Мотивирани във времето

Как да намерим вътрешна мотивация, която да бъде дълготрайна

Мотивирани във времето

За кого е тази статия

  • За хората, които имат усещането, че се въртят в кръг – започват да спортуват и да обръщат внимание на храненето си, но не след дълго спират, защото губят мотивацията си или от самото начало тя липсва;
  • За тези, които не знаят по какъв начин да поставят спортните си цели, за да се наслаждават на пътя към постигането им;
  • За онези, които след осъществяване на дадена цел просто спират да правят нещата, довели ги до нея и се връщат към стария си начин на живот, загубвайки постигнатото.

Ако някога сте чувствали, че губите мотивация или сте се допитвали до околните за идеи как да бъдете мотивирани, то тази статия е точно за вас. Особено пък ако сюжетът „започвам тренировки и хранителен режим – постигам целта си – губя мотивацията си – спирам да спортувам – губя целта си“ ви е нещо до болка познато.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е мотивацията

Мотивацията е причина / причини за конкретни действия, необходими за постигането на определени цели.

Тя може да се определи като движеща сила за индивида, като крайната цел е субективна, а като цяло мотивацията е временно и динамично състояние.

Мотивацията дава стимул на човека да продължава да прави нещата, които ще го отведат по-близо до желания резултат.

За целта на тази статия е важно да споменем, че мотивацията може да бъде вътрешна и външна.

  • Вътрешна – човек има вътрешната потребност да постигне определени резултати и е вътрешно мотивиран да стигне до нещо, което го удовлетворява (да бъда по-силен, да бъда по-бърз, да бъда по-постоянен);
  • Външна – когато човек изпитва задоволство от външни фактори (да изглеждам добре, да имам тънка талия, да бъда одобрен от обществото, да се харесам на хората).

Ако сте от тези, които често губят мотивация, то вероятно разчитате на външната такава – спортувате, за да впечтлите някого от срещуположния пол или пък приятели и колеги. Този тип външни фактори са непостоянни и не можете да ги контролирате, затова и подобна мотивация не трае дълго.

От друга страна обаче, ако имате вътрешната потребност да създавате своето по-добро аз, ще имате контрол върху нещата, които правите и на теория тази мотивация ще е дългосрочна и стабилна.

Нещо интересно, което вероятно сте чували и преди – ако целта ви е по-добър външен вид, то ще го постигнете по-лесно и по-бързо, ако игнорирате тази цел и вместо това се съсредоточите в някаква вътрешна движеща сила, вътрешна мотивация да ставате по-добри.

Ако изпитвате затруднения в това да следвате тренировъчна програма и не можете да превърнете движението в част от своя живот, то решението може да е именно намирането на вътрешната мотивация, която ще доведе до постигането на външната такава.

Как да игнорирам външните фактори и да потърся вътрешната мотивация?

Вървете по пътищата, които ви карат да се чувствате добре

Изберете тази физическа активност, от която изпитвате удоволствие, а не наказание и все пак проучете дали поставената ви цел отговаря на избраните тренировки.

Създайте си собствен начин на хранене, основан върху някои „правила“, но изцяло отговарящ на индивидуалния ви вкус и желания. Защо да се измъчвате с готова диета с храни, които едва преглъщате?

Фокусирайте се върху качества като сила, издръжливост, бързина и т.н. вместо да поставяте на първо място външния си вид

Да, всички искат да изглеждат добре, но реално погледнато основната причина за това желание при повечето хора е да се харесат в очите на другите.
Не превръщайте външния си вид в основния ви мотивиращ двигател, а се концентрирайте в подобряване на физически качества чрез тренировките и в изграждането на по-пълноценни хранителни навици. Това е нещо, което може да контролирате и подобрявайки тези направления, подобренията във външния вид няма да закъснеят.

Не се отказвайте на втория ден

Често се случва някои хора да не дават достатъчно време на дадена програма или хранителен режим – започват и на втория ден решават, че не е за тях или че няма ефект.

Причината за това вероятно се крие във факта, че се налага човек да прави нещо ново, да изгражда нови навици и да прави неща, в които в началото не е добър. Опитайте се да се придържате към новото поне 3-4 седмици, преди да го отпишете.

Пример: започвате да клякате със собствено тегло и да заучавате движение, което по принцип е естествено за човека. Но ви е трудно, особено ако последно време движението ви е сведено до минимум и прекарвате доста часове в седящо положение. „Та аз не мога да клякам със собствено тегло, как ще сложа лост на гърба си? Не, по-добре да спра, няма смисъл“.

Смисъл има – продължете и уменията ви ще се подобряват с времето. Ще стигнете до момент, в който дори изпитвате удоволствие – от това, че сте станали по-добри, че сте преодоляли предизвикателство.

Фокус върху постоянството, а не резултатите

Нека бъдем честни – резултатите идват от постоянството. Няма как да очаквате чудеса, ако спортувате веднъж на 2 седмици. Вероятно в началото ще е трудно, но изграждането на стабилни навици е фундаментално за постигането на целите.

Научете се как да си поставяте продуктивни цели

Сигурно сте чували съветът „постави си някаква цел и започни да я следващ“. Всъщност обаче е по-важно КАК точно ще поставиш целта си и по какъв начин ще я представиш на съзнанието си.

Ако си поставите целите правилно, ще знаете какво точно е нужно, за да изградите навици и умения, които ще ви доведат до желанията.

Много хора си казват „искам плосък корем“, „искам да сваля 20 кг“, но да искаш нещата не е достатъчно, защото има много странични фактори, които човек не може да контролира.

Затова е добре вместо да си поставяте крайната цел като цел, да научите какви навици са необходими за постигането й, и съответно – те да станат нещо, което да практикувате всеки ден.

Например „искам да сваля 20 кг“ да бъде заменено със създаването на трайни навици, като:

  • Да започна да тренирам поне 3 пъти седмично;
  • Да започна да ходя повече пеша;
  • Да намаля пържените картофи и да ям повече салати;
  • Да не пия натурални сокове, а да ги заменя с вода;
  • Да ям по-бавно;

и т.н.

Всяко „не“ да бъде придружено с негова алтернатива 

Не знам дали ще се съгласите с мен, но ще споделя нещо, което наблюдавам често. В началото много хора са мотивирани и си казват „спирам да ям торти“, „спирам да се тъпча с хляб“. Първоначално всичко върви по план, но само защото човек си е втълпил, че нещото е „забранено“, то това нещо все по-силно изниква в съзнанието му.

Затова е добре, когато кажете „не“ на нещо, да си дадете ясно обяснение защо искате да го спрете и какво можете да правите вместо него – да се концентрирате върху ДА, вместо върху НЕ.

Например: „спирам да се тъпча, когато съм нервна“ да се замени с „когато съм нервна и стресирана, ще се отдам на любими хобита, които ме карат да се успокоя, така няма да мисля само за храна и няма да преяждам, от което винаги се чувствам зле в последствие.“

Така че следващия път, когато искате да зачеркнете някой лош навик, седнете и срещу него запишете добър такъв, с когото да го замените.

Отбележете си и позитивите от тази промяна, както и по какъв начин тя ще ви помогне да поддържате мотивацията си и да вървите по пътя към постигането на целите си.

Ако често губите мотивация, приложете горните съвети в практиката. И имайте предвид, че (почти) винаги помага да намерите съмишленици в начинанието си.

В нашия форум те не липсват. Направете си дневник, който ще ви помага да останете фокусирани.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
В-търсене-на-правилната-мотивация
В търсене на правилната мотивация

За добрите намерения и пътищата, по които ни водят

Всеки-край-е-и-едно-ново-начало
Всеки край е и едно ново начало

За края на света се оказа рано. Затова пък е дошло времето да спрем с оправданията.

Вярвам-значи-мога
Вярвам, значи мога

Битката за здраво и хармонично тяло е преди всичко битка със самите нас

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow