Дневен план за навициСвали сега 

Свръхреагиращите към макронутриенти (I част)

Хиперхолестеролемия или защо ВМ-НВД не е за всеки

Свръхреагиращите към макронутриенти (I част)

Вече знаем как някои хора проявяват реакции на чувствителност към определени съставки – например при целиакия и лактозна непоносимост. Ясно е, че и резки промени в диетата и преминаване към по-еднообразен хранителен режим не остават без отговор от организма. Възможно е обаче той да реагира и безболезнено, единствено с неусетни биохимични промени без значими последствия. Именно такива примери ще разгледаме в тази статия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

За болни от глутенова ентеропатия, диабет и други метаболитни разстройства са налице различни по мащаб и характер осезаеми проявления в отговор на нарушената диета. Срещат се обаче и много здрави хора, при които не са установени някакви заболявания от този род, но някои от показателите им се променят в резултат на естествен прием на различни типове храни.

Вариациите в стойностите при тези по-чувствителни хора не са симптоматично и визуално изразени, но биха могли да създадат проблеми в дългосрочен план. Най-добре изучени в това отношение са реакциите от употреба на диетичен холестерол.

Според досегашните международни проучвания, около 1/3 от хората по света са склонни да получават завишени стойности на своя серумен холестерол в резултат на набавянето на диетичен такъв (например от яйца). За тях научната общественост условно е създала понятието "свръхреагиращи" (hyper-responders) с цел да бъдат отделени от останалите 2/3, които не реагират или реагират биохимично в незначителна степен.

Индивидуалните различия са много дълбоки – някои просто синтезират в повече собствен холестерол и липопротеини, други изобщо не показват реакция.

Установено е, че в сравнение с животните, човекът проявява по-слабо изразени промени в своя липиден статус след прием на храни, богати на холестерол. Всяка отделна индивидуална единица обаче реагира в различна степен на това. Тялото отговаря по такъв начин не само на холестерола, но и на наситени мастни киселини, съдържащи се в храни с животински произход.

Вероятни причини и зависимости

Особености в липопротеиновия метаболизъм.

Изследване, проведено през 2003 г. с 40 здрави мъже показва, че организмите на така наречените hyper-responders, освен с повишаване на нивата на HDL и LDL, се характеризират и с увеличена активност на някои белтъци (лецитин холестерол ацилтрансфераза и холестерил естер трансфериращ протеин) по време на изпитателния период.

Фигура 1 – промени в сумарния плазмен холестерол по време на изпитателните периоди с прием на яйца и плацебо.

Системен преглед на научни публикации, направен през същата година, води до предположението, че зад разнообразието от реакции може да стоят различни генетични вариации.

През 2006 г. е проведено проучване с хора от двата пола, което доказва увеличаване на концентрациите на лутеин в кръвта (редом с увеличаване на плазмения холестерол) след нарастваща консумация на яйца. Същото твърди, че тялото ни реагира по идентичен начин при набавяне на холестерол и каротеноиди с храната.

Послание на автора: Вземайки предвид многоуважаемата аудитория на сайта, преобладаващата част от която се занимава активно със спорт и спазва стриктен диетичен режим, отправям призив за редовни профилактични изследвания на серумния холестерол.

Това би било от голяма полза най-вече за тези от читателите, които се придържат към НВД-ВМ, хапват повечко животински продукти, и имат установени наднормено тегло или хиперхолестеролемия. Представете си, че всеки един от вас е потенциален "hyper-responder”. С редовното проверяване на липидния си профил ще се предпазите от възникването на атеросклеротични изменения и произхождащите от тях болестни усложнения.

Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow