Дневен план за навициСвали сега 

Тренировъчният партньор

Ключ към успеха или автогол?

Тренировъчният партньор

Във фитнес залата не е рядко срещана гледката на двама души, които си помагат в тренировките, но очевидно връзката им не е треньор-клиент.

Единият пази другия на лежанката, за да не го затисне лостът в изпълнение на последните повторения до отказ. Другият, от своя страна, подпомага в негативните набирания. Макар и двамата да следват различни програми според индивидуалните нужди и цели, то те винаги си помагат. Това са тренировъчните партньори.

Необходимо ли е да имаме такъв, за да успеем? И какво е нужно, за да бъдеш добър тренировъчен партньор? Може ли да си вкараме автогол, ако не срещнем подходящата личност?

Ще ви покажа моята гледна точка.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Задължително ли е да имаме тренировъчен партньор?

Разбира се, че не. Хората са толкова различни, че е нормално да имат разнородни възгледи и предпочитания.

  • Едни обичат да тренират абсолютно сами и необезпокоявани, и постигат чудесни успехи.
  • Втори имат нужда от постоянно следене и мотивиране, и си взимат персонален треньор.
  • Трети се чувстват добре, когато имат добър приятел в лицето на тренировъчния си партньор.

Аз се причислявам към последната група - избрала съм конкретни методи за постигане на целите си, които изискват помощ (форсирани повторения, дроп серии, негативни повторения и т.н.). Чувствам се добре, когато тренирам с приятел и взаимно си помагаме. 

Ако смятате, че и вие спадате към същата група хора, или пък искате да опитате нещо ново - прочетете долните редове.

Надявам се да ви помогна в намирането на добър тренировъчен партньор.

Какви качества са нужни на добрия тренировъчен партньор?

Ще изброя няколко, които са на база лични наблюдения и смятам, че играят ключова роля. Не са подредени по степен на важност. Хубаво е човекът да притежава съвкупност от тях.

Общи цели

Прекрасно е, ако намерите партньор с близки до вашите цели, защото това е възможност да се мотивирате взаимно, да използвате сходни тренировъчни принципи и да се радвате при постигането на желаните успехи.

Знания и опит

Не е нужно тренировъчният ви партньор да е завършил курс за инструктори. Единствено наличието на сертификат в никакъв случай не определя някой като добър специалист. По-важното са знания, които непрекъснато да бъдат допълвани, и основното - тези знания да бъдат приложени в практиката.

Знам, че в днешно време е трудно да се каже кое е най-вярното, защото такова определение не съществува. Има различни подходи и системи.

Тренировъчният партньор трябва да знае как да пази оптимално, както и каква трябва да бъде правилната техника на изпълнение на дадено движение (макар и тук да има различни вариации, но това е друга тема на разговор).

Съобразителност

Дори и да има свои предпочитания, добрият тренировъчен партньор би трябвало да се съобрази с вашите.

Как точно искате да ви помага - да бъдат ли ръцете му близо до лоста през цялото време, или да се включи само в трудната част?

Да ви надъхва ли с думи или да запази тишина, докато не приключите серията си?

Например аз не обичам да имам надвесен човек над главата си, докато вдигам от лег. Предпочитам да имам простор пред погледа си.

Към тази точка спада и съобразителността да не говори по телефона си точно когато започвате серията си.

Също така е добре да наблюдава вас, вместо да се разсейва с други трениращи или да се отнася в собствени мисли.

Точност

Това е качество, което много ценя у всички хора, но за жалост в днешно време е малко пренебрегвано.

Да си точен показва, че си отговорен и организиран. Разбира се, случват се моменти, когато обстоятелствата ни пречат (големи задръствания, спешен случай и др.), но тогава е разумно да сигнализираме за закъснението си - с обаждане или съобщение.

Хубаво е точността да присъства в набора от плюсове на тренировъчния партньор. Все пак вие разчитате, че ще бъде в залата в уречения час и щом сте се уговорили, то значи имате нужда от помощта му.

Бързина

Бързите реакции са важни, особено в тежки серии, когато рискът от контузия е висок.

Тренировъчният партньор е там за това - да реагира при нужда и да предотврати нежеланите последствия.

Приятелство и обективност

Слагам тези качества заедно, тъй като смятам, че взаимно се допълват.

Би било хубаво тренировъчният партньор да е ваш приятел - да се радва заедно с вас за успехите ви, но също така да бъде и обективен - когато види, че не изпълнявате нещо правилно.

Нека да има диалог между вас. Дори не е нужно да се виждате извън залата. Но когато сте там, е важно да знаете, че може да разчитате един на друг.

Тренировъчен партньор = автогол

Да. Такова уравнение би могло да има, ако човекът не е подходящ (в чисто тренировъчно отношение). Това дори би могло да навреди.

Идеята е с него да напредвате, да ви мотивира, да ви помага, да се чувствате добре. Ако не знае как да пази или ако нещо в поведението/характера му/й ви дразнят, или пък ако ви подтиска - замислете се дали не трябва да промените положението.

Тренировъчният партньор е допълнително, а не задължително условие за успешно трениране, което зависи индивидуално от особеностите и на двамата, защото  ако партньорът е зле подбран, дори да е много добър приятел, може само да попречи.

Усмивката ми се прокрадва, прочитайки редовете дотук.

Пиша за тренировъчния партньор така, сякаш става дума за търсенето на мечтаната половинка.

Но нещата всъщност не са и чак толкова различни. Дали в залата, дали в живота - хубаво е да се обграждаме с хора, които ни подкрепят, помагат и мотивират.

Мога да изреждам много примери за това как съм прогресирала с партньор, както и за това колко лошо съм се чувствала при провалена серия заради недобро пазене.

Мога да изброявам и много положителни качества, но предпочитам да допълним списъка заедно.

Споделете как обичате да тренирате и ако имате тренировъчен партньор, с какво ви спечели и до каква степен ви помага?

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Тренировка-1-1-Body-Workout
Тренировка 1% (1% Body Workout)

Достатъчно ли е да тренираме 15 минути дневно?

Сила-и-хипертрофия-с-негативни-повторения
Сила и хипертрофия с негативни повторения

Да се концентрираме върху ексцентричната фаза на движение

Хипертрофия-с-холистичен-принцип
Хипертрофия с холистичен принцип

Тренировки според типовете мускулни влакна

Повече-сила-с-частични-повторения
Повече сила с частични повторения

Приложението им при "Големите 3"

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow