Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод

Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Добавяне на нови, добри навици за по-добро АЗ

Промяната към нашата по-добра версия изисква промяна и в определени навици. Когато стане дума за промяна, много хора разсъждават на принципа, че на първо място трябва да премахнат лошите навици, които притежават. Това обаче не винаги е така. Мога да твърдя, че е по-рядко е така.

Например в работата с нашите клиенти често има такива, на които повечето от текущите хранителни навици са лоши или нетолкова добри.

Ако си решим да подходим така, че да започнем да нареждаме: "Трябва да спреш да ядеш това и онова!”, когато повечето им навици са предимно лоши, това на практика значи, че трябва да спрат да правят почти всичко. Едва ли не трябва да спрат да ядат.

Затова подходът ни в повечето случаи е малко по-различен и следваме научно потвърден като успешен такъв. Вместо да се опитваме да премахваме или забраняваме лошите навици, нашата първа и основна цел е да добавим нови, добри хранителни навици и по този начин да наклоним везните в по-добра посока.

Например вместо да караме някой да спира да яде шоколад, ние се опитваме да го накараме да яде повече плодове и зеленчуци. Друг полезен и добър навик, който се опитваме да научим клиентите ни, е да добавят повече храни богати на протеин във всяко от основните си хранения.

И макар на пръв поглед това може би не звучи особено ефективно, на практика е. И причините за това са няколко.

Защо методът на добавяне работи

Едната основна причина това да работи е, че когато добавяме нови добри навици, автоматично и сякаш като от само себе си ти остава по-малко място за лошите навици и по този начин те намаляват дори без да го целим.

Например, ако завършваме всяко от основните си хранения с някой сладък плод и самото хранене е било добре структурирано, богато на протеин, плодове и зеленчуци, то накрая може и да не ни остане място или желание за онази тортичка в хладилника.

Друга много важна положителна черта на добавящият подход е, че по този начин затвърждаваме и укрепваме положителното в живота ни. Тренираме умът и съзнанието ни да търсят положителното в живота, вече наличното или новото такова, което можем да добавим.

Емоционални ползи от включващия подход

Другата по-основна причина включващият подход да работи по-добре от изключващия е, че когато използваме метода на изключване, това чисто психологически ни кара да се чувстваме зле.

Не толкова заради това, че спираме шоколада или спираме сладкото, а защото губим нещо от живота си и се разделяме с нещо, с което сме свикнали. Защото си налагаме някаква забрана, някакво ограничение, а кой обича да му се забранява или да му налагат ограничения?

За разлика от това, включващият подход, чрез добавянето на нови полезни навици води до точно обратните емоции – чувстваме се по-добре, защото кой не обича животът му да става по-разнообразен и богат на положителни неща?

И не на последно място по важност, нещо, от което много клиенти остават приятно изненадани, е че всъщност ние не искаме да ги накараме да се отърват и да спрат на 100% всичките си лоши навици.

Според нас прекалената рестрикция може да е много повече във вреда, отколкото в полза. Не виждаме нищо лошо, ако по-голямата част от храненето на човек е изградена от качествена и питателна храна, то с останалите 10-20% да се поглези с малко шоколадче, тортичка или нещо от този сорт. Ако се прави разумно и под контрол, това няма да попречи на резултатите.

Затова и сред отзивите на клиенти, ще срещнете думи като...

Екипът е постоянно до мен, води ме за ръка, помага ми стъпка по стъпка да се доближа до целта. И всичко това се случва без драстични ограничения и лишения, без стрес, а напротив – с удоволствие за мен и нарастващ ентусиазъм от видимите резултати. ~Марина Дикова

Сладки изкушения не са забранени, но аз по собствено желание спрях захарта. Не се отказах от ежедневната си чаша вино. ~Мария Николайду

Защо избрах BB-Team? Защото са единствените, при които няма диети, няма забранени или позволени храни. ~Васил Банчев

Нима трябва да игнорираме лошите си навици?

Абсолютно не. Добавянето на нови и добри навици едва ли ще елиминира отрицателното влияние, което оказват лошите навици.

Важното обаче е, когато започнем да елиминираме или поне ограничаваме лошите си навици, то този процес да бъде добре подкрепен от останалите ни навици в ежедневието.

Нека не забравяме, че всичките ни навици, включително и лошите, има причина да съществуват. Те изпълняват някаква цел и водят до някаква награда. Онзи шоколад в разгара на работния ден, по всяка вероятност ни помага да се чувстваме по-добре и да притъпим отрицателните емоции, резултат от стресовото ежедневие.

Но ако няма нищо друго в ежедневието ни, което да изпълнява същата или подобна роля и да води до същата тази награда и положителни емоции и усещания, то и спирането на шоколада едва ли ще е успешно дългосрочно.

Заключение и препоръки

Промяната на навиците, независимо дали се състои в промяната на стари лоши навици или изграждането на нови добри, е сложна тема и дълга тема. Ще се постараем да разгледаме темата в повече детайли в бъдещ наш материал.

Това, което ви съветваме да извлечете като поука от този, е да започнете да мислите в посока различна от тази да забранявате или прекъсвате лошите навици като методи за тяхното (пълно) елиминиране.

Опитайте да използвате метода на добавяне на нови добри навици. Не е нужно новият навик да се изпълнява самостоятелно, сам за себе си. Можете също да допълвате даден нетолкова добър навик с по-добър такъв, за да може нетната стойност на това, което правите, да се подобри.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Хранителни-режими-6-причини-защо-не-работят
Хранителни режими – 6 причини защо не работят
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow