Дневен план за навициСвали сега 

Как да изберем фитнес гривна или смарт часовник?

Как да изберем фитнес гривна или смарт часовник?

За да ви подкрепя в начинанието да водите по-здравословен и активен начин на живот, решавате да се сдобиете с фитнес гривна. Или фитнес часовник. Може би да е смарт? Или пък не?

Не сте сигурни каква е разликата и кое да изберете, затова направо скачате в дълбокото като отваряте Гугъл и няколко онлайн магазина, за да видите какво се предлага. След няколко минути търсене, вече сте заринати от десетки и дори стотици най-различни модели на различни производители и цени вариращи от 50 лв. до над 1500 лв.. Ами сега?

Намирате няколко статии отговарящи на въпроса “Кой е най-добрият смарт часовник?”, но тъй като моделите се променят и надграждат ежегодно, то информацията в тези статии просто не ви върши работа.

Затова и в тази статия ще подходим по малко по-различен начин. Вместо да ви насочваме към конкретни модели на конкретни марки (макар, че ще споменем и такива), статията ще има за цел да ви обясни нещата концептуално, за да разбирате по-добре приликите и разликите между отделните категории продукти.

Ако знаете как е структуриран пазарът в основата си и какви са основните разлики между отделните продукти, ще може да се спрете на определена категория, след което просто ще трябва да проверите кои са най-актуалните модели в нея на няколко от по-популярните производители.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес гривна или смарт часовник?

Когато търсите да зaкупите такъв тип фитнес аксесоар, има 3 основни въпроса, на които да търсите отговори:

 1. Какъв бюджет съм готов(а) да отделя?
 2. От какво значение за мен са външният вид и дизайнът?
 3. Каква функционалност търся?

Бюджет

Цените на тези фитнес аксесоари варират значително. Може да похарчите между 50 лв. в долната граница и над 1500 лв. в горната.

Фитнес гривните стоят в по-ниската част на тази скала и цените им варират между 50 лв. и 250 лв., рядко повече от това.

Смарт часовниците от своя страна запълват горната част на ценовата скала и могат да се намерят на цени от 200 лв. до над 1500 лв..

Ако бюджетът ви е фиксиран, то изборът между фитнес гривна и часовник за вас вече е направен.

Може би цената не е от особено значние за вас? Просто искате нещо, което да ви върши работа за вашето ежедневие, спортна активност и цели, но пък и не искате да плащате отгоре за екстри, които няма да ползвате. В този случай, функционалността и в по-малка степен дизайнът ще са от решаващо значение.

Дизайн

Дизайнът и външният вид е решаващ за много хора. Някои хора просто не обичат да носят часовници, но фитнес гривните са приемлив вариант за тях. При други е обратното.

Фитнес гривните са компактни и леки. Теглото им е от порядъка на 20-тина грама и понякога може да забравите, че има нещо на ръката ви, докато часовниците са по-обемни, някои от тях достигат тегло 70-80 грама и в зависимост от размера, поняга може да закачите в ръба на някоя мебел, ако не внимавате.

Големината е нож с две остриета. Компактността на фитнес гривните налага използването на малък дисплей с ниска резолюция, което съвсем не е така при часовниците, чиито екран достига до 40-50 мм, на който сравнително лесно може да четете съобщенията и данните, които получавате.

И именно големината на часовниците позволява включването на повече технологии.

Дизайнът обаче има най-малка тежест при избора на такъв фитнес аксесоар, тъй като в зависимост от бюджета, с който разполагате или функционалността, която търсите, може и да трябва да се примирите с нещо, което не ви е по вкуса.

Функционалност

Един от основните фактори, които различават гривна от 50 лв. и такава от 250 лв., както и часовник от 300 лв. и такъв от 1000 лв., е тяхната функционалност.

В следващите редове ще ви споделим някои от най-често срещаните функции на фитнес гривните и смарт часовниците, но имайте в предвид, че не можем да обхванем абсолютно цялата функционалност на абсолютно всички производители, затова винаги проверявайте какво се съдържа в спецификациите на продуктите, които разглеждате.

(Обикновени) Фитнес гривни

По правило, фитнес гривните имат по-малко функционалности в сравнение с часовниците.

По-евтините фитнес гривни, които не са умни (smart), притежават най-най-базовата функционалност и с тях ще може да следите неща като:

 • час и дата;
 • брой крачки, които правите;
 • колко време сте спали;
 • колко калории сте изразходили;
 • напомняния да се развижвате през деня;

Повечето от по-евтините ви позволяват да следите и някои спортни активности като ходене, тичане, каране на колело, може би дори плуване.

Тъй като този клас фитнес гривни не разполагат с вградена навигационна система като GPS, нито могат да използват тази на вашия смартфон, то данните за разстояние, скорост и други подобни за спортните активности разчитат на вградения в продукта акселерометър. Данните ще са сравнително точни, макар че рядко ще са също толкова точни, колкото при наличието на GPS.

Пример за обикновени фитнес гривни, са моделите Vivofit от Garmin. Към момента на писането на статията, актуалният модел е Garmin Vivofit 4.

С две думи, не може да очаквате много от най-евтините и базови модели. Ако може да отделите малко повече пари, може да се насочите към смарт фитнес гривните.

(Смарт) Фитнес гривни

Ключовата думичка тук е смарт. Когато устройството се води “умно”, това означава, че има някои допълнителни функционалности свързани с възможността да получавате и дори да управлявате съобщения, които получавате на смартфона си.

Не очаквайте нещо грандиозно. Ще можете например да виждате, когато някой ви се обажда, ще виждате нотификации при получени смс-и и съобщения от социалните мрежи, на някои от тях дори ще може да отговаряте с предефинирани отговори. Друг пример е възможността при някои продукти за управление на музиката на телефона ви, ако ползвате например Spotify или друг музикален софтуер, който се поддържа от гривната.

И колкото и готино да звучи тази смарт функционалност, не забравяйте, че екранчетата на фитнес гривните са много малки, което не прави четенето на съобщения особено приятно и лесно.

При смарт фитнес гривните наличието на вграден пулсомер е типично и вече е едва ли не задължително. През последните години някои от по-скъпите модели вече включват и вграден оксиметър, чрез който ще може да измервате сатурацията на кислород в кръвта си, но според ревютата на някои експерти, тази технология не работи оптимално в този нисък клас продукти. Технологиите обаче се развиват бързо и скоро след публикуването на тази статия това може да се промени.

Другото основно нещо, което отличава умните от неумните фитнес гривни, е наличието на глобална сателитна навигационна система, най-често GPS.

Към момента на писане на статията, смарт гривните на по-утвърдените производители имат способността да използват GPS-а на смартфона ви (среща се като Connected GPS в спецификациите), когато сте навън и изпълнявате спортна активност. По този начин освен по-точни данни, ще имате и очертан маршрута, по който сте минали. Важно е обаче да носите със себе си и смартфона си.

Някои от последните модели появили се на пазара през 2020-та година, като Fitbit Charge 4, вече имат и вграден GPS, което означава, че не е нужно да носите телефона със себе си, за да ползате тази функционалност. Подозирам, че до няколко месеца все повече модели на различни производители ще имат вграден GPS. За съжаление, вероятно заради това, че са по-нисък и евтин клас продукти, вграденият GPS на фитнес гривните не е толкова надежден, колкото при фитнес часовниците, но както написах и по-горе - технологиите се развиват бързо и понякога е просто въпрос на софтуерен ъпдейт от страна на производителя, за да се решат такъв тип проблеми.

Това са двете най-основни разлики, но смарт фитнес гривните надграждат значително обикновените гривни и чрез други функционалности и екстри, които са малко или много възможни именно заради горните.

Например, наличието на пулсомер помага за определянето на качеството на съня и неговите фази, както и нивата на стрес през деня. Най-често това се прави чрез алгоритми за определянето на променливостта на пулса (HRV), но пък ефективността на тази функционалност зависи от самите алгоритми, които производителят е създал. За сравнение, неумните модели също могат да следят съня, но го правят само на база движение на ръката и разчитат само на вградения акселерометър.

Пулсомерът също така помага за определянето на интензивността на тренировките, както и за определяне на нивото на тренираност. Изчисляването на изгорените калории през деня също е много по-точно заради наличието на пулсомер.

Пример за смарт фитнес гривни, са моделите Vivosmart от Garmin. Към момента на писането на статията, актуалният модел е Garmin Vivosmart 4.

(Смарт) Фитнес часовници

Ако сте готови да отделите над 200 лв. и/или дизайнът на фитнес гривните просто не ви допада, то трябва да се спрете на смарт часовник. Ако имате по-сериозни спортни цели и амбиции, особено в спортове като бягане, колоездене и плуване, то е почти задължително да се спрете на фитнес часовник, тъй като някои от тях притежават специфична функционалност.

Сигурно и сами се досещате, но общо взето всички фитнес часовници са умни (смарт), затова и симбиозата между тях и вашия телефон е гарантирана (освен ако смартфонът ви не е прекалено стар).

Смарт часовниците не само, че притежават цялата функционалност на фитнес гривните, но често я изпълняват по-добре и я надграждат.

За фитнес часовниците е съвсем нормално да имат вграден пулсомер, а по-новите модели вече имат и оксиметър. Вграденият GPS е задължителен и при по-утвърдените производители върши почти безупречна работа и е с много висока ефективност и точност.

За разлика от фитнес гривните, включително и умните такива, фитнес часовниците имат възможност да се свързват и към други аксесоари, като например гръдни пулсомери, сензори за скорост, каданс, температура и други, включително и техника като смарт пътеки за бягане или смарт велоергометри. Разбира се, при по-евтините модели тези опции са ограничени откъм брой, затова внимателно четете спецификациите, когато разглеждате.

Макар всички фитнес часовници да притежават една обща фунцкционалност, която е сравнително еднаква между отделните модели и производители, някои от тях могат да са насочени към точно определени спортове и притежават допълнителна функционалност в тази посока.

Някои часовници са в така наречената категория за мултиспорт. Тя е насочена към хората, които обичат да спортуват от всичко по малко, без обаче да специализират в нещо конкретно.

Например, Garmin Vivoactive 4. С него ще може да следите всички най-важни данни за множество спортове - бягане, плуване, колоездене, йога, фитнес и какво ли още не. Дори и голф. По време на бягане обаче, за разлика от други модели, той не може да отчита вертикалното отместване, (дис)балансът между ляв и десен крак при приземяване и времето на контакт със земята. Тези и други подобни са метрики, които при по-скъпите модели или специализираните такива се отчитат.

В същата категория за мултиспорт попадат и флагманите от серията Garmin Fenix. Цената им е много по-висока, но за това има причина. Не само качеството на изразботка е по-високо и дизайнът е далеч по-красив, но откъм функционалност съдържат всичко, от което ще имате нужда, че и отгоре.

Ако обаче на сърце ви е конкретен спорт, може би ще е по-добре да се насочите към конкретна категория фитнес часовници, тъй като често те позволяват следенето на някои допълнителни метрики в тази активност. Тези метрики няма да са от голяма полза за обикновения запалянко, но за атлет със сериозни цели в този спорт може да са от значение за прогреса и тренировките му.

Ако отново вземем за пример Garmin, може да се спрете на:

 • ForeRunner, ако сте бегач;
 • Swim 2, ако сте плувец;
 • Descent, ако сте гмуркач;
 • Approach, ако сте голфър;
 • vivofit® jr., ако гоните деца :) ;
 • и така нататък.

Повечето производители на фитнес часовници предлагат модели основно в категорията мултиспорт, но други производители като Garmin и Polar например, имат модели със специфична насоченост. 

Накратко, когато избирате фитнес часовник, първо помислете добре от каква функционалност имате нужда и какви спортни цели преследвате.

Ако сте просто любител и нямате нужда от нищо специално освен може би GPS и прилежащите му данни като маршрут, разстояние, скорост и време, то по-нисък клас часовник от категорията мултиспорт ще ви свърши работа.

Ако обаче преследвате сериозни спортни цели, спрете се на часовник от специализирана за конкретния спорт категория. Вероятно и някои от по-скъпите мултиспорт часовници ще ви свършат работа (като Fenix), но внимателно прегледайте функционалността им.

Екосистема, приложения, социална мрежа и други

При избора не само на фитнес гривна, но и на смарт часовник, трябва да помислите и за някои други детайли.

Един от тях е екосистемата на съответния производител. Тоест, с какви други устройства и конкретно такива на същия производител продуктът може да функционира съвместно и да извлича максимална полза от това.

Съвсем логично, всеки производител ще направи така (или поне ще се опита), че неговият часовник или гривна да работи най-добре с останалите продукти, които произвежда. Тоест, ако производителят е специализиран в производството на спортна техника и аксесоари, то може би по-лесно ще може да добавите и други негови продукти към спортното си ежедневие.

Някои производители имат страхотни и богати откъм функционалност приложения, чрез които може лесно да следите и сравнявате данните, които събирате. Някои приложения са само мобилни, други само десктоп, при трети имате достъп и по двата начина. За разлика от тях, на някои производители приложенията са много повърхностни, ограничени са само до телефон или компютър и може би не работят особено добре.

Към тези приложения можем да включим и социалната мрежа, която даден производител има. Някои производители като Garmin имат милиони потребители и приложението им Garmin Connect позволява лесно да изграждате кръг от приятели, с които да споделяте спортните си преживявания и резултати, а понякога и да се съревновавате с тях или с напълно непознати хора, ако желаете.

Социалният фактор в днешно време е с по-ниска тежест заради общодостъпни приложения като Strava или Zwift, но нека не забравяме, че по-интересната част от тези приложения е платена, докато собственото приложение на производителя на часовника е безплатно.

И като стана дума за Strava и Zwift, тук е мястото да споменем, че при избора на фитнес аксесоар е добре да проверите с какви други приложения има възможност да свързва. Например, Garmin Connect има възможност да се синхронизира с приложения като MyFitnessPal, Strava и много други, докато този списък при други производители и е много по-кратък.

Често задавани въпроси

Ето и някои от по-често задаваните въпроси.

Връзка между фукционалност, качество и цена

Някои много евтини фитнес гривни и смарт часовници предлагат същата функционалност както други, по-скъпи продукти на други производители.

Xiaomi е добър пример. Китайският гигант предлага някои интересни продукти на примамлива цена. Например, смарт гривната Mi Smart Band предлага функционалност на цена от около 60 лв., която Garmin предлагат на цена от около 150-200 лв..

Фитнес часовници като тези на Huawei привидно предлагат голяма част от функционалността, която Garmin и други компании предлагат на поне двойно по-висока цена.

Естествено е човек да не се запита дали да не вземе по-евтиното. И наистина много зависи кой какъв бюджет и цели има. За някои хора може би наистина не си заслужава да плащат в пъти повече.

Нека обаче не забравяме, че има причина даден продукт да е по-скъп. От качество на изработката до функционалност, надеждност и поддръжка. Ето няколко примера.

От GPS до GPS може да има голяма разлика. Докато сателитите, които се използват са общи, един продукт може да ви показва, че тичате с точност до 10-тина метра и да няма никакъв проблем с връзката, докато другият да губи връзка редовно, да отчита трасето ви в близкото дере на 50 метра от вас, да взима напряко завоите, които правите и да съкращава разстоянието.

Някои от по-евтините фитнес гривни може да отчитат, че правите крачки докато се возите в трамвая например, а пулсът ви да е с 10-тина удара по-висок или по-нисък от реалния.

По-скъпите продукти на утвърдени производители предлагат функционалности като ANT+ връзка в допълнение с двойна Bluetooth такава, което позволява изключително гъвкава и лесна връзка с множество други спортни аксесоари, при това наведнъж. По-бюджетните модели например предлагат само единична Bluetooth връзка и нямат възможността да се свързват към някои елементарни аксесоари като външен гръден пулсомер, който е нещо задължително за хората със сериозни спортни цели и амбиции. 

Докато продуктите на по-реномираните производители ще изкарат няколко години, то бюджетните им събратя може да изкарат едва няколко месеца преди да се нуждаят от нова каишка или дори замяна на цялото устройство с ново поради по-сериозен дефект.

Не ме разбирайте погрешно. Перфектен продукт няма. Дори и часовниците за четирицифрени суми имат своите недостатъци, но главоболията определено ще са много по-малко, ако се спрете на утвърден производител, а не на някоя куча марка.

Но, нека се повторя - най-важното е какъв бюджет може да се отдели, кой ще използва продукта и за какви цели. Баба ви или по-възрастният ви баща, които не правят разлика между GPS и WiFi и изпитват трудност да боравят дори и със смартфона си, вероятно няма да се нуждаят от кой знае какви екстри или супер точност на данните и някой много евтин модел гривна ще им помогне да се движат малко повече в ежедневието си.

Коя марка смарт часовник или гривна да избера?

В днешно време пазарът е наводнен от производители на фитнес гривни и часовници, измежду които може да избирате.

Garmin, Polar, Wahoo, Coros, Suunto, Fitbit, Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei са по-популярните, но са само част от списъка с производители. Ако добавим и така наречените кучи марки, то списъкът става много дълъг.

И тъй като предлаганите продукти варират изключително много откъм функционалност, дизайн и цена, а нуждите на различните хора варират не по-малко, трудно можем да дадем категорична и твърда препоръка. Ето все пак някои наши наблюдения.

Ако сте запален спортист и търсите сериозна спортна производителност, насочете се към производител, който знае какво прави в тази сфера. 

Нашето мнение е, че на този етап Garmin е лидерът на пазара. Не само предлага голямо разнообразие от продукти, измежду които почти със сигурност ще намерите нещо, което да покрива вашите нужди и финансови възможности, но качеството на продуктите им, екосистемата от продукти, приложението им Garmin Connect и не на последно място - огромната функционалност, която предлагат, по наше мнение са на върха.

Други производители със спортна насоченост, които също са на много високо ниво и са преки конкуренти на Garmin, са Polar, като те отстъпват най-вече в социалния аспект и функционалността на приоложението им.

Coros и Suunto също предлагат някои много добри фитнес часовници, при това на много добра цена, но докато самите часовници и тяхната функционалност са окей, то приложенията им имат да се развиват още.

Wahoo, които също са спортен гигант най-вече в областта на колоезденето на закрито, малко преди писането на статията обявиха и първия си спортен часовник. Като за първи опит мнението на много експерти е, че са се справили много добре, но определено има място за подобрение и това несъмнено ще се случи идните години.

За съжаление, не всички от изброените спортно насочени производители се намират лесно в България. У нас най-достъпни са продуктите на Garmin. Може да закупите от тях и в BB-Team Магазин.

Ако не сте спортен ентусиаст и търсите по-скоро общ wellness продукт, който е по-фокусиран към смарт частта и връзката с телефона, справя се много добре със следенето на здравни метрики и прилично със спорните дейности, които изпълнявате, то продуктите на производители като Apple, Samsung и Fitbit са чудесен избор. Xiaomi и Huawei също имат интересни, по-бюджетни предложения.

Заключение

Технологиите достигнаха ниво, при което фитнес джаджите като фитнес гривни и смарт часовници са изключително достъпни. Хора с всякакъв бюджет и цели могат да намерят по нещичко за себе си, което да им помага във воденето на по-здравословен начин на живот.

За съжаление тази достъпност може да е много объркваща, когато човек тръгне да пазарува, но нашият съвет е да си зададете два основни въпроса:

 1. “За какво конкретно искам да ползвам фитнес гривната/часовника?”
 2. “Каква сума съм склонен да отделя?”.

В повечето случаи това ще е достатъчно, за да сведете избора до най-подходящото за вас.

Ако търсите базова функционалност на ниска цена, спрете се на фитнес гривна. Ако обаче търсите повече екстри и детайлно проследяване на тренировките си, насочете се към спортен смарт часовник.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
По-дяволите-фоумролерът
По дяволите фоумролерът!

Има ли реални ползи от него или не?

Тренировъчни-вериги-Training-Chains
Тренировъчни вериги (Training Chains)

За едно по-специфично натоварване

Как-да-изберем-фоумролер
Как да изберем фоумролер?
Как-да-изберем-тренировъчен-ластик
Как да изберем тренировъчен ластик?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow