Анаболни стероиди, част IV: дизайнерски стероиди и влияние на стероидите върху женския организъм

Анаболни стероиди, част IV: дизайнерски стероиди и влияние на стероидите върху женския организъм

Какво представляват дизайнерските стероиди и как всички АС се отразяват нa женския организъм

След като разбрахме какво представляват анаболните стероиди (АС), какви са основните митове и заблуди, както и какви допълнителни опасности крие гаражната продукция, е ред да засегнем и спецификата на дизайнерските стероиди, както и какво е като цяло влиянието на стероидите върху женския организъм.

Дизайнерски АС, прохормони

Какво е прохормон?

Прохормон е вещество, което в организма под действието на различни ензими се превръща в хормон или в активен негов метаболит.

Това наименование се използва неправилно за една разнородна група определени вещества, които попадайки в организма имат андрогенна и анаболна активност. Тази група може да я разделим на 3 – истински прохормони, простероиди и дизайнерски АС.

Истински прохормони

В тази група попадат 4-андростендиона и 4-андростендиола, които под действието на споменатите по-назад ензими 17-бета- ХСД и 3-бета-ХСД се превръщат в тестостерон. Те са естествени прохормони и се синтезират и в човешкото тяло от ДХЕА. Добре е да се знае, че и двата прохормона при външен прием имат съвсем ниска степен на превръщане в тестстерон в организма – 5-6% при първия и 15-16% при втория.

Простероиди

Във втората група влизат много вещества, които попадайки в организма, се превръщат в определен АС. Следва да ги наричаме простероиди, а не прохормони. Ще спомена само някои от най-използваните и популярни от тях:

 • 19-норандростендион, под действието на 17-бета-ХСД се превръща в нандролон;
 • 19-норандростендиол, под действието на 3-бета-ХСД се превръща в нандролон;
 • 1-андростендиол (1-АD), превръща се в 1-тестостерон;
 • 1,4-андростендион (1,4 АD), превръща се в болденон;
 • 17алфа-метил-1,4-андростадиен-3,17-диол (M1,4ADD) - около 15% се конвертират в метандростенолон. Превръща се в дихдироболденон под действие на 3-бета-ХСД;
 • 4-хлоро-17алфа-метил-андрост-1,4-диен-3бета, 17бета-диол (Халодрол). Превръща се в хлордехидрометилтестостерон под дейстиве на 3-бета-ХСД, но само около 5% от приетата доза. Има изследвания, че има собствена активност, така че вероятно може да бъде отнесен и към третата група;
 • Естра-4,9,11–триен-3,17-дион (Тренавар). Превръща се в тренболон от 17-бета-ХСД.

Дизайнерски анаболни стероиди

Третата група, която съвсем погрешно се нарича прохормони, са дизайнерските АС. Това са АС, които или са били разработени отдавна и в последствие забравени, или са получени сравнително наскоро като опит да се заобиколи допинг контрола и забраната за продажба на АС в повечето страни по света.

Също като предишната група към тях спадат много вещества и няма да отделям внимание на всички, а отново само на някои от най-популярните:

 • Епистан (Хавок). Има силна антиестрогенна активност и свързаните с нея странични ефекти;
 • Хлорметиландростендиол (промагнон).Модифициран вариант на метилтестостерона, с по-слаби от неговите действие и странични ефекти;
 • 1-тестостерон. Орален вариант на тестостерона, със същия афинитет на свързване с андрогенния рецептор и действие, сходно с това на тестостерон пропионат, но с по-силни странични ефекти;
 • Метилдростанолон / метастерол (Супердрол). Най-мощният дизайнерски АС със структура съвсем близка до тази на дорстанолона (което е съвсем логично – и двата препарата са открити и синтезирани през 50-те години на миналия век от една и съща компания). За съжаление на неговите привърженици, е забранен от FDA и оригиналният препарат не се произвежда вече, но се произвеждат негови модификации с почти същото действие и странични ефети – сравнително слабо андрогенен и силно анаболен ефект, голям риск от гинекомастия, холестаза, хепатотоксичност, нефропатия;
 • Цианостан. Има структурни сходства с метилдростанолон (супердрол) и съответно сходни ефекти, макар и с по-ниска естрогенна активност. Някои изследвания за стероиди с цианогрупа, прилагани при животни, показват способност да потискат 3-бета-ХСД ензимите, което може да доведе до крайно неприятни хормонални ефекти.

Прием на АС от жени

След всичко казано за АС дотук, остана да обърне внимание и на приема им от жени.

Сравнение между мъжкия и женския организъм

Преди това обаче е добре да се направи един паралел между разликите на мъжкия и женския организъм:

Хормонални различния

Основният полов хормон при жените е естрадиол. Тестостерон се синтезира съвем малко и то не чрез превръщане от друг хормон (както се синтезира естроген при мъжете).

Повишаването на кортизола води до повишаване на естрадиола (отново за разлика от мъжкия организъм, където повишаването на тестостерона намалява кортизола и обратното – повишеният кортизол намалява тестостерона).

Прогестеронът е следващият по важност полов хормон при жените. Регулира овулацията, менструалния цикъл, действието на тиреоидните хормнони (които са с по-нсики нива от тези в мъжкия организъм, освен по време на цикъл).

Нивата на телесни мазнини

Ако при мъжете 5-6% е минималната здравословна граница, то при жените тя е около 10-11%.

Други

При женския организъм има и други различния, които имат отношение по темата за влиянието на АС при приема им от жени. Това са:

 • По-слабата задръжка на калций в организма (сравнено с мъжете);
 • По-ниското количество мускулна маса, а според някои автори и пробладаващият брой бавни мускулни влакна;
 • По-ранното спиране на растежа на костите, съответно по-малък скелет от този на мъжа.

Отнесени към тренировъчния процес, тези различния водят до това, че жените много по-трудно понасят продължителни високоинтензивни или с голяма плътност натоварвания и много по-трудно натрупват мускулна маса. Тогава понякога „на помощ” на спортувщите жени идват АС.

Странични ефекти от приема на АС от жени

BB-Team иска да напомни, че въпреки че в медицината приемът на АС от жени има своето място и рядко води след себе си неприятни последици, то в спорта това съвсем не е така в голяма част от случаите.

Главаната опасност за жените е вирилизацията - страничният ефект от приема на АС, който се изразява в придобиването на мъжки тип полови белези:

 • Окосмяване по лицето и тялото;
 • Нарастване на кавернистите тъкани (пещеристо тяло), понякога на хрущялните тъкани;
 • Загуба на коса от мъжки тип;
 • Акне;
 • Загрубяване на гласа. Тези ефекти се дължат на адрогенното действие на АС;
 • Нарушаването на менструалния цикъл също е спътник на приема на АС.
   

Ако все пак сте жена и сте решила да взимате АС, за да подобрите спортен резултат или да натрупате мускулна маса, е хубаво да стоите далеч от следните препарати, като ще пропусна някои, които са изключително труднодостъпни на пазара:

 • Всички дългодействащи естери на тестостерона (енантат, ципионат, ундеканоат) и като цяло от тестостерона, особено пък суспензията, която предизвиква пикова концентрация, макар и за сравнително кратко време;
 • Всички дизайнерски стероиди и всички простероиди;
 • Метандростенолон;
 • Станазолол и аналога му – фуразабол;
 • Метилтестостерон;
 • Флуоксиметолон;
 • Провирон;
 • Дростанолон.

Както виждате в списъка попадат препарати, които или са силно андрогенни, или имат силни антиестрогенни свойства.

Хубаво е да се знае, че дозите при жените трябва да са няколко пъти по-ниски от тези при мъжете, а самите стероидни цикли да са доста по-краткотрайни.

За съжаление на представителките на нежния пол, които употрябват АС, трябва да кажа, че няма каква допълнителна терапия след или по време на цикъла на употреба на АС да направят.

Просто трябва да прекратят приема и да оставят организма сам да регулира хормоналните нива. Да приемат ароматазни инхибитори е безсмилено от гледна точка на туширане на странични ефекти.

 

С този материал завършихме поредицата за анаболните стероиди, като в нея се постарахме да обхванем всички по-важни точки.

Екипът на BB-Team се надява, че материалите са били полезни и са внесли повече яснота по една тема, за която рядко се казва всичко.

Държим да подчертаем, че въпреки че не подкрепяме употребата на АС, съзнаваме, че няма как да спрем вече решилите се да го направят. Дано обаче те да бъдат информирани в избора си, както и да се запознаят напълно с действието на АС, страничните ефекти и опасностите, които крият.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1