Дневен план за навициСвали сега 

Йо-йо ефект

Доколко вреден е цикълът на телесното тегло и как да го избегнем?

Йо-йо ефектът е повтарящата се загуба и възвръщане на собственото телесно тегло, известен още и като цикълът на телесното тегло. Когато този цикъл е резултат от диета, се нарича йо-йо диета. Йо-йо ефектът може да варира от загуби или покачвания на теглото на 3-5 кг. в един цикъл до големи промени, надвишаващи 25 кг.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Йо-йо ефект

Терминът йо-йо произлиза от названието на финландска играчка, чиито движения са нагоре и надолу. През 1977 г. американският професор Кели Броунел въвежда термина йо-йо ефект. Според неговата теория при загуба на тегло от 9 килограма за три месеца, съществува 60% вероятност за възвръщане на теглото в следващите три месеца и след още три те да достигнат приблизително 4,7 кг. Критичния период след отслабване е 21 дни.

След този период са необходими още 46 дни за адаптиране на организма към новите параметри на теглото. На всеки етап от цикъла "отслабване-напълняване-отслабване-напълняване" се увеличава процентът мастна тъкан, дори и ако килограмите не растат.

Доколко вреден е йо-йо ефектът?

Някои експерти казват, че цикълът на теглото може да бъде вреден за вашето здраве, и че запазването на постоянно тегло е по-добре от цикличното му променяне, дори и за тези хора, които са със затлъстяване. Други пък смятат, че йо-йо ефектът е също толкова вреден, колкото вредно е наднорменото или свръхнаднорменото тегло. Това се дължи на факта, че при разграждането на мазнини се отделят токсични (отровни) вещества, които се изхвърлят от тялото чрез отделителната система.

Когато човек намали теглото си, после възвърне килограми, отново ги свали и т.н., количеството на преработените токсини става прекалено голямо и бъбреците се увреждат. Така пред лекарите възниква сериозна дилема при вземането на жизненоважно решение - кое е по-добре за здравето: да се облекчи функцията на сърцето като се назначи отслабване или да се съхрани здравето на бъбреците, като се оставят пациентите с високо тегло.

Затова, когато се избере понижаване на теглото, се прави всичко възможно "новите" килограми да бъдат съхранени. Задържането на килограмите минава през два основни етапа - трайна промяна на хранителните навици към здравословен модел и постепенно и дозирано преминаване към обичаен модел на хранене под наблюдението на специалист.

Специалисти твърдят, че когато в продължение на три месеца едно тегло бъде задържано с обичайно хранене, то тогава се счита, че организмът е свикнал с новите килограми и ще ги запази. Задържането на ниско тегло се осъществява по-успешно, ако се съчетае с двигателна активност и се подкрепя с подходящи хранителни добавки за запазване на теглото.

Причини за възникване на йо-йо ефект

Този проблем се получава, когато избраната от вас диета е била нездравословна, например гладуването. Колкото по-бързо се опитвате да отслабнете, толкова по-ярко ще се прояви йо-йо ефектът. Ако редуцирането на килограмите се извършва стъпка по стъпка, рискът от появата на йо-йо ефект намалява.

Все още често срещана практика при лекарите е да препоръчват т.нар. лечебно гладуване на своите пациенти, което в извън клинични условия може да се окаже много опасно. Гладуването се препоръчва, когато човек е под специализирано наблюдение, в случай че възникнат определени заболявания на някои органи.

Поради тези причини лекарите трябва спрямо всеки един човек да подхождат строго индивидуално. Трябва да бъдат проверени хранителните навици на пациента и здравословния му статус (наличие на заболявания, алергии), които са от най-важно значение за евентуалната диета.

Подбирането на нискокалорични продукти също може да доведе до йо-йо ефект. В тези случаи организмът ни възприема въпросната храна като заплаха за глад. Калориите снабдяват мозъка с енергия, правят възможна двигателната активност и "отопляват" организма. Ако храната е недостатъчна, нашият организъм сам попълва липсите и затова натрупва по-дебел мастен слой като с това предупреждава за загубата на топлина.

Рискове от заболявания

Непрекъснатото понижаване и покачване на телесното тегло води до редица рискове свързани с физическото и психическо здраве (заболявания на черния дроб, загуба на мускулна маса, повишено кръвно налягане, предпоставка за развитие на диабет, забавяне на метаболизма, промяна в настроението, депресии и др.).

Използвани източници

  • wikipedia.org
  • medical.bg
  • tialoto.bg
  • bgsever.info
  • club.flora-fibri.com
  • chudesa.net
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow