Боуен техника за миофасциално освобождаване – що е то?

Bowen Technique

Боуен техника за миофасциално освобождаване – що е то?

Боуен техника за миофасциално освобождаване (БТМО) е "ново поколение" мануална модалност с широко приложение и силен ефект. Названието миофасциално освобождаване идва от стремежа да се опишат широка гама техники и накратко означава "отпускам нещо стегнато".

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Защо Боуен е техника за миофасциално освобожаване?

Независимо дали ще е (класически шведски) масаж, инструментално подпомогнат масаж (гуа ша), кинезиотейп или ролфинг – всички тези техники се базират на внасянето на стимул в една система с цел получаване на отпускащ ефект.

Една от големите разлики е, че БТМО отчита особеностите на човешкото тяло и признава, че въздействието и ефектът не се получават от желанието на терапевта, а от преценката на цялостната същност на индивида. Това я прави непринудителна (за разлика от масажа) и ненасилствена (за разлика от "дълбокия" масаж).

Нека да започнем с уговорката, че доста дълго бях много скептичен към техниката Боуен. 

Първият ми допир с нея беше когато в зората на Боуен в България моят приятел Лазар Радков ми предложи да ми покаже новите си умения. Почувствах моментален ефект и схванатите ми бедра се отпуснаха, клекът ми стана по-дълбок - бях тренирал, и след всеки 5 минути стоене или седене ми трябваха 4-5 повторения, за да достигна дълбочина, която след 15 минути работа можех да достигна от първото повторение.

След това обаче дойде една привидно непреодолима пречка – енергийното обяснение, псевдонаучните твърдения, гръмките обещания. Дълго време бях едва ли не противник на конкретната техника, докато не се оказа, че инструментът е страхотен, но хората, които го управляват, не са. След редица случайности обаче имах възможността да се запозная с един човек, който преобърна мнението ми за Боуен.

Как се въздейства върху тялото?

Характерно за БТМО е т.нар. движение. То включва отместване на кожата, лек натиск и претъркалване върху мускули, сухожилия или други меки тъкани. Като цяло движението е много леко и в общия случай е безболезнено. Движението може да бъде изпълнено през тънки дрехи (риза, тениска, но не е толкова удобно и приятно през дънки или шуба).

След извършването на група такива движения терапевтът напуска стаята. Това е до голяма степен ритуал и подлежи на уговорка – ако не желаете терапевтът ви да напуска стаята, то той може спокойно да остане в нея. Идеята е тялото да бъде оставено, за да предприеме действия спрямо внесения стимул и да позволи настъпването на по-дълбока релаксация.

Тази последователност се повтаря според предварително зададени процедури или според преценката на терапевта.

Обикновено се работи от легнало положение (тилен или лицев лег), но според случая може да бъде извършена процедура в седнало положение, в стоеж или друго положение на тялото. Процедурите обикновено се повтарят в рамките на 5-10 дена, а в зависимост от случая може дори ежедневно или по-често.

Като минимален курс на лечение се смятат 3 процедури, въпреки че в голяма част от по-сложните случаи не можем да очакваме някой да стане за чудо и приказ в рамките на един месец.

От друга страна не е рядкост някой да получи Боуен инцидентно, като например наш колега с болки в кръста, върху когото работихме 5 минути в пицарията, за да може спокойно да прекара вечерта с нас.

В какви случаи и на кого може да помогне?

Няма случай, в който да не може да се използва техниката Боуен и няма случай, в който тя да не повлияе на индивида. Лекотата на натиска и начинът на въздействие я правят доста безопасна, а цялостният й ефект върху индивида я правят добър избор за главна или допълнителна терапия при всички състояния.

От моя опит и от опита на хората около мен, с Боуен може да се помогне на хора както с остри, така и с хронични или комплексни болки. Въпреки че ефектът на отпускане и удължаване е най-често цитираният, при някои хора се наблюдава стабилизиращ ефект.

Техниката Боуен има за цел да въздейства върху индивида, а не върху диагнозата му, написана на лист хартия. По този смисъл с нея не се третират конкретни състояния, а се работи с конкретен човек.

Въздействието върху автономната нервна система може да подпомогне редица други състояния. Тук обаче стигаме до една специална и задължителна част от описанието на всяка терапия, а именно...

Негативните ефекти и опасностите?!

"Могат ли движенията върху тялото да бъдат опасни?"

Да, ако не са направени добре. Въпреки че е възможно да предизвикат болка поради непредвидимия й характер, това е по-скоро изключение. Използваният натиск е доста лек, а местата, върху които се правят, се избират внимателно.

"Може ли ефектът от терапията да бъде негативен?"

Не съм сигурен, че можем да класифицираме ефектите като "добри" и "лоши". Ако имате съмнение, консултирайте се с терапевта си дали това, което ви се случва е нормално, очаквано или търсено.

Една от опасностите, чрез които може да се навреди при всички видове мануални модалности и алтернативни терапии са пропуснатите ползи. Ако имате сериозно оплакване, терапевтът ви трябва добре да прецени дали имате нужда от медицинска помощ, като се съобразява с т.нар. червени флагове:

  • рязко настъпване на болката;
  • болка в покой, която не можете да облекчите с промяна на положението си (не можете да си намерите място);
  • повишена температура;
  • рязка локална или обща загуба на телесна маса;
  • абнормални жизнени показатели – пулс, дихателна честота, кръвно налягане;
  • и др.

Сами по себе си червените флагове не са диагноза или предположение за заболяване, но са повод за консултация с лекар.

В следващата част от поредицата очаквайте няколко думи за еволюцията на техниката, а в третата – повече за начина на работа.

Използвани източници

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow