Махмурлук

Какво го причинява? Можем ли да го спрем?

И в празници, делници - алкохолът винаги е наблизо, а с него и махмурлукът. Последният е неприятно, но заслужено състояние, до което се стига заради изключителната токсичност на етиловия алкохол. В случай че непоколебимо сте решили да пиете, то спрете се само на един вид и то лек алкохол. Градацията в процент вредност е право пропорционална на спиртната концентрация.

Махмурлук

Как стигаме до махмурлука?

Без да съдя мотивите, довели до употреба на алкохол, трябва да напомня, че всеки човек има своята физиологична граница на поносимост, а когато се пие без мярка, последствията са закономерни и пропорционални на личната безотговорност.

Не е новост, че приемът на алкохол води до интоксикация, при която често се стига до неприятни последствия, дори часове по-късно, когато алкохолните молекули са напуснали кръвта. Проучванията сочат, че поне 75% от употребяващите алкохол хора са изпитвали махмурлук поне веднъж в живота си.

Махмурлукът е синдром с медицинското име "Веисалгия" (Veisalgia), сбор от неприятни симптоми, които се появяват обикновено на следващата сутрин след злоупотребата с алкохол.

Какви могат да бъдат симптомите на махмурлука?

 • Главоболие
 • Сухота в устата
 • Болезнена чувствителност към ярка светлина
 • Болезнена чувствителност към силен шум
 • Диария
 • Загуба на апетит
 • Треперене
 • Гадене и повръщане
 • Общо чувство за неразположение
 • Тежка умора и обща слабост
 • Безпокойство
 • Нарушен сън
 • Повишена телесна температура

В случай че се събудите след тежка нощ и усещате два или повече от горните симптоми е много вероятно да не сте настинали, а да сте подвластни на махмурлук. Когато сте в такава ситуация, е добре да сте наясно какви са биохимичните причини да се чувствате ужасно, за да можете да излезете по-безболезнено от ситуацията.

Биологични причини за появата на махмурлука

Махмурлукът е разнороден синдром, т.е. различните хора усещат комбинация от различни негови симптоми според това на какво се дължи пост-алкохолното явление.

Подтискането на вазопресина

Вазопресинът (антидиуретичен хормон), който се произвежда от хипофизата в мозъка, бива подтискан при консумацията на алкохол. Резултатът е нарушен цикъл на течностите на организма, при който бъбреците изпращат детоксикираната вода в пикочния мехур, вместо да я върнат в тялото за нов цикъл. Така пиещият бързо извежда от тялото си сравнително голямо количество течности за всеки нов милилитър приет алкохол.

Честото уриниране води до загуба на соли и часове по-късно до дехидратация. В опита си да възстановят нормалната си работа, свитите органи се конкурират помежду си и крадат вода от мозъка, а последният се свива. Това кара мембраните на клетките на мозъчната кора, които са свързани с вътрешността на черепа, да се опъват и да причиняват на махмурлията неимоверна болка при всяко движение. Обезводняването е отговорно и за скованите и отслабнали мускули, треперенето, мускулните крампи и сухотата в устата.

Ацеталдехидът

Ацетилдехидът е продукт в алкохолния метаболизъм, а също и важен антигерой в нашата алкохолна сага. Това вещество се произвежда в черния дроб, когато алкохолът се разпада под въздействието на редица ензими. Всичко протича добре, докато количеството на алкохола е малко, но когато то нарасне, ензимите започват да недостигат и се налага ацеталдехидите да чакат, а с това се удължава времето, през което те нанасят своите поражения върху метаболизма на хепатоцитите (чернодробните клетки).

Едно от ключовите вещества, нужно за правилното протичане на процеса по детоксикация, е глутатионът - един от най-мощните телесни антиоксиданти. Количествата му обаче се изчерпват много бързо и процесът се забавя допълнително, защото на черния дроб му се налага да синтезира нов глутатион, а през това време в кръвта продължават да циркулират токсини. 

Тук е важно да се отбележи, че има полови различия в справянето с алкохолните въздействия, които са против нежния пол. Фактите сочат, че дамите притежават по-малко глутатион в резерв, както и по-малко от ключовия ензим ацеталдехид дихидрогеназа. По-тежките мъже пък (според активното тегло) се справят с първичната детоксикация по-добре от по-леките и неспортистите. 

Глутаминово обновяване

Някои от най-тежките симптоми: общото чувство за отпадналост, бунтуването на стомаха и гаденето и умората се отдават на т.нар. глутаминово обновяване, в следствие на алкохолната интоксикация. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион, а от друга страна сам по себе си се явява важен стимулант за клетъчния метаболизъм на всички органи.

Пиенето на алкохол подтиска синтеза му, затова след като алкохола напусне кръвта, тялото превключва на режим синтез. Високите нива на глутамина обаче стимулират активността на мозъка, като му пречат да навлезе във фаза на дълбок сън, който е необходим за редица оздравителни процеси.

Алкохол подобни субстанции ("Congeners")

Това са група вещества, които се съдържат в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, текила, тъмните ликьори и най-вече в червеното вино). Понеже различните алкохоли съдържат различно количество и различни типове "биологични замърсители", смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми.

Въглеродният двуокис в бирата пък допълнително натоварва процеса, като не дава време на тялото да произвежда достатъчно бързо нови ензими и глутатион. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

Метиловият алкохол - бичът на домашната реколта

Метиловият спирт е най-опасното съединение в алкохола, което е резултат от лошата дестилация на напитката. Лошият контрол върху машините за производство на домашната ракия, водка или вино понякога води до смъртни случаи или ослепявания в резултат от приема на метанол.

Как да спрем махмурлука?

Все още няма докрай изпипан метод за предотвратяване на щетите от алкохола. Сред най-ефективните неща за облекчаване на махмурлука е компенсиране на дехидратацията още същата вечер преди сън. Това става като се изпива голямо количество (1-2 литра) нискоминерализирана (трапезна) минерална вода.

Добри идеи за превенция и облекчаване на махмурлука

 • Пиене на празен стомах? Факт е, че наличието на храна, съдържаща въглехидратна матрица (бавен, бърз и умерен източник на въглехидрати) и мазнини, подобрява механизмите на защита от интоксикация при съпътстващ прием на алкохол. Иначе казано: "Без мезе не бива да се пие!"
 • Подведени от бавното настъпване на опияняващия ефект на алкохола, пишман пиячите пият още и още, чувствайки се "трезви". Тук мезето изиграва лоша шега, като подвежда пиещия да изпие повече от желаното. Изводът е, че 100 мл. водка на гладно са по-малко вредни от 200 мл. водка и пакет фъстъци.
 • Консумирането на богата на енергия и цистеин храна на закуска след тежката нощ. Яйцата са добър избор, подправете ги с калиева сол. Чаша пресен плодов сок също е се отразява добре.
 • Разредителните напитки са важни за компенсиране на обезводняването, особено при прием на концентрат. Затова коктейлите са по-безопасен вариант от "твърдото" гориво.

Добавки и вещества, повлияващи симптомите на махмурлука

 • Приемът на витамини и минерали час преди забавната част облекчава симптомите на махмурлука на следващия ден.
 • Приемът на изотонична напитка заедно с алкохола, доставя ценни минерали на тялото и се бори с ефекта на обезводняването. 
 • Приемът на аспирин преди лягане и рано на следващата сутрин облекчава махмурлука.
 • Приемът на антиоксиданти, включително на глутатион омекотява махмурлука.
 • Сутрешният приемът на комплексни аминокиселини или глутамин и цистеин намалява тежестта на глутаминовото обновяване и подобряват възстановяването.

Митове и много лоши идеи за справяне с махмурлука

 • Прием на кафе, енергийна напитка с кофеин. Приемът на подобни напитки по време на пиене влошава махмурлука повече от приемът им на следващата сутрин. Това е факт.
 • Студен душ рано сутрин - това е много лоша идея! Адреналинът влошава симптомите на махмурлука, а загубата на топлина води със себе си мускулните крампи в и без това обезводнените мускули.
 • "Клин, клин избива!" - макар и облекчаващ симптоматиката, това е вариант, водещ към алкохолизма. Тази практика не дава възможност на тялото да се възстанови от алкохолната интоксикация. Пропуснете този експеримент.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1