Дневен план за навициСвали сега 

Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Ритуалът Guru

В днешно време, в по-голямата част от света на наднорменото тегло се гледа все повече като на проблем. И в общия случай това е така, наднорменото тегло един от най-сериозните рискови фактори за редица заболявания.

Някъде там обаче, все още съществуват общества и етнически групи, сред които наднорменото тегло е знак за просперитет, а постигането му става чрез болезнен ритуал на преяждане.

Благодарение на трудовете на Igor de Garine , Georgius J. A. Koppert, Patrick Pasquet и техните екипи, можем да научим повече за този ритуал. (1,2)

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Племето Massa

Маса (Massa) са етническа група хора, наброяваща между 250 000 и 450 000 души. Голяма част от тях населяват границите на Камерун, а други се препитават около бреговете на река Логон, около 250 км южно от столицата на Чад – Нджамена.

Фокусът на нашата статия е селището Kogoyna в страната Bougoudoum, северно от Камерун, обитавано от група Маса или както те се определят – Южна Маса. За разлика от северните си сънародници, те водят малко по-традиционен и отличаващ се начин на живот.

Маса практикуват пастирство, риболов и селско стопанство, макар самите те да не са големи любители на последното. Хранят се сравнително добре, като средният дневен прием на храна за една година е изчислен на около 2400 ккал и 90 г протеин.

Територията, която те населяват е с висока дъждовност, която варира между 550 и 950 мм през годината, а количеството валежи може да се променя драстично между две поредни години. Територията се характеризира и със сериозни наводнения между месеци юли и октомври, които често увреждат и малкото отглеждана реколта.

В някои от тежките години като 1980 г. и 1985 г., липсата на храна и гладът през тези периоди са водили до отслабване с близо 7 кг за един месец, а много от хората са били принудени да продават децата си на по-заможни съседни племена, с цел те да не умрат от глад.

Като част от пастирството, кравите са силно почитани и тяхното отглеждане е от особено значение за Маса. Не само заради млякото, което е сред основните консумирани храни, но и заради използването им като вид валута. При сватба например, на тъста трябва да се дадат 10 крави, за да даде той булката.

Това ни води и до един ритуалите, за който кравите и тяхното мляко са от съществено значение.

Ритуалът Гуру (Guru)

Гуру е комплексна институция, ритуал състоящ се от системно преяждане с една основна цел – възможно най-бързо и най-голямо покачване на телесно тегло.

Същестуват два типа Гуру ритуали за напълняване:

 • индивидуален, който се нарича Guru Walla;

 • колективен, който се нарича Guru.

Guru Walla

Буквалният превод на Guru Walla е “гуруто от периода на незаетост, отговарящ на втората половина на дъждовния сезон”. Ритуалът се провежда в периода август-октомври и отнема около 2 месеца. Това е и времето, когато основно поради метеорологичните условия храната е най-оскъдна, което обяснява и наименованието на ритуала.

Участниците в този ритуал са малко на фона на общото население и представляват не повече от 10% (15-20 кандидата). Въпреки, че ритуалът се препоръчва и насърчава от населението, причината за малкото участници е най-вече заради сериозната инвестиция, която се изисква.

Guru Walla най-често се назначава от баща към син, като начин за подпомагане на детето да се издигне в обществото и като начин да покаже просперитета на семейството.

По време на ритуала, синът, който се нарича gor walla (буквален превод – дете на walla), може да остане в собствената си къща или да се изпрати да гостува на “кръстник” - близък роднина по линия на бащата или майката, друг по-далечен роднина, а понякога и много близък приятел.

Отговарящият за ритуала трябва да бъде на високо ниво и да бъде почитан, за да може участникът да изпълнява стриктно целия процес, който е особено болезнен и труден, както ще прочетете по-надолу.

Гостоприемникът подготвя колиба, предназначена изцяло за gor walla, където той прекарва почти цялото време, обикновено напълно гол. Gor walla излиза от колибата единствено при нужда от дефекация или когато трябва да издои поверените му крави.

Всичко извън колибата става под надзора на кръстника, чиято работа е да се увери, че на участника няма да се случи нищо лошо от физически или магически характер.

Освен терен и защита, кръстникът осигурява и жена, най-често някоя от неговите съпруги, която да стои заедно с gor walla в колибата. Тя има за задача да приготвя храната, да надзирава и помага за изпълнението на ритуала.

Първите две седмици от периода имат за цел прочистване на храносмилателната система. През това време участникът приема горчиви корени от различни диви дървета (Balanites aegyptiaca, Gardenia erubescens, Swarrzia maaízgascarensis, Sterculia Sp.). Корените водят до повръщане, а към тях се прибавя и комбинация от мляко смесено с брашно от булрус и/или просо, които водят до тежка диария.

Целта на всичко това е да се направи достатъчно свободно място в стомаха и червата му за всичката храна, която следва да поеме.

Когато прочистването на червата приключи, gor walla изяжда парче месо на ритуално убито пиле или коза, след което започва преяждането.

Gor walla започва да се храни сутрин в 4:00 часа и приема около 11 хранения на денонощие. Храненията са изградени основно от червено сорго, което Маса смятат за “супер храна” и мляко, което е най-ценената храна от животински произход.

Менюто изглежда така:

 • 06:00 до 07:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода;

 • 08:00 до 09:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода;

 • 10:00 до 11:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода;

 • 11:00 до 12:00 - гъста паста от сорго и подправки;

 • 13:00 до 14:00 - мляко или остатъци от соргов хляб смесени с мляко;

 • 15:00 до 16:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода;

 • 16:00 до 17:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода или мляко;

 • 18:00 до 19:00 - остатъци от соргов хляб с подправки;

 • 19:00 до 21:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода;

 • 21:00 до 24:00 - каша от остатъци от соргов хляб, смесени с вода или мляко;

 • 01:00 до 04:00 - мляко или каша от брашно от сорго смесено с мляко.

По времето на храненията и между тях се наблюдава сериозно количество повръщане, изпускане на газове, уриниране и дефекация. Участникът трябва да седи възможно най-мирно, за да пести енергия и да дебелее по-бързо.

Яденето продължава докато не се достигне до границата на повръщане, а ако това се случи, често участникът се инструктира да преглътне обратно повърнатото.

По изчисления на наблюдаващите процеса учени, S. (така наричат един от наблюдаваните индивиди с цел запазване на самоличността) приема около 13 кг храна на ден, която има калорийна стойност около 13 000 ккал.

Разпределението на макро хранителните вещества според изследването на Patrick Pasquet и екип (2)⁠ е приблизително 70%:15%:15% съответно за въглехидрати, мазнини и протеин.

На местен език, хората от племето казват ti guru walla, което в буквален превод значи човек не “влиза” в guru walla, той го “изяжда” (one does not “enter” the guru walla, one “eats” it).

След приключването на Guru Walla, участникът може да се прибере у дома или да посети съседни селища, където най-често се провежда колективният тип на ритуала, към който той също може да се включи.

На Guru Walla не бива да се гледа просто като процес на надебеляване. По време на ритуала gor walla прекарва цялото време изолиран и му е забранено да има полови контакти.

След приключването, той започва да води по-активен начин на живот, да се облича по-добре, да участва в празненства и да танцува. Най-често gor walla избира да мине на посещение в околностите и съседните селища, където да покаже красотата на новите си телесни форми.

Той дори има правото да се възползва от новия си имидж, за да се сношава с жени, тъй като по-високото тегло и новата визия се смята за красива и привлекателна в очите на околните.

Преминаването през Guru Walla показва и преуспяването на роднините и семейството. Докато голяма част от другите са гладували, семейството на gor walla е имало възможността да осигури огромното количество храна по време на ритуала.

Guru Walla се използва и като вид тренировъчна подготовка, която прави участника по-опасен и по-конкурентен борец. По-високото тегло му позволява да участва в борчески състезания, където да може да се съревновава със съперници от по-висока категория.

Не на последно място, Guru Walla се смята и за подготвителен период за другия тип преяждане – колективното.

Колективният Guru

Колективният ритуал Guru се отличава значително от Guru Walla и съвсем не е толкова впечатляващ.

Guru се дели на три различни сезонни типа:

 • Guru Sarmana - гуру на Echinochloa stagnina (род дива трева). Продължава от октомври до края на февруари;

 • Guru Fata - гуруто на слънцето, на топлия сезон. Нарича се още и Guru Wayna - гуруто на дървото jujube (хинап). Продължава до първите дъждове през месец май;

 • Guru Tlagamna – гуруто на дворната ограда. Продължава от май до юли.

След приключването на Guru Tlagamna идва периодът на индивидуалното гуру (Guru Walla) и цикълът се повтаря.

Основната цел на Guru e участниците, които тук се наричат gurna, да подобрят и поддържат добро физическото състояние и форма, които в последствие да излагат на показ чрез участие в различни дейности като грижа за добитъка, пеене, танцуване и борба. Също да им помага в изпълнението на такъв тип дейности.

Както при инвидуалния гуру и тук участниците са малко на брой и представляват около 7% от общото население за района.

В ритуала могат да участват всички мъже над 10 годишна възраст, като около 20% от участниците са на възраст под 15 години.

В Guru не могат да участват хора в траур. При смърт в семейството, на опечалените е забранено за една година да участват в Guru, да танцуват, пеят, свирят на инструменти (флейта и барабани), както и да пият мляко.

По време на Guru, участниците се събират в отделен лагер и всеки от тях притежава определено количество крави. Основната задача на всеки gurna е да полага възможно най-добри грижи за стадото си и да дои кравите в определеното за това време.

Поддържането на добра физическа форма и нейното подобряване отново става чрез солидно количество храна, макар и далеч не толкова впечатляващо като това в Guru Walla.

Два пъти на ден всеки gurna получава стандартна дажба храна от своето семейство, която включва най-вече хляб от сорго и риба. Тази храна се събира с млякото, което той е издоил от повереното му стадо крави и общото количество храна се разделя между всички участници в гуруто.

Освен в лагера обаче, gurna ядат и извън него, в собственото си селище, тъй като имат правото и възможността да правят кратки посещения. Като правило, участниците се възползват от всяка възможност да подхапнат, независимо къде се намират.

Ето как изглежда и денят на повечето:

 • 05:00 - гъста паста от сорго и подправки;

 • 06:00 - доене на кравите;

 • 07:00 - лека закуска, може би риба;

 • 06:30 - 09:30 – някои gurna посещават домовете си и хапват нещо там;

 • 12:00 - каша от сорго заедно с издоеното сутринта мляко, ако има такова. Ако няма, се смесва с вода и подправки;

 • 17:00 - хапване с приятели;

 • 18:00 - доене на кравите;

 • 19:00 - каша от сорго заедно с издоеното мляко в 18:00, ако има такова. Ако няма, се смесва с вода и подправки;

 • 20:00 - каша от сорго заедно с вода или мляко, според наличността.

Направените измервания на количеството храна по време на колективното гуру включват само тази в колективния лагер. Изчисленията показват, че в лагера gurna приемат около 3500 ккал на ден.

Чрез допълнителни изчисления включващи вероятното количество храна изядено извън лагера се стига до извода, че gurna приемат около 1100 ккал и 38 грама протеин над стандартния си начин на хранене (3000 ккал/ден) или общо около 4100 ккал/ден.

Физиологично влияние на Guru Walla

В изследването си Igor de Garine и Georgius J. A. Koppert наблюдават отблизо два индивида – S. и B..

B. е изцяло изолиран в рамките на два месеца и половина, от 2 август до 15 октомври. За този период теглото му се е повишило с 34 кг (45% от началното му), от 75 на 109 кг.

При S. нещата са малко по-различни. Първоначално S. е участвал в колективния Guru за периода 30 май – 7 септември. За това време теглото му се е покачило с 12 кг, от 64 на 76 кг. На 7 септември е стартирал своя Guru Walla, който е продължил до 19 октомври. За този период теглото се е покачило с още 9 кг, достигайки 85 кг.

След края на ритуала, S. е избрал вместо да отиде да празнува, да се присъедини отново в колетивното Guru и на 5 декември, когато е приключила и изследователската мисия, теглото му е било измерено 93 кг.

За 7 месеца, при S. също се наблюдава покачване на теглото от общо 29 кг (45% от началното му).

В труда на Patrick Pasquet и екип (2) са взели участие 9 gor walla със среден ръст от 183 см, тегло от 68.5 кг и 11.5% излишни мазнини.

Изследването наблюдава промените в теглото и телесната композиция, разхода на енергия в покой (REE/RMR) и общия енергоразход за деня (TDEE).

След преминаването през Guru Walla, теглото на участниците се е увеличило със средно 17 кг, от които около 11 кг (65%) са били мастна тъкан, а останалите 6 кг (35%) са били чисто тегло (lean mass).

Изчисленията показват, че на ден участниците са синтезирали средно по 185 г мастна и 77 г чиста тъкан.

REE се е повишил със средно 43.5%, което е значително повече от наблюдаваните между 5 и 27% в други научни експерименти с “по-нормално” преяждане.

Наблюдава се също и 18% по-бърза обмяна на веществата (по-бърз метаболизъм) по време на физическо натоварване (въртене на педали при 50 W).

TDEE не е претърпял статистически значима промяна и се е запазил около 3400 ккал/ден. Вероятната причина за това е значителният спад във физическата активност по време на ритуала.

Един от въпросите, чиито отговори са търсени в изследването, е бил дали и в каква степен преяждането води до адаптивна термогенеза (допълнителен разход на енергия отвъд нормалното).

Според изчисленията и разхода на енергия в началото и в края на Guru Walla, екипът на Patrick Pasquet наблюдава между 16 и 24% (500-700 ккал) повишен разход на енергия в следствие на преяждането.

Представено по друг начин това означава, че за да намали и забави покачването на теглото, като адаптация организмът започва да изразходва между 16 и 24% повече енергия, отвъд тази, за която се знае и може да се предвиди. Учените потвърждават, че тези резултати съвпадат и с редица други изследвания, при които излишъкът от енергия е предимно от въглехидрати.

Използвани източници

 1. Kuhnlein H V, Draper HH, Dugdale AE, Gam SM, Pellett PL, Jelliffe DB, et al. Ecology of Food and Nutrition Aims and Scope GURU-FAWNING SESSIONS AMONG THE MASSA. Ecolop~ Food ond Nurifim. 25:1–28.
 2. Pasquet P, Brigant L, Froment A, Koppert GA, Bard D, de Garine I, et al. Massive overfeeding and energy balance in men: the Guru Walla model. Am J Clin Nutr. 1992 Sep 1;56(3):483–90.
Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Анаболни-стероиди-част-IV-дизайнерски-стероиди-и-влияние-на-стероидите-върху-женския-организъм
Анаболни стероиди, част IV: дизайнерски стероиди и влияние на стероидите върху женския организъм

Какво представляват дизайнерските стероиди и как всички АС се отразяват нa женския организъм

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow