Йога и фитнес

Как да стигнем до перфектната хармония на душата и тялото

Йога е древна наука, чието начало се губи далеч в тъмнината на вековете. В това отношение интерес представлява следната легенда. В една пещера, край която се разбивали вълните на Индийския океан, богът на Йога Шива учел своята очарователна съпруга богинята Парвати на Хатха Видиа - науката за тайнствените техники на Хатха Йога, включваща асаните - магическите пози, чията практика била запазена единствено за индийските богове (така както нектарът бил само за безсмъртните от Олимп).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Йога и <a href=фитнес" border="0" src="https://assets.bb-team.org/content/originals/3175_300.jpg" />Веднъж една риба, омаяна от вълшебния мелодичен глас на бога, наблюдавала тези странни упражнения. Извършвайки ги, тя претърпяла коренна промяна - превърнала се в човешко същество! Това е бил първият Йог с името Матсиендра, което на санскрит означава "риба прави човек".

Матсиендра изучавал в голяма тайна тези техники, които се предавали през вековете от учител (гуру) на ученик (кбела). Така легендата твърди, че Йога, преподавана от Шива на неговата съпруга, била разпространена по света чрез една риба, превърнала се в човек. Това се отнася най-вече за Хатха Йога - Йога на тялото, на физическото и умственото здраве.

Йога (на деванагари и санскрит योग) се причислява към традиционните физически и умствени дисциплини, създадени в Индия. Това е една от шестте т.нар. ведически философски школи (философски системи, заложени в староиндийските религиозни текстове), която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението.

Произходът на думата "йога" в санскрит може да се изведе от 3 корена, описвайки 3 различни основни значения:

 • първо е значението, произтичащо от преходния глагол юджир (युजिर्, yujir), който означава свързвам, обвързвам, съединявам, сливам, обединявам, впрягам (युनक्ति, yunakti)
 • вторият произход на думата се свежда до преходния глагол юдж (युज्, yuj) - управлявам, контролирам (योजयति, yojayati)
 • третото значение идва от непреходния глагол юдж (युज्, yuj) със значението на концентрация (युज् समाधौ, yuj samādhau).

Накратко тази философска система предлага методология за "разширяване" на съзнанието и "свързването" му с Върховния разум. Трябва да се отбележи, че с времето думата "йога" придобива допълнителни значения, често свързани с конкретната практика. Известни са поне 40 значения, в които тя се употребява. Йогин пък се казва този, който практикува физическата, умствена и духовна дисциплина Йога.

Определения от специалисти за Йога

Понятието Йога е най-добре дефинирано от директора на йогийския Научноизследователски институт в Бомбай Шри Йогендра:

"Йога означава начин на живот, който прави възможно постигането на пълноценно физическо, духовно и морално здраве. Рационалният характер на Йога е в противоречие с религиозните обреди и догми. Системата Йога всъщност няма нищо общо с религията и с различните вярвания. Техниката на Йога е строго научна. Нейното прилагане води до желаните резултати без необходимостта да се вярва в свръхестествени сили. Йога не се ограничава нито от каста, нито от религия, нито от вяра, нито от раса, национална принадлежност, възраст или пол. Грешат онези, които смятат, че практикуването на Йога се свързва с вярата в Бога."

А ето какво пише известният 117-годишен Дхирендра Брахмачари, директор на Научноизследователския институт "Вишваятан Йогашрам" в Делхи:

"Йога означава дисциплина на ума и тялото. Тя не е предназначена за един тесен кръг. Практикуването не включва в себе си да стане човек отшелник в самотата на планините. Тя е за обикновения човек, живеещ нормален живот, каквато и да е неговата професия, класа, религия, националност или възраст. Няма нищо мистериозно в Йога. Тя не е никаква поредица от религиозни вярвания или практики. Нейната цел е да развива чрез постепенни стадии такива качества на ума, че да може да се схване реалността и да се придобие самопознание чрез здравословно функциониране на ума и сетивата. Това може да се постигне чрез различни степени, известни в Йога като осморен път."

Направления

Основно практикуваните Йога направления (или пътища) са:

 • Джнана Йога (Йога на знанието)
 • Карма Йога (Йога на действието)
 • Бхакти Йога (Йога на космическата любов)
 • Раджа Йога ("царят" на Йога)
 • Хатха Йога (Йога на тялото)

Други не толкова популярни са Сахаджа Йога, Випасана, Атийога, Крия Йога и Тантра Йога. Основоположник на системата Йога се счита мъдрецът Патанджали, който я обособява върху съществуващ вече опит на отделни йоги в творбата си "Йога Сутра". Терминологията в нея е изцяло взета от Ведите и е съобразена с техния авторитет. Ето защо Йога се причислява към една от шестте ортодоксални (признаващи авторитета на Ведите) системи - Миманса, Санкхия, Ниая, Вайшешика, Веданта и Йога.

Съществува система, позната още като Ащанга Йога ("ашт" - осем и "анга" - степен, ниво), която има осем нива като всяко следващо е взаимообвързано с предходните и представлява оптимален базис за усвояване и постигане на следващото такова. Разделение на Йога в отделни видове е формално:

 • Яма - себеовладяване или правила за обществено поведение (между отделните личности)
 • Нияма - кодекс на личното поведение (вътрешноличностна самодисциплина)
 • Асана - телесни положения или пози, упражнения
 • Пранаяма - съзнателен контрол върху ритъма на дишането
 • Пратиахара - оттегляне на сетивата и относителна независимост на ума от тях
 • Дхарана - насочване, концентрация на мисълта
 • Дхиана - задържане на насочената мисъл, медитация
 • Самадхи - самореализиране или просветление (състояние на пълно вникване в същността на този обект)

Тези осем степени се групират в три вида:

 • Нравствена самодисциплина (Яма и Нияма)
 • Телесна самодисциплина (Асана, Пранаяма и Пратиахара)
 • Умствена самодисциплина (Дхарана, Дхиана и Самадхи)

Ащанга йога прилага на практика философията на Санкхя с цел да се постигне мокша (освобождение) и съставя класическата Йога. Тази оригинална Йога е обяснена от Патанджали в неговата творба. Въпросната система се опитва да обясни природата на ума и средствата за постигане на това, което се описва като крайна, най-висока, но не и последна, цел на живота - кайваля, т.е. освобождаването на духа (Пуруша) от материята (Пракрити).

Кайваля е позната още като Нирвана, което в превод означава приблизително "не чрез материалното" и се тълкува като висше състояние на съществуване, освободено от оковите на материалното тяло. Основна цел на Йога е сливането на човека с природата. Извън Индия Йога най-вече се свързва с Асана (физически пози) и Пранаяма (съзнателен контрол на дишането) в Хатха Йога. Йога има пет опорни точки:

 • правилни упражнения (асани) - тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
 • правилно дишане (пранаяма) - йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
 • правилна релаксация - чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
 • правилна диета - храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
 • позитивно мислене и медитация - това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

Като говорим днес за Йога, обикновено разбираме Хатха Йога (физическа Йога, или както вече стана дума - Йога на тялото). Това е пътят на отличното здраве. Според йогите нашето тяло е оживено от "положителни" и "отрицателни" токове и когато тези токове са в пълно равновесие, се радваме на отлично здраве. С езика на древната символика "положителният" ток се означава с думата "Ха" (Слънце), а "отрицателният" се нарича "Тха" (Луна).

От сливането на двете думи се получава Хатха Йога - в смисъл на отлично познаване на двете енергии (на Слънцето - положителна и на Луната - отрицателна), тяхното хармонично свързване, пълното им равновесие и възможността за контрол върху тях (пълното им подчинение - "жюг", в наша полза). Понеже "Ха" означава също индивидуална душа, а "Тха" е едно от имената на бог Шива, в един по-висш смисъл "Хатха" може да се тълкува като единение на човека с Бога, т.е. с Космоса.

Храна и хранителен режим

Освен към хигиена на тялото и ума, йогите се придържат към определени правила на хранене. Далеч по-трудно се практикува Хатха Йога без йогийски хранителен режим. Той включва в менюто си всички основни хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли, микроелементи и багрилни вещества.

Йогийското хранене има следните основни изисквания:

 1. Храната трябва да отговаря на нуждите на организма от белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални соли. Важно е тази храна да се състои от пресни и сурови (несготвени) растителни хранителни продукти. Според йогите те съдържат по-голямо количество прана, погълната въввид на слънчева енергия
 2. При усвояването на храната от храносмилателната система не трябва да се образуват отрови, които намаляват гъвкавостта и с това пречат на овладяването на асаните. Храни с такъв неблагоприятен ефект са месото, яйцата, бобовите растения и др.
 3. Храната не трябва да съдържа дразнещи вещества (люти, кисели, горчиви, силни подправки, алкохол и др.), които пречат на концентрацията

Йогите предлагат като най-подходящи следните храни: орехи, бадеми, лешници, фъстъци, зърнени храни - пшеница (особено покълнала), овесени ядки, ориз, нахут и др., пресни и сушени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, мед, масло и растителни масла. Тази млечно-вегетарианска храна напълно задоволява потребностите на организма от всички хранителни вещества.

Примерен седмичен режим за хранене

Понеделник - млечен ден (първи разтоварващ ден)

Целта му е да се даде почивка на храносмилателната система. Прави се очистване по един от разгледаните в "Хигиена на тялото" методи (английска сол, клизма и др.). Ако очистването е с английска сол, тя трябва да се вземе непосредствено след изпълнението на сутрешния йога сеанс, като след час-час и половина става първото освобождаване на червата.

След 15-20 мин се пие чаша топло прясно мляко (или кисело), на обяд се взема втора, а вечерта - трета чаша мляко. По същия начин се процедира при прилагане на друг метод за очистване - 15-20 мин след изпълнението му се изпива първата чаша мляко. През този ден трябва да се въздържате от ядене на хляб (пушене на цигари, пиене на алкохол).

Вторник

 • Закуска. Овесени ядки или мляко. Овесените ядки се консумират сварени или сурови, след като са били накиснати предварително във вода от вечерта. Подслаждат се по желание с малко мед.
 • Обяд. Оризова или картофена супа с малко зехтин, настъргани моркови и целина; няколко варени картофа и сирене.
 • Вечеря. Кисело мляко. Препоръчително е този ден да не се консумира хляб, но ако не можете да издържите, яжте пшеничен, ръжен или типов хляб.

Сряда

 • Закуска. Плодове съобразно сезона (сушените плодове се накисват във вода от вечерта). Ако се чувствате гладни, изпийте след 15 мин чаша топло мляко или чай със сирене и 1-2 филийки пълноценен хляб.
 • Обяд. Обща храна, в която изобилстват пресните плодове (преди ядене) и зеленчуците (във вид на салата от моркови, марули, ряпа, домати, краставици, чушки и др.)
 • Вечеря. Лека храна.

Четвъртък - плодово-зеленчуков ден (втори разтоварващ ден).

 • Закуска. Пресни или сушени плодове.
 • Обяд. Салата със зехтин и лимонов сок; варено или покълнало жито с мед и счукани ядки (орехи, бадеми, лешници, фъстъци).
 • Вечеря. Плодове (може и малко жито).

През този ден не трябва да се приемат никакви белтъчни храни (мляко, сирене и др.). Тези, които искат да отслабнат, може да ядат през целия ден само плодове или сутрин и вечер плодове, а на обяд - зеленчуци. Може също да се пият само сокове - сутрин и вечер плодови, а на обяд - зеленчукови.

Петък - оризов ден. З зависимост от теглото може да има два варианта.

Първият вариант е подходящ за хора с нормално тегло:

 • Закуска. Мляко с ориз или оризово брашно.
 • Обяд. Доматена или спаначена супа с ориз; салата; сарми от прясно или кисело зеле или лозови листа с ориз. По желание може да подбирате различни видове ястия с ориз, комбинирани с пресни зеленчуци. Хлябът трябва да бъде пълноценен.
 • Вечеря. Мляко с ориз.

Втори вариант (при наднормено тегло):

 • Закуска. Мляко с ориз без захар (може с лъжичка мед).
 • Обяд. Ястие с ориз.
 • Вечеря. Мляко с ориз.

При този вариант не трябва да се консумира никакъв хляб. Всъщност за пълните хора петъкът е третият разтоварващ ден (безхлебен).

Събота

 • Закуска. Варено или покълнало жито, чаша прясно мляко или чай (липов, шип-ков и др.) с извара (сирене).
 • Обяд. Обща храна (вегетарианска). Хлябът трябва да е пълноценен.
 • Вечеря. Кисело мляко, сирене или извара с масло и препечен хляб.

Неделя - обща храна. Това е денят, в който ако последователят е на път да откаже месото по "постепенния" метод, допуска ядене на леки меса (пилешко или риба). Обикновено в неделя човек прекарва със семейството си и може да се "отпусне" малко (в допустимите йогийски граници), като се има предвид, че другият ден е разтоварващ.

Този режим е само примерна схема, по която може да регулирате вашето хранене. Разтоварващите дни трябва да се спазват стриктно. През останалите дни може да комбинирате най-разнообразни храни, като се съобразявате с това те да бъдат по възможност 60-80 % в суров вид.

След известно време (месеци, години) млечният ден може да стане воден (пълно въздържане от храна). През водния ден освен очистването на червата (Басти) се изпълнява и очистване на стомаха (Кунжала). В петък (при оризовия ден - втори вариант) 3-4 часа след привършване на обяда по желание може да се прави хигиенното упражнение Вагхи (вж. "Хигиена на тялото").

Тези, които все още не са се отказали от месото, може да го консумират не повече от два пъти в седмицата (например в сряда и неделя), но само на обяд, като месната храна се "уравновесява" с много пресни плодове и зеленчуци. В резултат на този седмичен режим - отначало с въвеждане на 2 разтоварващи дни (понеделник и четвъртък), авторът намали теглото си от 107 на 78 кг в продължение на по-малко от 6 месеца.

След това с въвеждането на 1 ден въздържане от храна (понеделникът от млечен се превърна във воден ден) и при спазване на двата разтоварващи дни - четвъртък е плодово-зеленчуков, а петък - оризов, за една година и няколко месеца авторът стигна до нормално според Йога тегло - 62-63 кг при ръст 182 см. Това тегло той поддържа постоянно в продължение на повече от 20 години с минимално отклонение 1 кг.

Разбира се, не трябва да се забравя, че ефектът от този режим на хранене е благоприятен, само когато се съчетава с редовно практикуване на останалите елементи на Йога - Пранаяма, Асана, Крия и Концентрация. След като практикуващият достигне нормално тегло, добре е да премине само на един разтоварващ ден (например понеделник).

В заключение за йогата

Йога е пътят към отличното здраве и тя започва чрез трениране на тялото. Нейната цел е да направлява енергиите на живота - било да продължава живота, било да събуди духовни енергии, необходими за усъвършенстване на човека.

Хатха Йога, която се основава върху упражняването на Асана (физически пози) и Пранаяма (волеви контрол на дишането) на фона на концентрация на ума и обща релаксация (на мускулите и психиката), има за цел поддържането на крепко здраве, продължаването на младостта и живота при наличието на отлична психофизическа хармония. Накратко - Йога ни помага да живеем правилно и в пълна хармония с природата.

Кой може да практикува Хатха Йога? Разбира се, всеки може да извлече полза от сериозното методично занимаване с Хатха Йога - здрави и болни, мъже и жени от 10 до 60-годишна възраст (преди и след тези възрастови граници трябва да се консултират със специалист), лица от всички професии и социални слоеве. Или другояче казано - Хатха Йога е достъпна за всички!

Използвани източници

 • Венцеслав Евтимов - "Йога"
Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow