Дневен план за навициСвали сега 

Минерална вода

Природен еликсир за душата, тялото и организма

Въпреки че като цяло българинът все още не си е изградил всекидневни навици за здравословно хранене, със сигурност една от положителните тенденции у нас е все по-увеличаващата се консумация на минерална вода. Все повече млади и стари прибягват до услугите на тази напитка, както под формата на вътрешен прием (чрез пиене), така и външно (чрез ходене на минерални извори и басейни, спа центрове и др.).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Минерална водаМинералната вода е вода, която още при добиването си съдържа минерали или други разтворими вещества (соли, серни съединения, газове), които променят нейния вкус и й придават терапевтична стойност. Освен по чисто естествен път, тя може и да се приготви.

Минерални извори в България

В България има общо над 225 находища на минерални извори с общ дебит над 5000 л/сек. За условията на Южна България те са 148, а за Северна - 77. В Южна България преобладават естествените находища, а в Северна България - чрез сондаж.

Общият годишен обем на есплоатационните запаси на минерални води е 109 млн. кубични метра (3,45 л/сек.), от които само половината се използва само за различни, главно стопански цели.

Температурата на минералните води бива студени (до 37 градуса - температурата на човешкото тяло), топли (от 37 до 60 градуса) и горещи (над 60 градуса). В Северна България преобладават студените, а в Южна България - топлите и горещите (хипертермалните) води.

Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (101,4 градуса - прегрята вода).

За условията на Южна България във вид на извори са 82 находища и чрез сондаж 66, а за Северна България преобладават чрез сондаж 57 и във вид на извори 20. С по-ниска температура се отличават изворните минерални води в Северната част на България, при които максималната температура е измерена при находището във Вършец - 38 градуса.

Много горещи (50-90 градуса) са находищата на минерални води във Велинград, Кюстендилска, Долнобанската котловина. В страната преобладават находищата с температура от 37 до 50 градуса.

По химичен състав минералните води се поделят на слабо минерализирани (до 2 g/l), умерено минерализирани (2 до 15 g/l), силно минерализирани (15 - 30 g/l), разсолни (30 - 60 g/l) и силно разсолни (над 60 g/l).

Според химичния си състав минералните води се поделят на без балнеологични съставки, сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели. По отношение на газовия им състав принадлежат към азотната, морската и въглекиселата провинция.

Лечебни свойства

Лечебните качества на българските минерални води са били познати още в дълбока древност. Край минералните извори са съграждани балнеолечебници: Хисаря - древна Аугуста, Кюстендил - Пауталия, Бургаски минерални бани - Акве калите, по-късно Термополис, Сапарева баня - Германея, Сливенски бани - Танзос и София - Улпия Сердика.

Българските минерални води са средно и силноминерализирани. За питейно балнеолечение се прилагат при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни заболявания и хронични интоксикации.

Макроингредиентните води могат да окажат фармадинамичен ефект, подобно на лекарствата. Сулфатните минерални води са особено ефективни при чернодробно-жлъчни заболявания, както и при кожните. Сулфатно-железните минерални води дават добър лечебен ефект при анемии.

Солените минерализирани води са най-подходящи за външно балнеолечение при ревматични, дегенеративни и възпалителни заболявания, както и при травматично-ортопедични, неврологични и гинекологични заболявания. Лечебното действие на газово-сулфидно-сероводородните и радонови води е биостимулативно.

Водата по време на тренировка

Минералната вода е пръв приятел на всеки, който се занимава с активна физическа дейност. Изключително полезно е това, че възстановява загубените с потенето минерали и така намалява условията за възникване на крампи.

Препоръчва се на всеки 15 минути да се отпива по малко, по възможност силно минерализирана вода. Така тя възстановява загубите на витамини и минерални соли, които се отделят при потенето. Температурата на водата е най-добре да бъде в рамките на 10-15 градуса.

Тенденции

Вече стана дума, че все повече българи консумират минерална вода. Според оповестени в края на месец юни тази година резултати от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, има трайна ориентация към бутилираните води. За това убедително говори обръщането на съотношението в пазарните дялове на бутилираните води и газираните напитки.

Ако през 1990 г. водите са имали дял едва 8% от всички безалкохолни напитки, срещу 82% дял на газираните, то в момента (08.2008 г) съотношението между пазарните дялове на тези основни напитки е 43:38 в полза на бутилираните води.

В последните години консумацията на бутилирани води расте динамично - средногодишно в периода 1998-2007 г. с около 20%. През 2007 г. е постигнат своеобразен рекорд от 720 млн. литра. Това е с близо 100 мил. литра повече, сравнено с 2006 година. Счита се, че към днешна дата около 81 % от всички българи пият всекидневно минерална вода.

Какво съветват експертите

Въпреки безспорните си качества, експерти съветват да се "почива" от нея поне 2-3 дни месечно. Проф. Петър Панчев, завеждащ Клиниката по урология в Александровската болница, препоръчва минералната вода да се заменя в тези случаи с чешмяна или трапезна, за да се балансира минерализацията в организма. Той допълва, че през останалото време най-добрият вариант е консумацията на слабоминерализирани води по 1,5-2 литра всекидневно.

Проф. Димитър Костадинов, експерт в областта на балнеологията, пък обяснява защо трябва да се пие точно такъв вид минерална вода. "Слабоминерализираните наши води не съдържат минерални вещества, които да се натрупват в организма и да оказват токсично въздействие. Поради това те могат да се употребяват без прекъсване и смяна. Благодарение на стремежа на организма към хомеостаза, в течната среда и органите се подбират (по саморегулиращи се механизми) определени съставки от водата, а други се изхвърлят. Така се поддържа едно постоянно pH киселинно-алкално равновесие и съдържание на определени елементи в кръвта, тъканите и органите", разяснява проф. Костадинов.

Най-популярните минерални води за пиене у нас

Пазарът на питейните минерални води в България става все по-богат. Наред с утвърдените марки се появяват и такива, които търсят своето място под слънцето. Горна баня, Девин и Банкя са трите най-популярни вида у нас. Всички те общо държат над 90 % от пазарния дял на минерална вода. Други известни марки са Хисар, Водица, Тракия, Извор.

Таблица на минералните води и техния химичен състав

Състав

 

Марка

Катиони (мг/л)

Аниони (мг/л)

pH Общa минерализация

Na+

Ca2+

Fe2+

Mg2+

K+

Li+

F-

Cl-

SO42-

CO32-

HCO3-

H2SiO3-

Горна баня

40.7

1.6

-

-

0.30

0.01

0.2

2.6

29.6

30

67

4.5

9.5

161

Девин

65.5

1.59

0.01

0.01

1.59

0.046

4.0

3.5

20.6

24

85.4

-

9.4

255

Банкя

68.1

3.4

-

-

0.56

-

0.5

8.2

62.1

18

61

-

9.3

255.9

Хисар

62.3

3.4

-

-

1.04

-

5.0

8.0

28.4

-

109.8

1.1

8.9

276

Водица

35.3

43.1

-

23.8

3.9

0.01

0.6

27.0

57.6

-

228.8

22.9

7.6

443

Тракия

111.6

22.9

0.05

2.9

3.00

0.02

0.6

26.3

122.0

-

183.1

24.2

8.0

496.64

Извор

69.0

38.5

-

24.5

5.8

-

0.4

62.8

29.0

-

286.8

-

7.6

537


Многобройните находища на минерална вода са само една част от солидните аргументи в полза на тезата, че България разполага с уникална природа, на която могат да завиждат всички страни по света.

Допълнителни нотки на оптимизъм носи и фактът, че с високи темпове се увеличава процентът на нейната консумация сред българския народ. Продажбите на бутилирана вода непрекъснато се увеличават, така както и хората с туби и бутилки в ръка пред чешмите с природната течност в различни точки на България. Спа центровете, хотелите, градовете и селата, които предлагат басейни и извори с минерална вода също се радват на добра посещаемост.

Минералната вода е природен елексир за душата, тялото и организма. У нас я има по много и с нея всеки може да бъде по-здрав, по-млад, по-красив, по-силен.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow