Огледалото

На външен вид сме еднакви, само че моето ляво е твоето дясно

Хората са измежду малкото животи, които могат да разпознаят себе си в огледало заедно с няколко видове маймуни (шимпанзета, орангутани и бонобос) и може би делфините и слоновете. „Ерата на огледалото", когато детето за първи път разпознава себе си в огледалото е позната като критическа фаза от развитието на човека.

Огледало

Малко история ...

В миналото хората са се взирали в отразяващи обекти - огледала, масло, вода, кристални топки, ножове и изпадали в нещо като транс. Това е било практикувано от олмекските шамани, гръцките жреци, римските чародеи и средновековните магьосници. Известно суеверие е, че ако някой счупи огледало, се обрича на 7 години лош късмет. Китайците вярват, че демоните стават видими само пред огледало и затова поставят огледало зад гърба си, за да ги пази от зли сили.

В гръцката митология математикът Архимед изобретил огромно огледало, което насочил към слънцето и изгорил римските военни кораби при атаката на Сиракуза през 212 г. преди Христа. Нарцис се взирал във водата и не разбрал, че вижда своето отражение и се влюбил в себе си. Друг пример е от немската приказка на Братя Грим, в която зла кралица се консултирала с магическо огледало за да разбере, коя е най - красивата жена на света.

Много преди човек да е способен да направи огледало от стъкло, огледалата са се правили от метал (мед, бронц, сребро, калай и др). Стъклените огледала били изобретени от Сидон през първия век от новата ера. Химическият процес на покриване на стъклото със сребро бил открит през 19 век. Това откритие сложило началото на модерното производство на огледала. В днешно време огледалата се правят от тънки пластове разтопен алуминий или сребро върху плочка стъкло във вакуум.

Днес ...

огледалото е толкова неизменна част от бита на съвременния човек, че е трудно да си представим живота без него. То е задължителен елемент от интериора на всеки дом, сграда, обществено място. В съвременните тенденции за модерно обзавеждане огледалото задължително присъства като част от вътрешния интериор не само на стандартните места / баня, кухня /, но и като компонент в общото интереорно решение, създаващ оптическа илюзия за просторност и светлина в помещението, където е поставено. В последните години в духа на авангардните екстериорни тенденции огледалото „излиза" от пределите на помещението и заема все по-осезаемо присъствие извън него.

Какво символизира огледалото?

Освен като предмет огледалото има силно присъствие и в много митове, психологически теории, олицетворявайки различни схващания.

С огледалата са свързани множество поверия. В миналото са ги смятали за подарък от дявола и са мислели, че с тях може да бъде направена магия. Именно затова едно време Иван Грозни заповядал огледалата за него и за неговите жени да се правят от слепи майстори.

Най-древното и широко разпространено суеверие гласи, че счупеното огледало носи седем години нещастие. Произходът на това суеверие се губи някъде в мъглата на историята, но може да се предположи, че е свързано с представата, че огледалото отразява душата на човека: ако отражението се разбие, душата също страда; човекът или умира, или се лишава от възможността след смъртта си да попадне на небето.

В психологическите теории огледалото символизира суетата и повърхностното възприемане на предметите. То изразява усещането за собствения ни образ и начина, по който се представяме пред света. Някои казват, че виждайки ясен образ в огледалото, съзираме същинското си „аз". Огледалата представят „реалността" - образа ни по начина, който наистина изглеждаме, а не по който  се опитваме да изглеждаме.

Огледалата са един от най-съдържателните символи в сънищата. Според различни съновници да сънуваш огледало означава, че ще се ожениш или ще намериш голямата си любов.

Огледалото във фитнеса

Онези от нас, които са посещавали фитнес център, са забелязали, че огледалата са неизменна част от интериорното оформление. В повечето случаи са разположени по цялата площ на стените в близост до различните фитнес уреди и големината им съответства на човешкия ръст. От архитектурна гледна точка огледалата „разширяват" оптически помещението и създават илюзия за просторност, светлина и събуждат позитивни асоциации - всичко необходимо за създаване на комфорт по време на тренировката. Ако се замислим обаче каква точно е функцията на огледалата в залата, отговорът би бил следният - огледалата помагат да следим движенията и координацията си и да запазим правилната си поза по време на цялата тренировка. Не маловажен и ефектът на на виждането на едно добре тренирано тяло в огледалото. Безспорно най-силната мотивация за трениране е виждането на прогреса в собственото ни тяло.

При запалените трениращи и професионалните билдъри позингът пред огледалото е абсолютно задължителна част от тренировката и състезанията. Фитнесите, заинтересувани в привличането на нови членове, може би ще се откажат от огледалните стени.

Проучвания сочат, че хората с малко стаж във фитнес залата, тренирайки „очи в очи" със собствения си образ в огледалото, се чувстват по-малко енергични, по-неспокойни и по-некомфортно от онези, които тренират без огледала. Поставянето на начинаещ пред огледалото може да го накара да се чувства като на подсъдимата скамейка. Фокусирането в образа пречи на фокусирането в самото действие, т.е. в изпълняваните упражнения. Концентрирането върху външния вид и външните резултати като загубата на тегло „разсейва" приятното усещане при правене на упражнението. Какво тогава би мотивирало хората, които не са стъпвали във фитнеса, да тренират ? Едва ли тоталното им премахване ще е една от възможностите. Психолози препоръчват начинаещите фитнес маниаци да избягват взирането в огледалото по време на тренировка докато добият увереност и готовност да видят собствения си образ в огледалото.

Използвани източници
  • ezinearticles.com
  • furnish.bg
  • dreamloverinc.com
  • lisashea.com
  • psychologytoday.com
  • bulgarian-psychology.com
  • chudesa.net

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1