Научи се да готвиш: от рецептата до ястието

Подготовка и организация за лек работен процес

Научи се да готвиш: от рецептата до ястието

Дотук в поредицата разбрахме защо е добре да готвим сами храната си, научихме се да правим перфектен ориз, станахме царе на пържолите, разбрахме кои са основните подправки, от които се нуждаем, спретнахме бързи и лесни десерти.

Във всяка статия от поредицата се старая подробно да описвам процеса по приготвяне на различните рецепти, а на места да добавям и снимки на отделните стъпки или видео за целия работен процес.

Реших обаче, че ще е добре да събера основните моменти по приготвянето на едно ястие в отделен материал – как да се организираме от прочитането на рецептата до сервирането в чиния.

Някои от хитринките съм научила от семейството си, други съм разбрала сама в кухнята, а трети съм видяла от любими мои готвачи по телевизията.

Ако и ти, като мен, си любител в кухнята, не подминавай този материал (особено в случай, че винаги в кухнята ти цари хаос).
Ако си по-напреднал кулинар и смяташ, че можеш да добавиш нещо – приветствам коментара ти под статията.

Нека взаимно си помагаме и обменяме идеи.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

„Два пъти мери, веднъж режи!“ или да четем рецептите два пъти

Не знам за теб, но на мен ми се е случвало бързо да прочета някоя рецепта и в нетърпението си да видя крайния резултат, да се окаже, че съм пропуснала нещо важно при прочитането – било то още една съставка или пък работна стъпка.

Лошо, защото не само, че крайният резултат ще се забави, но понякога пропускането е толкова важно, че не винаги може да се импровизира (като например да пропуснем да направим заготовка за ястието от предната вечер).

Ето защо е добре предварително да прочетем рецептата два пъти и да не прескачаме между редовете.

Мой личен трик е мислено да си представям отделните моменти, докато чета самата рецепта. Така предварително знам дали първо да извадя месо / риба от камерата, дали да включа фурната / котлона да загрее и т.н.

„Mise en place“ или когато всичко е на място

Не знам френски език, но знам, че французите са едни от най-добрите кулинари, а фразата им mise en place се среща по цял свят. И всъщност това е тайната за успешен работен процес в кухнята.

Всичко на място или защо е важно предварително да подготвим продуктите (да си напишем домашното като направим заготовките за ястието).

Идеята е преди да започнем да изпълняваме основните стъпки по дадена рецепта, да направим заготовките за това: да измием и нарежем зеленчуците, да отмерим брашното и маслото, да извадим яйцата и месото от хладилника, да премерим всички съставки и да ги подготвим във вида, който ни е нужен за готвенето (да обелим обелките, да нарежем на парченца, кубчета и т.н.).

С няколко думи: всичко да е под ръка.

За да не става хаос в кухнята и да не се налага да търсим някоя съставка из шкафовете, а в същото време млякото да изкипява от тенджерата.

Ако се загледаш във всяко едно готварско предаване, ще видиш точно това – предварително приготвени купички с основните съставки (отмерени, измити, нарязани и т.н.). Може да ти се струва, че така ще се забавиш с готвенето, но всъщност ще си спестиш време (и главоболия).

„С едната ръка бъркай, а с другата почиствай!“

Е, не го приемай буквално, защото все пак сме просто любители, но идеята е, че успоредно с готвенето е добре да почистваш работното си място.

Винаги оставяй свободно пространство на кухненския плот, върху което можеш да бъркаш, месиш, режеш и т.н. Не трупай отпадъци отгоре и не разхвърляй използваните прибори и съдове навсякъде.

Хвърляй всеки отпадък в кошчето (добра идея е да го държиш някъде под плота или максимално близо до теб) и поставяй мръсните съдове на едно място. Не препълвай мивката с тях обаче, защото най-вероятно по време на работа ще трябва да я ползваш.

Заготовките всъщност ще ти спестят и голяма част от този хаос и ще ти помогнат изцяло да се отдадеш на готвенето, спокойно и без притеснения, че си забравил/а поредната съставка.

„С остър нож и стабилна дъска – майстор кулинар съм аз сега!“

Научи се да готвиш: от рецептата до ястието

Кухненският нож е едно от най-важните неща за готварския процес.

Хубаво е, ако имаш възможност, да инвестираш в по-качествени ножове.

Аз не съм специалист по темата и те съветвам, когато се наложи да правиш тази покупка, да се обърнеш към човек, който правилно ще те насочи в избора.

Нужен ти е универсален нож (около 13 см), нож на главния готвач (големите ножове от готварските предавания, които с лекота кълцат под ръката на главния готвач), нож за зеленчуци (той е по-къс, под 10 см и с него лесно можеш да белиш, режеш и почистваш) и нож за хляб и сладкиши (който е с назъбена повърхност).

Евентуално ще имаш нужда и от сатър, но в случай, че работиш с големи парчета месо. Има и ножове за филетиране, но ако си начинаещ в кухнята, едва ли ще са ти от първа необходимост. Аз борява с два ножа - нож на главния готвач и нож за зеленчуци.

Продават се комплекти с различните разновидности, но можеш да си направиш колекцията от различни марки. Основното е ножът да ти е удобен, да пасва добре на ръката ти, но най-важното е да се научиш да боравиш безопасно с него, да внимаваш и да го поддържаш добре (наточване, правилно съхранение и рязане върху кухненска дъска).

И като казах кухненска дъска, е редно да спомена, че тя също е неотменен помощник.

За предпочитане е дъската от дърво, като най-удобната форма е правоъгълна (или поне в това се убеждавам аз). Напоследък навлизат и дъските от бамбук.

Избягвам пластмасовите дъски, защото има теория, че те задържат бактериите, но трябва да отбележим, че има и висококачествени пластмасови дъски, които имат специално антибактериално покритие.

Факт е, че дори и дървената дъска може с времето да събира различни бактерии – в резките, които ножовете остават. Ето защо е добре да не караме с десетилетия с една и съща дъска, а когато резките станат прекалено много, да я подновим с друга.

Измивай дъската след всяко ползване. По принцип е добре да режем месото на една дъска, зеленчуците – на друга, а сирене – на трета, за да избегнем кръстосано замърсяване (бактерии от суровото месо да попаднат при зеленчуците).

Честно да си призная, аз не го правя. Кухнята ни е малка и няма място за 4-5 вида дъски. Ползвам само една и се старая да я измивам добре, а също така след ползване да я съхранявам на сухо.

Ето един трик за стабилна дъска по време на рязане – сложи под нея мокра попивателна кърпа (швамтух), за да не се плъзга дъската по плота.

Научи се да готвиш: от рецептата до ястието

„Завърти тигана настрани, дръжката да не стърчи!“

Това беше едно от първите неща, на които ме научиха, когато плахо прохождах в кухнята.

Ясно си спомням думите: „Никога не оставяй дръжката на тигана да стърчи извън плота. Ще минеш покрай него в бързината, ще я закачиш, ще обърнеш тигана и остави, че ще изцапаш и ще останеш без вечеря, но и рискуваш жестоко да се изгориш!“

Кратко, точно и ясно – винаги завъртайте съдовете така, че дръжките да са навътре (към стената, към вътрешността на плота).

Внимавайте и за чиниите си – не ги оставяйте на ръба и не дърпайте дявола за опашката.

Внимавайте с горещи тенджери и тигани и не ги поставяйте директно върху плота (особено, ако покритието му не е подходящо за това).

Научи се да готвиш: от рецептата до ястието

„На пост остани – ястието да не прегори!“

Няма как, когато сме начинаещи в кухнята, е добре да се съсредоточим изцяло в готвенето и да не се залисваме с други дейности. Рискуваме да забравим за къкрещата манджа на котлона и да провалим усилията си.

С времето обаче човек придобива повече умения и повече знания за работния процес. Тогава можем да си позволим паралелно вършене на няколко дейности.

Например, често простирам, докато съм сложила да пека месо или пък поливам цветята, докато нещо къкри на котлона.

Винаги имам едно на ум и се старая да проверявам през сравнително кратки интервали от време какво се случва в кухнята.

Всичко с времето си или защо е добре да не импровизираме прекалено, когато сме новаци в кухнята

Нещата стоят така: когато правим първи стъпки в кухнята, е добре да следваме стриктно рецептите и да не импровизираме прекалено много.

С натрупване на опита това вече отпада, защото свикваме с различните продукти, със съчетаването им и придобиваме повече знания за успешни нови комбинации или замяна на един продукт с друг.

Но в началото е добре да отмерваме точно съставките и да спазваме основните препоръки.

Е, дори и да объркаме нещо – няма страшно. Важното е да не спираме да опитваме, защото така ставаме още по-добри в готвенето.

 

Да обобщим:

  1. Харесай си рецепта
  2. Прочети я два пъти.
  3. Набави всички необходими продукти.
  4. Направи си заготовки (отмери, почисти, нарежи).
  5. Подготви работния плот – стабилна дъска за рязане, необходимите съдове и прибори.
  6. Спазвай стриктно стъпките по приготвянето и успоредно с това поддържай ред в кухнята.
  7. Внимавай с горещите съдове, храни и течности.
  8. Не напускай кухнята или поне не го прави за дълго.
  9. Наслаждавай се на всичко и помни: дори и да се обърка нещо, следващият път ще стане по-добре!

Успех!

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Научи-се-да-готвиш-пилешко-със-сладки-картофи-и-зеленчуци
Научи се да готвиш: пилешко със сладки картофи и зеленчуци

"One-pan" рецепта за бърза и вкусна вечеря

Научи-се-да-готвиш-питателно-къри-с-нахут-и-червена-леща
Научи се да готвиш: питателно къри с нахут и червена леща

"One pan" рецепта за вкусно, питателно и радващо сетивата ястие

Как-и-защо-да-си-правиш-супер-шейк
Как и защо да си правиш супер шейк
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow