаптира към него и ще изпитате всички ползи от тренирането.

За завършек

Дори и да не успеете да намерите движение, което обичате, не се притеснявайте. Няма нужда тренирането да ви е любимо занимание, за да работи. Въпреки това, не спирайте да търсите начини да вкарате движение в ежедневието си, което няма да чувствате като задължение.

Тихомир Трифонов е главният треньор в екипа на BB-Team. Опитът му се простира на два континента и е преминал през обучителните програми на асоциации като NSCA, NASM и CrossFit. Вярва, че тренировките следва да са целенасочени и провокативни, да ни правят по-добри, по-силни и по-добре изглеждащи. Ежедневно успява да намира методите това да става реалност за нашите клиенти.
Още съдържание по темата
Голямата-промяна-на-Деян
Голямата промяна на... Деян

"Вярвайте в себе си и не се отказвайте!"

Анаболни-стероиди-част-IV-дизайнерски-стероиди-и-влияние-на-стероидите-върху-женския-организъм
Анаболни стероиди, част IV: дизайнерски стероиди и влияние на стероидите върху женския организъм

Какво представляват дизайнерските стероиди и как всички АС се отразяват нa женския организъм

Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

top-arrow