Фитилите

Фитилите

Помощник или вредител в арсенала на трениращия

Много хора използват фитнес екипировка. Неведнъж на страниците на изданието сме описвали такава, но вече е време да влезем в малко по–големи подробности. В този материал разглеждаме използването на така наречените "фитили", с всичките им ползи и недостатъци върху трениращите.

В силовите спортове най–ясно се проявява правилото, че най-слабият елемент лимитира възможностите на системата.

Преведено на бодибилдърски това означава, че организмът изтървава и предотвратява действието, лимитиран от границата на най–слабия мускул от засегнатите в движението.

Защо и къде се използват фитили?

Принципно една от най–мощните мускулатури е тази в района на гръбнака, както и спомагателната й, формираща гръбно–кръстните групи мускули, голям брой от които са ангажирани със специфични движения.

Често е невъзможно да ги впрегнем пряко в изолирано движение и се налага да тренираме тази група мускули посредством силово натоварване с големи тежести, което косвено да интегрира въпросните мускули като помощни.

Всички познаваме комплексно натоварващите упражнения на набиранията и мъртвата тяга.

Тук идва и проблемът. Тягата и набиранията често могат да поемат доста килограми, но ограничението става при хвата.

Мускулите на предмишницата и тези на пръстите не могат да се конкурират нито по дължина, нито по устойчивост с гръбните разтегачи или с трапецовидния мускул.

Много често упражнение с мощен захват се прекратява поради претоварване в хвата, а не в пряко целевия мускул.

Тук идват на помощ фитилите. Фитилите са аксесоар, който функционира на принципа на ласото – примка, която се захваща за китката, и край, който се увива около щангата, лоста, халките или захващащата повърхност на друг спортен уред.

Как да използваме фитили?

На китката аксесоарът се захваща винаги така, че да я пристяга и приляга добре.

От другата страна той винаги е свободен, не се закопчава или връзва, а само се увива около щангата, като целта е при проблем все пак да можете да го освободите и да хвърлите тежестта или да се пуснете от лоста, а не да рискувате и с по–тежка контузия.

Аксесоарът се прави от здраво лентовидно въже/брезентов материал или друго, като винаги е като лента и тънък.

Целта е да се увива, без да създава обем и да се държи на китката на широка площ, без да се врязва в кожата.

Фитилът винаги се пристяга добре за китката и след това се навива около щангата така, че посоката на навиване да идва срещу пръстите ви, т.е. ако примерно правите тяга, започвате увиването първо под щангата и правите колкото обикаляния на лоста е необходимо, за да усещате фитила изпънат, без да усещате цялата тежест да е на него.

С тази идея е добре да съобразите и посоката на примката върху ръката, ако фитилът го позволява, тъй като повечето фитили се увиват само по един начин около китката, по обратния нараняват ръката.  

Идеята е при трудност във вдигането да не полагате неимоверни усилия да поддържате фитила да не се развие – като идва срещу пръстите ви, дори лекият натиск на пръстите е достатъчен да го задържи, останалото върши тежестта, а освободите ли пръсти от щангата, той бързо ще се развие и отпусне.

Винаги пристягайте и приближавайте добре и равномерно фитилите си.

Свободен фитил от ръката до щангата е неефективен и по–скоро ще полагате усилия да го задържате излишно, свободен фитил около китката носи порязвания, колебания и неприятни контузии.

Нормално е, макар и малко по–бавно, да можете да си окачвате фитилите около щанга или лост самостоятелно с всяка ръка, независимо една от друга. При увиването не прегъвайте фитила.

Има много и различни упражнения, за които ще видите да се ползва фитил, но като че ли най–често срещан и широко използван е той при набиранията, гребането с щанга, мъртвата тяга и раменното повдигане. Това са упражнения с големи тежести, изискващи сила и издръжливост на хвата.

Предимства и недостатъци

Какво е предимството на фитила?

 • Преодолява естествения лимит в силата на хвата;
 • Помага да тренирате важния за упражнението мускул;
 • Предпазва от контузии на предмишницата поради претоварване.

Какви са недостатъците му?

 • Той е основен инструмент за допълнително отслабване на хвата, започва да заменя тренирането му, т.е. той не ви решава проблем, а го задълбочава;
 • Рискувате радикални контузии и наранявания поради неправилна употреба или претоварване;
 • Изменя напрежението в ръката и с течение на времето може да доведе до захабяване на други мускули и стави в ръката, които при нормални обстоятелства биха държали.

С оглед на разгледаната ситуация фитилът е по-скоро второстепенен помощен аксесоар, който следва да избягвате.

Мнението е лично, но успехът, който е постигнат с фитил, е половин успех и е за сметка на симетричното развитие на мускулите.

При максимални или форсирани движения от време на време е допустимо да използвате фитил, но нека той не става неразделна част от тренировката ви.

Освен ако, разбира се, физическото състояние не го изисква – например липсващи пръсти, контузии и прочие.

Някои техники да избегнете фитила

При тяга:

 • Първостепенно е използването на така наречения кръстосан хват – с едната ръка прониран, с другата супиниран, т.е. едната ръка държи щангата отгоре, другата отдолу. Техниката позволява драстично увеличение на задръжката на хвата, но изисква добър контрол, като внимавате да не поддадете на слабия хват и да не се накривите в една посока. Освен това е добре често да обръщате хвата, тъй като иначе двете страни не се натоварват равномерно;
 • Талк. Често срещан проблем всъщност е не толкова слабият хват, колкото приплъзването на щангата и потенето. Подсушаването на ръцете върши чудесна работа;
 • Прихващане на палеца. Леко притискате палеца с показалеца при обхващане на щангата, създавайки "клещи" – понякога върши работа.

При набирания:

 • Подложка за ръката или подсушаване на ръката;
 • Понякога върши работа да преместите палеца от страната на останалите пръсти. При вис със собствено тегло по принцип хватът на нормален спортист следва да държи и ако не му достига, то ще е малко или ще е по–скоро въпрос на издръжливост, което малкото добавена сила от палеца може да компенсира;
 • Смяна в лоста за набирания – например дъговиден; смяна на ширината на хвата или смяна на посоката на хвата – "бицепсови набиранки", т.е. набирания с подхват – всички тези инструменти променят напрежението върху хвата и начина, по който се държите.

Като цяло обаче не е добре, ако хватът ви не удържа 10-тина набирания със собствено тегло от вис. Е, ако вдигате доста допълнителни килограми, е нормално.

Ползвате ли често фитили, значи изоставате доста в хвата. Време е да започнете "борба" с тях.

Средствата за борба са, разбира се, упражненията.

Добри идеи в тази насока са:

 • Маймунски вис. Хващате се на лост за набиранки, катерушка и прочие и висите, докато почне да пари. Почивате и повтаряте.
 • Фермерска разходка. С два тежки дъмбела в ръце обикаляте около колона, или просто в ъгълче на залата или по пътека (внимавайте, пътеките имат лимит за килограми).
 • Навиване на въже. Въже с увесена тежест е фиксирано за центъра на къс прът. Вие държите този прът хоризонтално пред лицето си и навивате въжето около него, докато тежестта ви пречи, ползвайки предимно китките си. Можете и да сменяте хвата.
 • Гуми или клещи за мачкане в юмрук. Също имат ефект, особено при слаби пръсти.
 • С флексия с щанга в китките, т.е. сгъване. Като че ли най–слабо ефективно се пада най–широко използваното. Освен че рискувате проблеми със ставата на китката, на практика това е удар в тъмното - упражнение, което засяга части на мускули като брахиалиса, но такива, които непряко участват в стискането.

Разбира се, варианти има много, можете да измислите и собствен, според потребностите.

Но не забравяйте: мъж, силен с фитили, е като жена, красива с маската си.

Фитилите прикриват и увеличават слабостта. Те са допустим, но не и желан партньор в упражненията, освен ако не си говорим за физически недостатъци.

Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1