Дневен план за навициСвали сега 

6 начина да избегнем преяждането с лоша храна в офиса

Идеи за по-здравословен работен ден

6 начина да избегнем преяждането с лоша храна в офиса

Офисът е мястото, където лесно и неусетно може да се преяде с лоша храна – геврек на закуска, солетки между храненията, вафла "за отскок" и т.н. За щастие, с малко повече желание и организация има начини здравословното меню да се намести в работния ден.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

За съжаление много хора работят пред бюра в офиси. За съжаление, защото това от една страна се отразява неблагоприятно върху опорно-двигателната система (и не само), а от друга – върху здравословното хранене.

За щастие, обаче, има начини, чрез които негативните ефекти да бъдат контрирани. Достатъчно е малко повече желание, организация и създаване на нови навици.

Когато стане дума за хранителните навици в офиса, много по-често това се асоциира с цял ден гладуване, отколкото с цял ден преяждане.

Е, вторият вариант нито е мит, нито е рядкост и днес ще стане дума именно за него – как да избегнем преяждането в офиса и прекаляването с нездравословни храни.

Домашна храна? Добре дошла е тя!

Често срещана причина, заради която се прекалява с лошата и нездравословна храна в офиса, е липсата на по-добри алтернативи.

Представете си следната ситуация: чакат ви безброй много задачи, за да достигнете личната си дневна цел, а без нея рискувате да получите по-малко възнаграждение под формата на месечен бонус. Огладнявате, а наблизо няма нищо друго, освен автомата за закуски в кафето. Пускате стотинките и грабвате вафлата.

Стоп! Нека изтрием последното изречение.

Та – огладнявате, наблизо няма нищо друго, освен автомата с вафли в кафето. Нямате време да отидете по-далеч. И тогава... бъркате в раницата си и изваждате домашно приготвената си храна.

Звучи добре, нали?

Предимства на домашната храна в офиса

 • Удобство – храната ви е на една ръка разстояние.
 • Вкус – имате възможността да приготвите ястията си по ваш вкус до най-малката подробност. Бонус – може да следите и състава: какво точно ще сложите и в какви количества, че дори и начина на приготвяне.
 • Разнообразие – ще може да ядете най-различни неща по време на работа, а не – на закуска геврече, на обяд салата, следобед солети, а на вечеря всичко, до което се докопате. И така всеки ден.
 • Грижа – грижа за себе си и за тялото. Има много истина в думите, че ние сме това, което ядем.
 • По-добра работоспособност – качествената храна носи много позитиви за тялото. Ако се храните с домашно приготвена и здравословна храна, ще бъдете много по-работоспособни и енергични, отколкото ако прекалявате с баничките и кроасаните в офиса.
 • Ситост – качествената храна, която съдържа основните макронутриенти и носи полезни калории на тялото, е засищаща. Няма да имате нужда от честото похапване на солети или бисквити, защото няма да усещате такъв глад.
 • Спестявате пари – ако си носите храната от вкъщи, ще спестите пари. Не ми вярвате? Предизвиквам ви да опитате.

Каква храна да изберем?

Изборът на домашна храна за офиса се определя от техническото оборудване. Ако работодателят ви е предоставил кухня, в която да има хладилник – може да пренесете в кутии каквото си поискате. Ако хладилникът е лукс на работното ви място, факторите, по които би трябвало да се ръководите, са:

 • по-дълга трайност;
 • удобна за пренасяне и ядене (да не се разлива от кутиите);
 • засищаща и с висока хранителна стойност – да съдържа всички необходими макронутриенти;
 • компактна;
 • с по-ниско съдържание на вода.

"Какво ще кажат хората?"

Все още се срещат мнения, че да носиш домашна храна е срамно. Дори не знам защо се разпростира това сравнение. Това не е срамно, а е достойно за уважение и пример. Особено в съвременния свят, където трансмазнините и храните с консерванти дебнат от всеки ъгъл.

Не яжте пред бюрото

Най-сигурният начин да преядете с лоша храна е когато се храните пред бюрото и компютъра. Използвайте почивките си точно по предназначение – разходете се и хапнете.

Ако ядете, докато работите, рискувате да загубите представа какво точно сте погълнали. Часовете се нижат, а ръката ви посяга към близкото пликче/кутия и т.н., докато не напипате... празното дъно.

Между другото, тази точка важи дори и за домашната храна. Седнете на спокойно място и се съсредоточете върху храната си. Не се разсейвайте с нищо друго и яжте бавно. Обърнете внимание на съветите за бавното хранене, защото то има много повече позитиви, отколкото смятате. 

Пийте повече вода

Често в офиса се прекалява с кафе, сокове, безалкохолни напитки, но не и с вода. Ако сте от тези хора, при които водата почти липсва, е хубаво да си изградите нови навици. Водата ще ви хидратира и ще помогне за оптималното протичане на много процеси в тялото. Подсигурете си я винаги – в чантата, върху бюрото и т.н.

Внимавайте с кого ядете

За да не преядете с лоша храна, избирайте внимателно компанията си.

Има хора, които обичат "junk food", но има и такива, които предпочитат да седнат някъде и да хапнат нещо хранително и полезно.

Вие към кои ще се присъедините?

А може би ще бъдете катализаторът към по-добро за целия офис.

Хапнете преди дълга работна среща

Ако ви предстои наистина дълга работна среща, или отивате с колегите на място, където знаете, че ще има големи табли с изкущаващи сладки редом до кафето, хапнете нещо малко, но качествено преди това. Така ще се заситите и шансът да прекалите с по-лошата храна е минимален.

Без стрес към прогрес

Често, когато хората са подложени на стрес, посягат към храната, сякаш тя ще оправи проблемите. Много по-вероятно е това емоционално хранене да бъде от захар, пържено, тестено и т.н.

Моето предложение, ако имате труден работен казус, е да се разсеете за момент. Станете от бюрото за 5-10 минути. Разходете се на свеж въздух. Може би това ще помогне за по-лесното намиране на решение.

В бонус – ще окаже благоприятно влияние на схванатите ви от седене мускули и болежки в ставите. В тази точка ще спомена, че движението е от изключителна важност по принцип, но когато работата е седяща, значението му става дори още по-голямо.

Откривате ли себе си в някоя от горните точки?

Ако отговорът ви е положителен и имате желание за промяна към по-добро – направете я. Започнете от днес!

А след това споделете с нас как ви се е отразило това.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow