Женското тяло и медиите

Отслабнахте с цели 5 кг, а все още не виждате в огледалото нещо, което да напомня на онова секси тяло, закачливо усмихващо се от корицата на списанието.

На диета сте, приемате хапчета за редуциране на теглото и..... поздравления! Вие свалихте онези омразни 5 килограма, които обвинявахте за неуспехите в живота си. Но като погледнете в огледалото, все още виждате закръгленото коремче, което много пъти Ви караше да захвърлите в гардероба онази прилепнала по тялото ви блузка. И се питате - как така отслабнахте с цели 5 килограма и все още изглеждате ужасно?

Женското тяло и медиите

Тази статия е специално предназначена за женската аудитория и има за цел да разгледа неудовлетвореността от фигурата като резултат от мита за красивото женско тяло, създаден и наложен от медиите.

Историята

В човешкото битие от векове е заложен стремеж към красота и съвършенство. Доказателства за това са многобройни рисунки и фигури на човешки тела, съхранени във времето и разкриващи естетическия свят на древния човек. Добре оформеното и хармонично женско тяло винаги e било издигано в култ, дори е обожествявано.

През годините култът към тялото е претърпял множество трансформации. И до ден днешен някои религии възприемат пищната фигура за символ на красота и плодородие. В последните години обаче тенденциозно се налага стереотипът, че красива е слабата и фина фигура.

Чия е вината?

Основният виновник за масовото налагане на слабата фигура са медиите - телевизия, списания, вестници, дори киното. В последните години те методично натрапват в женското съзнание, че красиво е слабото тяло. От кориците на списанията сме подложени на стотици визуални атаки от кльощави фигури на моделки с измъчени, но щастливи усмивки. Навсякъде се говори за магически диети, които ще ви накарат да „изглеждате с 5 години по-млади" и да „намалите обиколката на талията си с 10 см".

Ежедневно четем как шоу звезди потъват в неизвестност и след два месеца се появяват с новия си външен вид. В шоубизнеса слабата фигура е гаранция за успешна кариера, а „пълната промяна" напоследък послужи за освежаване на поувехналия имидж на много шоу звезди. Съвременната жена не иска просто да отслабва, тя иска да изглежда добре, подражавайки на модели от списания и телевизия. Модерният свят налага външния вид като средство за позициониране на личността. Според американски психолози до 70 % от общото впечатление за даден човек се изгражда на база на външния вид - първото нещо, с което хората се срещат.

Образът на красивото женско тяло и медиите

Образите на женски тела са навсякъде. Жените и частите от техните тела продават всичко - от храни до коли. Известни филмови и телевизионни звезди се подлагат на подмладяващи и отслабващи процедури. Женските списания са пълни със статии, обещаващи, че ако успеете да свалите онези омразни 10 кг, ще имате всичко - перфектен брак, любящи деца, страхотен секс и великолепна кариера.

Защо тези стандарти за красота масово се налагат сред жени, които са едри по рождение, а не сред жените с „нормално" тегло? Някои твърдят, че причините са икономически. С представянето на трудно постижим идеал индустриите за козметика и диетични храни си осигуряват потенциал за растеж и гаранции за добра печалба. И не е случайност, че младежкият вид и слабата фигура са непрекъснато представяни като най-важния елемент на красотата. Жените трябва да слабеят, иначе ще изглеждат стари. И според тези индустрии възрастта е бедствие, което трябва да бъде овладяно възможно най-скоро.

Залозите са големи. От една страна жените, които изпитват несигурност във фигурата си, са по-склонни да купуват козметични продукти, нови дрехи и продукти за отслабване. Статистиката сочи, че стойността на диетичната индустрия само в САЩ е около 100 милиарда долара годишно. От друга страна проучванията показват, че излагането на снимки на млади и слаби модели е свързано с депресии, ниско самочувствие и развиване на нездравословни навици за хранене при жените и момичетата.

Американската агенция, занимаваща се с проучвания на анорексия и други хранителни и психични разстройства твърди, че всяка четвърта девойка в училище прилага нездравослновни методи за загуба на тегло като пропускане на хранения, свръх физическо натоварване и предизвикване на повръщане. Мерки за намаляне на теглото се предприемат вече и от 9-годишни момичета, а 50-70 % от момичетата с нормално тегло смятат, че са дебели.

Неосъществимият идеал

Фактът, който буди най-много притеснение е, че медийният образ на женската красота са неосъществим идеал. Създаденият компютърен модел на жена с пропорциите на кукла Барби например сочи, че гърбът на въпросната жена ще е твърде слаб, за да крепи горната част на тялото й, а торсът й ще бъде твърде тесен да „държи" повече от едната половина на единия й бял дроб. Въпреки това реалният брой жени, борещи се за по-малко тегло на тялото си, е смущаващо голям, а последствията са унищожителни за здравето им.

Културата на слаботата

Проучванията сочат, че женските списания съдържат над 10% повече реклами и статии за намаляне на теглото, отколкото мъжките. Над три четвърти от заглавните страници на женските списания съдържат поне едно послание за това как да променим външния си вид - с диета, упражнения или естетична хирургия.

Телевизията и киното допълнително „подсилват" важността на слабото тяло като мярка за това колко „струва"една жена. Канадски агенции твърдят, че над 75 % от женските роли в телевизионни комедии са изпълнявани от жени с наднормено тегло. Същевременно в отговор на това някои списания се опитват да „подтиснат" тази тенденция, слагайки на модните страници в списанията си жени с нормални мерки на възраст не по-малка от 25 години.

Въпреки това рекламата диктува правилата на пазара и слабите фигури остават актуални. Ако преди около 20 години средностатичстическият модел е тежал с 8% по-малко от нормалната жена, днес този процент е 23. Рекламистите вярват, че именно слабите модели изстрелват продажбите в небето.

Подобрение или разрушение?

Барикадата от послания за слабота, диети и красота натрапва на „обикновената" жена усещането, че винаги има нужда от „пооправяне" и че по женското тяло винаги има какво да се „пипне". Това означава, че образът на „нормалната" жена е останал невидим за масмедиите. Истинската трагедия се състои в това, че много жени са приели присърце тези стереотипи и съдят за себствената си фигура по стандартите, наложени от медиите. Жените се научават да се сравняват с други жени и заедно с тях да се борят за мъжкото внимание.

Последиците ...

със сигурност не са оптимистични. Напоследък медиите непрекъснато са критикувани за налагането на слабото женско тяло като идеал за красота, създавайки у „нормалните" жени нереалистични очаквания и чувство за неудовлетвореност. В много случаи това усещане е придружено от появата на хранителни разстройства, често водещи и до психически проблеми.

Хранителните разстройства станаха много популярни сред известни имена в шоубизнеса. Хората гладуват до смърт, за да бъдат слаби. Натискът да си слаб е значителен в света на модата и танцовото изкуство, където да си с 10 кг поднормено тегло се счита за велико. Пример за това е идеалното тегло при балерините, което е с около 15% под нормалното за една жена. Загубата на телесни мазнини от прекомерната загуба на тегло често причинява отсъствие на месечен цикъл при жените, както и трудности със зачеването. В знак на протест към слабото женско тяло, не малко дизайнери, фотографи и медийни фигури отказват да лансират слаби модели в модната индустрия.

Използвани източници
  • health.propeller.com
  • feminist.com
  • send2press.com
  • goliath.ecnext.com
  • suite101.com
  • media-awareness.ca

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1