Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици

Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици

Воденето на хранителен дневник е едно от нещата, които според нас е изключително ценно за хората, които искат да подобрят хранителните си навици.

Затова това е едно от изискванията, които имаме към хората, които работят с нас. Не само, че е много ценно за тях, а и защото без тези записки, ние реално няма как да знаем какво правят хората и как се справят с нещата, които коментираме и върху които работим.

Но дори и да не работите с личен треньор, воденето на хранителен дневник може да ви е от голяма полза.

Ето и три от многото ползи, които ние смятаме за най-важни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Осъзнатост

Когато клиент има цел, която включва и подобряване на хранителните му навици, преди да обсъдим следващите стъпки, които ще предприемем, го молим да води записки за храненето си за около 4-5 дни, за да можем да придобием поне малка представа за текущото му ниво и навици.

Когато след това се чуем, за да обсъдим всичко, едно от нещата, което наистина голяма част от хората споделят, е че благодарение на тези няколко дни записки, те са успяли да забележат навици и поведение в храненето си, за които досега не са си давали сметка, че се случват.

Чували сме неща като:

 • Досега не си давах сметка, че постоянно дъвча нещо, дори и да е нещо дребно.
 • Сега забелязах, че ям доста повече сладко, отколкото си мислих.
 • Осъзнах, че в менюто ми присъстават много повече некачествени храни в дните, когато съм под най-голям стрес и напрежение.

Това е може би най-голямата полза от воденето на хранителен дневник. Повишаването на осъзнатостта какво, кога и защо се случва.

За съжаление, ако я няма тази осъзнатост, е много, много трудно да постигнем промяната, към която се стремим.

Проследяване на прогреса

В света на маркетинга, един от най-популярните цитати е този от Peter Drucker:

What gets measured gets managed.

Дали наистина го е казал Peter Drucker все още не е напълно ясно, но това няма значение за този материал.

Покрай горния цитат се върти и друга негова вариация:

What gets tracked gets improved.

Смятаме, че тези цитати прилягат много добре и в сферата на храненето и воденето на хранителен дневник.

Ако имате за цел да подобрите храненето си по някакъв начин, например да ядете повече плодове, трябва да има как да проследите дали наистина успявате да го правите.

За съжаление практиката показва, че не е толкова лесно просто да си го поставим като цел. Да си кажем “От утре ще ям повече плодове” и това просто да се случи.

В забързаното ни ежедневие е много лесно да оставим подобни цели на заден план, докато потушаваме други приоритетни задачи.

Понякога пък може сами да се подвеждаме. Да си мислим, че нещо се случва и че правим нещо, но реално да не е така.

Наблюдаваме това и в работата ни. Например, ако с даден клиент сме си поставили задача да изгради навик да консумира повече плодове, след 7-10 дни му задаваме въпроса “По твое мнение, как се справи с консумацията на плодове през изминалата седмица?”.

Понякога получаваме отговор “Смятам, че се справих много добре”, но когато разгледаме хранителния дневник виждаме, че няма особена промяна. За последните 7 дни клиентът е ял плодове в 2 от тях, точно както и по-предишните седмици.

Това не значи, че клиентът умишлено се опитва да ни излъже. Не. Просто това е присъщо на много хора, когато разчитат просто на паметта си, да не могат да преценят какво реално се е случило.

Ако работите с личен треньор, той би следвало да следи за подобни неща и да ви помага да ги забелязвате и подобрявате, но дори и да сте сами в начинанието да се храните по-добре, можете да проследявате нещата с помощта на хранителен дневник.

По-добър избор на храни

Една от големите ползи, които клиентите ни споделят, че извличат от работата с нас е това, че поемат ангажимент към някой друг и това ги мотивира да внимават повече какъв избор на храната правят.

Да, знаем, че е важно да правим нещата заради себе си, а не заради някой друг, но реалността за съжаление е друга.

Дори и да не работите с личен треньор, воденето на хранителен дневник е много добър начин да поддържате ангажимента, който сте поели към себе си. Защото, ако стигнете до това да водите хранителен дневник, значи все пак сте поели някакъв ангажимент към себе си и сте си поставили някакви цели, като например да се храните по-добре.

Това, което се случва често е следното. Представете си, че в обедната си почивка излизате навън, за да потърсите какво да хапнете. Минавате покрай близката пицария и много ви се дояжда пица и аха да седнете на някоя от масите се сещате, че после трябва да запишете това хранене в дневника си и когато го направите, ще ви стане гузно, понеже това висококалорично хранене е пречка към постигането на целите ви да се храните по-добре и да отслабнете.

Сега, не е задължително да имате хранителен дневник, за да може да изберете да не седнете в пицарията. Нито пък дневникът дава пълна гаранция, че няма да го направите.

Но повярвайте, дневникът помага значително да правите по-добър избор. Друго е, когато виждате нещата написани черно на бяло.

Практически съвети

Ако решите да опитате да водите хранителен дневник, няма строги правила, които трябва да спазвате. Важното е да ви е удобно, за да може да го правите възможно най-често и редовно, както и да ви е лесно да проследявате нещата.

Ето и някои препоръки от нас, с които може да започнете и във времето да адаптирате според вашите предпочитания.

Избор на инструмент за записки

Можете да използвате както физически инструменти като химикал и тетрадка, така и софтуерни продукти като Google Docs или Microsoft Word.

Според нас е по-лесно да е нещо софтуерно заради гъвкавостта и функционалността, която получавате.

Изградете си система и структура на записките

Хубаво е записките да имат някаква структура, защото, както ще прочетете по-долу, е много важно периодично да анализирате тези данни и колкото по-подредени и ясно записани са те, толкова по-добре.

На първо място, отделяйте менютата според текущата дата. Разписвайте всяко хранене на отделен ред и посочвайте приблизителния час, когато е консумирано ястието, както и приблизителното му количество.

Може да отбелязвате, ако в момента имате конкретна цел. Може да прикачвате и снимки на храненията си. Може да отбелязвате, ако дадено хранене е довело до стомашно-чревен дискомфорт. Може дори с няколко думи под менюто да записвате обобщение за това как е минал денят ви и как сте се чувствали.

Например:

Дата: 01.08.2023
Цел: Поне 2 броя плод за деня

 1. 07:00 - 4 шепи овесени ядки, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 банан (Много тежко ми стана. Трябва да опитам с по-малко овесени ядки.)
 2. 10:30 - 1 бонбон (почерпка от колегата за рождения му ден)
 3. 13:00 - 1 консерва филе от скумрия, купичка пилешка супа, 2 филии пълнозърнест хляб
 4. 15:00 - 1 ябълка
 5. 18:00 - 3 бъркани яйца с 1 длан сирене, микс зеленчуци, 1/2 вафла Морена

Попълвайте редовно и не отлагайте във времето

Колкото повече отлагате да си попълните записките за деня, толкова по-вероятно да е объркате или пропуснете нещо. Човешката памет е много зле в това отношение.

В идеалния вариант ще записвате всичко веднага щом го изядете. На момента.

Ако обаче ежедневието не позволява да отделите няколко минутки по време или след храненето, може да попълвате всички хранения наведнъж в края на деня, след като се приберете от работа и приключите с всички други ангажименти.

Дори и вариантът да записвате всичко в края на деня крие много голям риск от грешка, а ако оставите тази задача за след ден-два, по-добре направо пропуснете. Гарантирано точността на записките ще е много ниска.

Правете периодичен анализ

Целта на воденето на дневник не е само да си пишете някакви неща като в лексикон (продават ли се още тези чудесии? ?).

За да има полза от тези записки, трябва да отделяте време и да ги анализирате.

Може да отделяте по 10-тина минути в края на всеки ден или да го правите 1-2 пъти седмично като преглеждате по няколко дни наведнъж. А може и двете едновременно.

Гледайки записките, търсете модели на поведение или други неща, които се открояват.

Търсете отговори на въпроси като:

 1. Колко често успявах да изпълня целта си?
 2. Когато не успявах, каква беше причината за това?
 3. Какво можех да направя по-добре през този ден?
 4. Колко от храненията ми са навън или поръчани от заведение и колко са приготвени лично от мен?
 5. Има ли разлика между храненето ми в работни дни и през уикенда? Кога се храня по-добре, кога по-лошо и защо?
 6. Достатъчно балансирани ли са храненията ми през повечето дни? От всички важни хранителни вещества ли си набавям?
 7. Колко често ям боклучави храни и захарни изделия? И има ли определени обстоятелства, при които това се случва най-често?
 8. Има ли храненето ми някаква структура, която поддържам през повечето дни или всичко е тотален хаос?
 9. Има ли определени храни или ястия, при които често наблюдавам стомашно-чревен дискомфорт?
 10. Как храненето ми през последните Х дни се отрази на теглото ми? Отслабнах ли, качих ли или няма промяна?

Това са малка част от въпросите, които може да си задавате, но може да премахвате или добавяте според вашите цели.

В заключение

Воденето на хранителен дневник не е за всеки, осъзнаваме това. За някои хора е твърде досадно.

Но тази практика крие огромен брой ползи, особено ако сте на мисия за изграждането на по-добри хранителни навици.

Нашият съвет е просто да опитате, дори да е само за седмица-две. Вярваме, че ще останете приятно изненадани. ?

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow