Дневен план за навициСвали сега 

Калиперометрия или електронно измерване на мазнини?

Разберете кой е по-добрият метод да следите обиколките си

Кога за последно си измерихте мазнините? Следите ли ги редовно? Важна причина да го правите е недостатъчната информация, която Ви поднася кантарът относно движението на мускулната Ви маса и на процента на подкожната Ви мастна тъкан. Без значение, дали тренирате според огледалото или тежестите и функционалността си, Вие трябва да знаете каква е моментната Ви телесна композиция. Само така може да оцените ефекта от диетата и тренировките си в следващия месец.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Калиперометрия или електронно измерване на мазнини

Какво е калиперометрия?

Така се нарича процедурата по измерване на мазнини с уреда калипер. Калиперът, бил той механичен или електричен, представлява щипка, с която чрез контролиран натиск можем да захващаме кожните гънки, които искаме да измерим. Защипаната кожна гънка включва всички пластове на кожата и подкожния слой мазнини. Броят и местоположението на кожните гънки се определя от пола и възрастта на човека. Измерващият просто следва даден стандарт за замерване и сравнява резултатите със статистически доказали се таблици.

Как така електронно измерване на мазнини?

За електронно замерване се използват специални електронни датчици за тъканен анализ. Те пропускат ток през кожата на измервания и отчитат времето за затваряне на верига, както и съпротивлението на тока. Машината автоматично сравнява данните по даден стандарт/критерии и калкулира моментния състав на всички мазнините в кг, мазнините като процент от теглото, а при някои по-напреднали модели показва и костната маса, както и масата без мазнини (fat free mass или lean mass).

Как най-точно да измерим мазнините си?

Най-точният вариант е комплексният. Що се касае до калиперометрията, добре е тя да бъде проведена по широко тестван стандарт с  възможно по-голям брой кожни гънки. Ако в стандарта влиза формула за отчитане на соматотипа (типа телесно тяло) по дължини и обиколки, толкова по-добре. Електронното измерване може да се направи успоредно с калиперометрия и да се съпоставят двата резултата. Да се изведе средно аритметичен процент мазнини не е лош вариант, стига и двете измервания да са проведени акуратно. Важно е да се помни, че калиперометрията е по-точен стандарт, когато искаме да следим развитието на подкожните мазнини в точно определени зони. Електронното измерване пък показва в резултата си всички телесни мазнини, включително мазнините разположени около органите.

Какво може да се обърка в измерването с калипер?

Калиперометрията е сложна и много прецизна процедура. Добре е да се провежда с почти маниакална стриктност. Всяка гънка трябва да се мери по два пъти и в случай на разлика се мери отново за трети път. Ако гънката се премести линейно или латерално заради недоглеждане, резултатът от замерването й може да ви подведе при окончателното сумиране. Въпреки всичко, за да сбъркате сериозно, трябва да сте допуснали едно-две много грешни замервания или поредица от малки незабележими грешчици около всяка кожна гънка. Винаги, когато е възможно, предпочитайте замервания с електронен пред механичен калипер. Мерете се при един и същи специалист, който е наясно с човешката анатомия, има сръчни ръце и набито око.

Какво може да се обърка при измерването с електронен датчик?

По-лесно и по-бързо, електронното измерване е по-популярно от калиперометрията, но далеч не е толкова точно в масово извършвания вариант. Причина за грешки е променливата влажност на кожата. Влагата, както знаем, се отразява на електропроводимостта и така влияе върху резултатите от съпротивлението. Другата възможна причина е мазната кожа по длани и стъпала, която действа като изолатор. За да не допускате грешки поради нарушено съпротивление, спазвайте следната процедура по измерването:

  • Измийте дланите/стъпалата си от мазнини, кремове, балсами и други със сапун;
  • Изсушете дланите/стъпалата си от влагата с хартиена кърпа и топла струя въздух;
  • Заемете правилната позиция, описана за отделния тип електронен датчик и направете измерването;
  • Направете измерването още веднъж, за да се уверите, че сте провели процедурата правилно. Допустимо е да има 0,1% грешка при замерванията.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow