Добавки за черния дроб

Добавки за черния дроб

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло, който притежава редица функции. Сред тях са детоксикация на различни видове метаболити, които представляват краен продукт на метаболитните реакции в организма. Черният дроб спомага още за протеиновия синтез, складирането на гликоген, производството на хормони и синтезирането на вещества за храносмилане.

На пазара се предлагат редица медикаменти за поддържане функцията на черния дроб. Не са малко и хранителните добавки, много от които могат да се открият в аптеките. В следващите редове ще разгледаме кои са най-ефикасните добавки за черния дроб, като техният подбор е направен въз основа на клиничните данни до този момент.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Метилиращи агенти

Метилиращите вещества са компоненти, които поддържат нивата на С-аденозил метионин (SAMe) в черния дроб. Ниските нива на SAMe се свързват със стеатоза, която се изразява с омазняване на черния дроб, несвързано с алкохол. Счита се, че самите метилиращи агенти не спомагат за лекуването на черния дроб, но играят ключова роля в превенцията и редуциране на риска от заболявания, особено при наличието на вредни вещества.

Холин и триметилглицин (TMG) са доказани метилиращи агенти и се считат за едни от базовите съставки за здраве на черния дроб. SAMe също може да се използва ефективно и дори се предлага в аптечната мрежа с името "Трансметил, но е значително по-скъп и неикономичен избор. Креатинът също може да се приема като метилиращ агент, но той се свързва главно със запазването на нивата на SAMe, но на този етап няма достатъчно доказателства за защитния му ефект.

Как да приемаме метилиращите вещества?

  • Холин - 250-500 мг холин битартрат дневно с храната. Може да се приема и под формата на 4 цели яйца дневно;
  • Триметилглицин - 1000 мг TMG дневно. Тази доза е аналог на 250-500 грама червено цвекло и 250-500 грама спанак;
  • Креатин - 2 грама дневно за нетрениращи лица и 5 грама дневно за трениращи лица;
  • SAMe - 600-1200 мг дневно.

Н-ацетил цистеин (NAC)

Употребата на NAC се свързва със синтезирането на глутатион, който представлява основен антиоксидант в човешкото тяло и ниските му нива се свързват с различни възпалителни и окислителни болести. Използването на NAC регулира нивата на глутатион и служи за превенцията на някои заболявания.

Н-ацетил цистеин се използва в случаите на отказ на черния дроб или при интоксикация с някои медикаменти, предимно парацетамол и ацетаминофен. Дори малки дози от NAC са евтино и ефективно средство за поддържане на чернодробните антиоксиданти.

Как да приемаме NAC?

Достатъчно е да се приемат 600-1000 мг дневно. Приемът на веществото не е обвързано с храна. При болестни състояния на черния дроб се препоръчва доза от 5000 мг дневно, но само след задължителнa консултация с лекар специалист.

Магарешки бодил (силимарин)

Магарешкият бодил е една от най-широко използваните билки в традиционната европейска медицина. От векове билката се използва като средство за детоксикация и като антидот при натравяния с гъби.

Доказателствата за някои от въздействията на магарашкия бодил върху черния дроб са ограничени. Например не е напълно доказано, че билката увеличава синтеза на ДНК и протеин в черния дроб, но се предполага, че има голям потенциал да го прави.

От друга страна е доказано, че магарешкият бодил действа като силно противовъзпалително средство при наличието на токсини в черния дроб. Счита се, че няма нужда от прием на магарешки бодил ако не се приемат големи количества алкохол и медикаменти, които да натоварват черния дроб.

Магарешкият бодил се приема като референтно вещество при тестовете за противовъзпалителния ефект на различни вещества върху черния дроб.

Как да приемаме магарешки бодил?

Съществува общоприета дневна доза на силимарин, което е основното активно вещество в билката. Дневната ефективна доза силимарин е 150 мг, 2 пъти на ден с храната. Много по-трудно е да се определи дозата при прием на билката под формата на чай.

Спирулина

Спирулината е синьо-зелено водорасло с високопротеиново съдържание. Спирулина съдържа и веществото C-фикоцианин, за което се предполага, че редуцира възпаленията в черния дроб.

Счита се, че спирулината притежава огромен потенциал да спомага при стеатоза. В момента се провеждат няколко големи изследвания върху хора, които все още не са завършени, но предварителните данни са обещаващи. Употребата на спирулина се свързва и с редуциране на окислителни увреждания върху черния дроб, причинени от имунната система.

C-фикоцианинът имитира жлъчната киселина, затова се счита, че употребата на спирулина може да имитира т.н Синдром на Гилберт. При този синдром се отделят високи количества жлъчна киселина, които се свързват с намаляване на желанието за преяждане и редуциране на риска от диабет и сърдечни заболявания.

Как да приемаме спирулина?

Достатъчно е да приематe 5-10 грама [спирулина] дневно, независимо дали е с храна или на гладно. Лица над 90 кг е препоръчително да приемат по 10 грама дневно.

Какъв стак от добавки да избера?

Добавки за черния дроб могат да се употребяват превантивно или при леки отклонения на чернодробните ензими. В тези случаи препоръката ни е за базов превантивен стак, който включва комбинация от метилиращ агент и Н-ацетил цистеин.

За лица, които страдат от затлъстяване на черния дроб, препоръчваме комбинация от метилиращ агент, NAC и спирулина.

За лица, които употребяват големи количества алкохол се препоръчва употреба на магарешки бодил в деня след употребата на алкохол.

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow