Минералните соли - извор на здраве

11 соли за нашия брониран организъм!

В забързания ритъм на съвременния живот рядко се досещаме да се погрижим за нашето здраве, в резултат на което зачестяват и посещенията ни при специалист с един единствен въпрос: „Защо се разболявам?". А отговорът според медиците изглежда прекалено лесен: "нарушена клетъчна активност". А каква е нейната връзка с минералните соли, прочетете в този материал.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Минерални соли

До този извод достига и немският лекар хомеопат д-р Вилхелм Шюслер през 20 век. Той установява, че клетъчната активност е недостатъчна при недостиг на минерални соли, а малки количества от тези вещества са много полезни за човешкото здраве, когато се приемат в леко потенцирана форма. Нарича ги тъканни соли, защото те са минерални соли, които се намират в тъканите на здравото човешко тяло и от тях зависи целостта и правилното функционитране на клетките.

Според биохимичната теория на д - р Шюслер съществуват 11 основни минерални соли, които са от особено значение за правилното функциониране на клетките на всеки жив организъм. Това са: железен сулфат, калциев флуорид, калциев фосфат, калциев сулфат, калиев хлорид, калиев фосфат, калиев сулфат, магнезиев сулфат, натриев хлорид, натриев фосфат, натриев сулфат. Недостигът на някоя от тези соли води до сериозни нарушения на клетъчната функция, а също така и на функцията на организма като цяло. Д-р Шюслер смята, че всички заболявания са непосредствен резултат от нарушение в баланса на една или повече от единайсетте тъканни соли, а внасянето в организма на подходящата сол или комбинация от соли води до възстановяване на баланса и възвръщане на здравето.

Соли на желязото

Желязото е един от микроелементите, без които животът на Земята би бил немислим. То играе много важна роля в живота на клетката, като влиза в състава на някои ензими, регулиращи процесите там, но неговата първостепенна роля е участието му в процеса дишане. В комплексното съединение хемин централния атом е тривалентно желязо. В кръвта на хората и животните хеминът се свързва с белтъчното вещество глобин и образува хемоглобин. Хемоглобинът е транспортно средство, което в белите дробове поема кислорода от въздуха, превръщайки се в оксихемоглобин (поради тази причина артериалната кръв е ярко червена). Той пренася кислорода до клетките, отдава им го и се свързва с отделения там въглероден диоксид, като се превръща в карбоксихемоглобин (на него се дължи тъмното оцветяване на венозната кръв). Важна роля в образуването на хемоглобина играе витамин В12, представлява комплексно съединение с централен атом тривалентен кобалт.

Железен фосфат - функцията на солта е свързана с пренасянето на кислород към мускулите и тяхното тонизиране, както и поддържане обема на червените кръвни телца. Железният фосфат ускорява заздравяването на раните, възстановява силите, подобрява работоспособността и концентрацията. Оказва се особено подходящ при: анемия, в първоначален стадий; за засилване на съпротивителните сили на организма в началото на всяко остро заболяване (особено при фебрилни състояния); висока температура; възпалителни процеси, когато има зачервяване, болка, отток; хора с деликатна кожа; склонност към кръвотечение от носа; хранителни алергии. Признаци на недостиг: слабост в мускулите, склонност към кървене, синьо - черни сенки около очите по време на менструация. Хора, които изпитват недостиг на солта, не понасят горещина, обикновено имат треска или са уморени и анемични. Недостигът може да предизвика: сърцебиене и пулсиране в областта на слепоочията и корема. Натуралните и плодовите сокове улесняват усвояването на железният фосфат, но е важно е да се отбележи, че приемът на солта под формата на концентрирани препарати е необходимо да се осъществява под лекарски контрол, защото предозирането може да доведе до хемосидероза.

Соли на калция

Калцият е един от най-разпространените елементи на Земята, заема пето място след кислорода, силиция, алуминия и желязото (на него се падат 3,5% от масата на земната кора). Но най-важните функции на калция в човешкия организъм са: участие в процеса на кръвосъсирване, като активира съсирващи фактори; провеждането на нервни импулси (калцият може да се свързва с различни протеини, като променя тяхната биологична активност, което е от особена важност в процеса на пренасяне на нервните импулси), мускулни съкращения и най - вече изграждане на костната тъкан (скелетът на зрял мъж съдържа около 1,2 кг калций).

От особена важност е поддържането на нормални нива на калций в организма, за неговото правилно функциониране. За съжаление само 14% от жените на възраст между 20 и 50 години приемат препоръчителната доза калций от 1000 мг дневно, и само 4% от жените на 50 години приемат нужните им 1200 мг. Ниското ниво на калций в кръвта и тъканите може да доведе до хипокалциемия, това включва усещане за изтръпване и мускулно потрепване, а в по - тежки случаи може да доведе и до мускулни спазми. Наричат се тетани. Излишъкът на калций, от своя страна може да причини гадене, повръщане и калциево утаяване в сърцето и бъбреците. Обикновено е резултат от предозиране с витамин D, който е необходим за абсорбцията на калций.

Калциев флуорид - т. нар. „сол за костите". Той увеличава еластичността на сухожилията и лигаментите, а също така и на родовите пътища и перинеума, предотвратява втвърдяването на ставите. Тази сол е подходяща при свръхразрастване на тъкани и загуба на еластичност, например при разширени вени и хемороиди. Участва в състава на костната обвивка и емайла на зъбите. Калциевият флуорид се препоръчва при: кариеси, ишиас, лумбаго, невралгии, отслабване на костите, смъкване на органите, болезнени гърди, емфизем, екзема, напукана кожа. Признаци на недостиг: загрубяване на кожата на ръцете и краката, бръчки върху горните клепачи и под очите, проблеми с кости и зъби, разширени вени, разтягане и отпускане на коремната стена. Пациент, изпитващ недостиг на тази сол, се усложнява от суха топлина, студена храна и топли напитки. Недостигът може да предизвика: слягане и втвръдяване на тъканите, болки в ставите, намалена еластичност на вените, която е необходима за правилното циркулиране на кръвта, затруднени движения.

Калциев фосфат - участва в изграждането на костите, зъбите, тъканите, органите и кръвта. Важен е за кръвообращението и кръвосъсирването, за храносмилането и усвояването, за възстановяване след болест. Калциевият фосфат стимулира растежа и развитието; използва се като тоник при рахит и остеопороза; при анемия и при деца, които боледуват често и са с тегло под нормата; при забавено поникване на зъбите и по - късно прохождане; за възстановяване на кости, хрущяли и меки тъкани след травми и фрактури. Признаци на недостиг: восъчен цвят на ушите и на челото; пациенти, които изпитват недостиг на солта са чувствителни към промени на времето, те се стремят да избягват влагата, те са предразположени към анемия, схващане на мускулите и лесно се уморяват. При нараняване раните винаги се подуват и зачервяват. Недостигът може да предизвика: чести спазми, изтръпване на крайниците, изтъняване на костите.

Калциев сулфат - участва в процесите на пречистване на кръвта от отпадни продукти; подсилва имунната система, особено при продължително боледуване придружено с висока температура; стимулира клетъчното възпроизводство; регулира дейността на черния дроб. Оказва благоприятен ефект при лечение на различни кожни болести, като акне, възпаления, циреи, изгаряния, кожни язви, екзема, червени петна, абцеси; при хепатит, нефрит, ревматизъм, катари. Калциевият сулфат успешно може да бъде използван профилактично при всякакви инфекции, за общо изчистване и детоксификация на организма. Признаци на недостиг: жълто - кафяви сенки около очите, упорити кожни проблеми, трудно зарастване на раните, обилен назален секрет. Пациенти с дефицит на тази сол, не понасят кожата им да бъде мокра. Недостигът може да предизвика: пристъпи на задух в недобре проветриво помещение.

Полезно е да се знае, че при приемане на препарати, съдържащи калций, е необходимо те да бъдат балансирани с магнезиеви и други допълващи ги съставки, тъй като са възможни някои негативни последствия. Например запек, увеличаване на съществуващи бъбречни и жлъчни камъни, шипове и др..

Соли на калий

Калият е един от най - активните вътреклетъчни елементи и е незаменим за всяко живо същество. Количеството му в тялото на човека въллиза на около 175 г, съдържа се главно в кръвта и клетъчната плазма, но по - значителни количества калий има в черния дроб и далака. От особена важност е съотношението на калий и натрий в кръвта за поддържане на осмотичното й равновесие. Калия заедно с натрия се изхвърлят чрез отделителната система, което налага тяхното непрекъснато набавяне в организма. При болести с голяма загуба на течности или резки промени в нивото на кръвната захар, необходимостта от калий нараства.

Калиев хлорид - има противовъзпалително и антисептично действие, участва в процесите на кръвосъсирване, като предотвратява образуването на тромби. Прилага се при: проблеми с черния дроб; акне; възпаления; при лошо храносмилане, придружено с подуване на корема след хранене; лоши ефекти при продължителна употреба на медикаменти във високи дози. Калиевият хлорид се оказва подходящо допълващо средство при лечение на следните болести: хронични ревматични подувания, фарингит, възпаление на ушите, при фебрилни състояния, главоболие, кашлица, бронхит, настинки, абцеси, кръвотечение, ечемик на окото. Признаци на недостиг: непоносимост към тлъстини, дразнене при вдишването на студен въздух и силен парфюм. Дефицит на тази сол засилва симптомите на морска болест. Недостигът може да предизвика: възпаление на лимфните възли и умора.

Калиев фосфат - тази сол се оказва тоник за мозъка и нервната система, подсилва паметта и подобрява мисловните процеси. Особено подходяща е при: слабост, отпуснатост, изтръпвания, парализи; нервно - психична преумора, вследствие на продължително учене. Калиевият фосфат подпомага лечението на Херпес зостер, невралгия, неврити, депресия, апатия, безсъние, стрес, понижен тонус, инфекции, септични състояния. Признаци на недостиг: хлътнали слепоочия, нездрав вид. Хора, изпитващи дефицит към тази сол често са депресирани и меланхолични, а също така са и предразположени към оплешивяване, дължащо се на нарушена кръвна циркулация в областта на главата. Недостигът може да предизвика: психическа умора.

Калиев сулфат - подобрява доставката на кислород в клетките, стимулира клетъчното възпроизвоство, ограничава гнойните процеси и регулира дейността на черния дроб. А освен това, тази сол се оказва и много полезна при проблеми с белия дроб, възпаление на уретрата, мазна кожа, обилно потене, псориазис, себороичен дерматит, чупливи нокти. Признаци на недостиг: жълто - кафяви сенки около очите. Пациенти, които страдат от недостиг на тази сол изпитват клаустрофобия в малки затворени помещения. Недостигът може да предизвика: пристъпи на задух.

Соли на магнезия

Магнезий - един от важните елементи в живата клетка, участва в процеса на успокояване на нервномускулната възбуда и сърдечно-съдовата система; действа противоалергично и слабително (несъмнено на всички е известна прочутата „английска сол" - слабително средство, което преставлява магнезиев сулфат , открито през 1695 год от д - р Грю); участва в изграждането на костната и зъбната структура; предотвратява утаяването на оксалати в бъбреците. Количеството на магнезий силно намалява при алкохолици, а също така и при редица менструални проблеми.

Магнезиев фосфат - важен е за предаването на нервните импулси, за нормалната мускулна възбудимост, за контралитета на сърдечния мускул, за белтъчния синтез и за производството на енергия в клетките. Тази сол се използва при лечение на невралгии, колики, запек, конвулсии, болезнени менструални спазми, ишиас, ревматизъм. Признаци на недостиг: зачервяване на ноздрите, розов отенък на кожата, индивидите с недостиг на солта са сприхави и прибързани. Недостигът може да предизвика: спазми с много силна болка, които се появяват и изчезват внезапно.

Соли на натрия

Натрият представлява важен фактор за поддържането на състава на кръвта, като концентрацията на натриевите йони е пряко свързана с регулацията на нивата на телесните течности; на нервната възбудимост (разпространението на нервните импулси чрез сигнална трансдукция се регулира от натриеви йони) и растежа на организма.

Натриев хлорид - той е от изключителна важност за животните и човека. От хлоридните йони организмът произвежда необходимата за стомашния сок солна киселина, а натриевите йони поддържат в равновесие налягането в клетките. Те влияят върху нервната система, активират амилазата - ензимът, чрез който се регулира усвояването на скорбялата. Натриевият хлорид балансира телесните течности при калиево - натриев дисбаланс; при всякаква форма на дехидратация, включително суха кожа, нос, гърло, ушен канал; при запек, махмурлук; при лошо храносмилане в резултат на недостатъчно количество стомашен сок, главоболие. Успешно се третират различни заболявания, като: едем, хронична диария, сенна хрема, сълзене от очите. Признаци на недостиг: пърхут, разширени пори, сълзене на очите. Един от симптомите на дефицит е повишена потребност от трапезна сол, пациентите често страдат от настинка и иматслаби лакътни стави. Недостигът може да предизвика: ставни проблеми. 

Натриев фосфат - подобрява алкалното равновесие, при високи нива на киселинност, проявяващи се с болки, подуване, отток и сковаване на ставите. Намира широко приложение при лечение на: подагра, артрит, лошо храносмилане, ревматизъм, лумбаго, фиброзит, гъбични инфекции, бяло течение, чревни паразитиацидоза, жълтеница. Признаци на недостиг: лъщяща кожа, мазна коса, къркорене на червата. Високото ниво на холестерола, може да бъде индикация за дефицит на солта. Недостигът може да предизвика: стрес

Натриев сулфат - от изключителна важност за всички болести, засягащи черния дроб, пикочния мехур, панкреаса, бъбреците, кръвта и кръвоносните съдове. Подпомага детоксикацията на кръвта и тъканите. Състояния, които се повлияват добре при използването на солта, са: инфлуенца, малария, астма, емфизем, ревматични проблеми, целулит. Признаци на недостиг: червени петна по лицето. Обикновено пациентите се оплакват от болки в костите, особено ако живеят във влажен климат. Недостигът може да предизвика: изпражнения с променен цвят.

Минералните соли се предлагат под формата на лекарствени препарати и хранителни добавки, но най-често те са в комбиниран вариант: магнезий, калий, калций...По принцип на ден се приема по една таблетка, но преди да започнем някакво самолечение, е необходима консултация със специалист.

Използвани източници

  • anhira.com
  • wikipedia.org
  • angelfire.com
  • „Химия без формули" - Калоян Манолов, Мария Миневска, Боянка Матеева, София 2000
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow