Ряпа - от ежедневна храна към деликатес

Виждали ли сте ряпа? А опитвали ли сте я?

В миналото ряпата е била ежедневна храна, отглеждана масово навсякъде из Европа. Днес тя е изтласкана от съвременната кухня в полза на картофите, заради сравнително по-добрия добив на нишесте в състава на последните, както и по-приемливият им вкус за повечето хора. Изглежда, че ряпата ще остане в миналото, точно както книжките с приказки. Не си ли спомняте приказката за дядото, бабата и ряпата? Е вече и аз не я помня, но си слагам ряпа в есенните салати, понеже я намирам за вкусна. Опитайте!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

РяпаРяпата (Brassica rapa, Criciferae) e кореноплодно растение, натурално за Европа и Близкия изток. То попада в едно растително семейство със синапа, зелето и репичките. Историческите сведения показват, че коренът и листата на ряпата са използвани още преди началото на древното земеделие. Ряпата е била важна храна за местното население на Европа, което се е прехранвало с лов и събирателство.

Култивирането на ряпата се случило в Мала Азия преди около 4000 години. През вековете тя била важна част от храненето на Елините и Римляните, които селектирали няколко различни видове ряпа. Ряпата останала популярна в Европа и през средновековието, докато не била изместена от менюто на хората от картофа. Свежата месеста част на ряпата е покрита от тънка и бледо жълта или бяла ципа в долния и с виолетов цвят от към горния край на корена т.е. от към листата. Самите листа са със слаба зелена разпереност, но са ядливи.

Хранителен състав на ряпата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурова ряпа

92% 27
0.9 0.1 6.2 - - 1.8

Ряпа, варена

94% 18
0.7 0.1 4.9 - - 2

Листа от ряпа, сурови

91% 27
1.5 0.3 5.7 - - 3.2

Листа от ряпа, варени

93% 20
1.1 0.2 4.4 - - 2.7

Здравословни ползи

  • Ряпата е добър източник на витамин С;
  • Като повечето кореноплодни и ряпата има ниско съдържание на минерали в състава си. 

Здравословни рискове

Някои хора алергични към репички, синап или зеле, могат да проявят алергия и към ряпа. Като цяло обаче, това е рядка алергия.

Как да изберем и съхраним ряпата?

Ряпата трябва да е тежка за размера си, с лъскава и без наранявания кожа, без загнили места и натъртвания. Избягвайте много големи репи, понеже те най-често са с висока фиброзност и имат леко горчив вкус. Когато листата са свежи, те са крехки и с тъмно зелен цвят.

В хладилник можете да съхраните ряпата, като, без да я миете, я опаковате в добре перфорирана найлонова торба. Така тя може да се запази за една до три седмици в охладено състояние. Листата от ряпа се съхраняват отделно от корена по същата технология, но издържат до 4-5 дни. Зеленчукът се съхранява добре замразен, след като премине през бланширане или топлинна обработка.

Идеи за използване на ряпата

  • Варена: в салати, на пюре, в супи, в гарнитури;
  • Печена: самостоятелно, пълнени с плънка, в гарнитури, на гюведже, на шиш, на жар;
  • Варена на пара: в зеленчукови блюда или по отделно;
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow