Портокал

Повече за разновидностите при плодовете на портокаловото дърво

Можете ли да разпознаете сладкия от горчивия портокал на щанда в локалния магазин за плодове и зеленчуци? Ако ви е трудно, по-добре прочетете  тази статия. Освен че ще научите какво е "пъпен" и какво "кървав" портокал, ще можете спокойно да се похвалите, че знаете как да изберете сорт с по-малко семки и по-тънки кори.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ПортокалПортокал се нарича плодът на портокаловото дърво. Последното е цитрусово тропично растение, появило се за пръв път на територията на днешен южен Китай.

Има данни, че местното население на империята започнало да отглежда дребни портокалови дръвчета преди повече от 2 000 години пр.н.е.

Неслучайно на много европейски езици думата портокал (сладък портокал) означава "китайска ябълка".

Портокалите били разпространени в Персия, Египет, Испания и Северна Африка от арабите по пътя на техните завоевания.

Смята се, че името "orange" (ориндж) произлиза от арабската дума narandj (нарандж), която на свой ред води началото си от санскритската: narangah - "портокалово дърво".

Още от древността портокалите са важен търговски продукт. В световен мащаб най-големите производители на портокали са Бразилия, САЩ, Мексико, Индия и Китай.  

Разновидности и сортове портокали

Сред род цитрусови растения се срещат два вида портокалови дървета, с множество сортове и разновидности, чиито плодове ядем: 

 • Горчив (нагарчащ) портокал - с ботаническо име (Citrus aurantium). Смята се, че той е по-старият от двата вида портокалови дървета.
  Сладкият портокал произлиза от горчивия. Последният е известен още като "Севилски портокал". Расте на ниско храстовидно дърво: бодлив храст с овални и блестящи вечнозелени листенца. Кората на плода е дебела и груба, а на места оранжевият цвят има жълто-зелени отенъци. Плътта на плода е суха и има характерен горчиво-кисел вкус. 
 • Сладък портокал - с ботаническо име (Citrus sinensis). Това е по-популярният вид портокал. Известен е заради сочния си, сладък и леко кисел вкус, който придава чувство на свежест. Сладкият портокал е по-голям от горчивия си събрат. Расте по дървета, достигащи до десет метра на височина. Има много сортове сладки портокали.

Сортове сладки портокали:

 • Валенсиански портокал - кръстен на град Валенсия, където бил култивиран, този сочен и ароматен сорт съставлява около 50% от американското производство на портокали. Използва се най-вече за сок. Съдържа малко на брой семки.
 • Пъпен (безсемков) портокал - мутирал сорт портокал, култивиран преди повече от 4 века. Представлява голям портокал с дебела кора, който се бели изключително лесно. В основата си съдържа портокал близнак, който след обелване остава като сочна бабуна, полусрастнала с кората.  
 • Кървав портокал - вариация на пъпен портокал. Меката сърцевина на този сорт съдържа характерен виненочервен цвят, силен аромат и висока сладост. Обикновено няма семки.

Видове продукти от портокал

 • пресни портокали - лукс в началото на 90-те, днес те са достъпни във всеки супермаркет;
 • консервирани портокали (най-често горчиви);
 • портокалово сладко - много вкусна и калорична закуска, добрата новина е че се срещат и продукти, консервирани с подсладители, вместо със захар;
 • портокалово масло - извлича се от семките, използва се за ароматерапия;
 • портокалова есенция - влага се в сладоледи, сладкиши и дори в протеинови концентрати и изолати. 

Хранителен състав на няколко вида/сорта портокали

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Валенсиански
портокал
86.4 49 1 0.3 11.9 0 9.4 2.5
Безсемков (Navel) портокал 85.9 49 0.9 0.2 12.50 0 8.5 2.2
Сладък (Florida)
портокал
87.1 46 0.7 0.2 11.5 0 9.1 2.4
Пресен портокалов
сок (смес)
88.3 45 0.7 0.2 10.4 0 8.4 0.2
 • богат е на микроелементи/" rel="nofollow" class="exlnk" target="_blank">витамините: С, В1, В9 и про-витамин А;
 • богат е на минералите: калий, калций;
 • добър източник на фибри;
 • има леко разхлабващо действие.

Как да изберем и съхраним портокалите?

Изберете портокал с гладка и блестяща кора, който е сравнително тежък за размерите си. По кората не бива да има черни петна, меки участъци или следи от загниване.

На стайна температура (18-20 градуса Целзий) можете да съхраните небелени портокалите за период от една седмица. За по-дълги периоди използвайте хладилник.

Кората и сокът на портокалите подлежат на замразяване и съхранение във фризер. 

Идеи за приготвяне на портокалите

Суров:

 • основа за плодова салата;
 • за директна консумация;
 • за приготвяне на свеж плодов сок;
 • като ароматна подправка към салати и гозби с пилешко месо и риба.

Препоръчваме ви да опитате:

Идеи за по-здравословна кухня:

 • не оставяйте пресния сок открит за повече от 5 минути, в противен случай се окислява и ще загубите от витамините му;
 • измийте добре портокалите преди да ги обелите, понякога се пръскат с канцерогенни вещества, за да се запазят по-свежи на вид;
 • консумирайте портокалите в сурово състояние.

Диетолозите съветват да изпиете чаша портокалов сок сутрин двадесет минути преди основната закуска, за да стимулирате събуждането на стомаха.

Кулинарите предлагат да опитате да подправите някоя от любимите ви зелени салати с месо със сока на половин горчив портокал, вместо с този на един лимон, за да им придадете по-екзотичен средиземноморски вкус. 

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow