3 стъпки за успешен старт на твоята промяна

3 стъпки за успешен старт на твоята промяна

В BB-Team имаме следното наблюдение: средно един от пет души няма да направи нищо за здравето си и тази година, независимо колко убедителен се опитам да бъда. 

Ако се припозна, здравето ти е супер и е твърде затормозяващо да мислиш за него, по-добре спри да четеш и ще се видим отново догодина.

Оставаш? Добре, да започваме.

Нужда от промяна

Всеки от нас в някакъв момент осъзнава, че има нужда от промяна, която да го отведе на следващото ниво в живота или да подобри текущото му състояние. 

Причините да се проваляме са основно две и точно за тях ще говорим днес. Ще споделя и конкретни стъпки, през които минават и много от нашите клиенти на ВВ Абонамент, с които се избягва провала и се постига желаната промяна.

Така, време е за промяна, но не знаем, дали сме готови и какво да направим, за да не се провалим.

Да вземем за пример, че искаме да свалим няколко излишни килограма.

В тези моменти най-често си мислим:

“Още не се чувствам готова за Х” или “Ще започна, когато Y”.

Времето минава, готовността така и не идва, не правим нищо, а ситуацията често се влошава. Но защо?

Това, което всъщност най-често ни спира, са две неща и липсата на готовност не е сред тях. Те са страх и предразсъдъци.

Страхът може да от самата промяна. Защото всяка промяна е трудна, няма да се залъгваме. Страх ни е променим ежедневието си и да отделяме време за спорт например, защото не знаем как да започнем, какво да правим и как да успеем.

Или ни спират предразсъдъци. 

“Това не е за мен, никога не съм го спортувал” или пък “Тренировките с тежести са за мъже, не е за мен това” и купища други. Чували сме ги всичките.

Но как тогава да постигнем желаната, при това трайно, не само за конкретен период. Ползите от промяната да станат част от нашия живот, да не приключат след месец, два или три?

  1. Трябва да открием истинската причина “защо” искаме да постигнем промяната;
  2. Трябва да знаем като какъв човек се възприемаме сега и да разберем какъв човек е нужно да бъдем, за да постигнем целта си;
  3. Трябва да създадем своя план за действие или да потърсим помощ от специалист, ако имаме нужда.

Как да открием отговора на “защо” искаме да се променим?

Нека продължим примера с това, че искаме да свалим няколко излишни килограма. 

Може би сме видели нечия снимка в страхотна форма и чийто живот изглежда успешен, всичко е като в приказка и си поставям цел и при нас да е така. Само за да забравим час по-късно и да продължим по старому.

Или все пак да опитаме да натикаме ежедневието си в някакъв режим, който обещава, че ще постигнем целта да сме като човека от снимката, само за да се откажем три седмици по-късно от изтощение и липса на резултати.

Проблемът е, че за много от нас тези цели нямат смисъл в контекста на нашето ежедневие – просто звучат примамливо и смятаме, че подобно нещо ще подобри живота ни. Но далеч не е така.

Добре, сега нека открием истинската причина “защо” искаме да се променим и след това да дадем реален шанс на себе си да успеем.

Готовността за промяна е необходимо да дойде от вътрешни фактори (от нас самите), не от външни фактори, които нямат нищо общо с нашия живот, желания и възможности.

Трябва да си отговорим на въпроса “Защо?” искаме тази промяна.

“Защо искам да отслабна?”

“Защото искам да съм в по-добра форма.”

“Защо искам да съм в по-добра форма?”

“Защото искам да не се задъхвам на 15-тата минута от всяка физическа активност.”

“Защо не искам да се задъхвам на 15-тата минута от всяка физическа активност?”

“Защото искам да мога да играя с дъщеря си, без да трябва да прекъсвам играта посредата, защото трябва да седна и да си поема въздух. Така няма да я разочаровам и ще мога да ѝ дам добър пример, че спортувайки, ще е здрава.”

Това звучи като много по-смислена причина, нали? 

За всеки може да е различна, но е важно да я открием, защото тя е там, дори да се опитва да се скрие или да не ни се иска да си признаем.

Какъв човек искаме да бъдем?

След като разбрахме отговора на “защо”, е важно да знаем като какъв човек се възприемаме в момента. Така ще се предпазим от това силно да надскочим себе си и бързо да загубим желание за промяна.

Ако цял живот сме спортували спорадично и сме се хранили с кофти храна, то най-вероятно се възприемаме като неактивен човек, който се храни зле и съответно бързо се изморява.

Но ако искаме да се променим, то е важно да знаем какви хора искаме да бъдем и как ще пренапишем това възприятие за себе си.

Нека си отговорим на въпроса “Какво прави този човек, за да е такъв?”. “Какво прави родителят, който успява да издържи цяла игра, без да има нужда да спира за почивка на 15-тата минута?”

Помисли за поне един пример: “Незадъхващият се лесно родител спортува регулярно и успява да поддържа добра физическа форма, за да е винаги готов за игра.”

Сега помисли как най-лесно можеш да направиш тази стъпка и ти, за да поемеш по пътя на промяната.

Не се хвърляй да променяш много неща наведнъж, защото това е рецепта за провал. Избери нещо, което лесно можеш да включиш в текущото си ежедневие и постепенно надграждай. 

И нека не забравяме:

Тази промяна ще е трудна, а вероятно много трудна. Но когато знаем дълбоката причина “защо” и имаме ясни стъпки и план спрямо нашия живот, то само тогава ще успеем да преодолеем всички трудности и стъпка по стъпка да се доближаваме до целта. Точно това е процесът, през който минават и нашите клиенти, част от ВВ абонамент по пътя към личния успех.

В заключение

Да обобщим как да откриеш готовността за промяна и как да стартираш за успех.

  1. Задай си въпроса защо? И на всеки отговор се попитай защо искаш това нещо. Така ще стигнеш до дъното и до дълбоката причина защо искаш да постигнеш целта си.
  2. Помисли като какъв човек се възприемаш сега, какъв човек искаш да си и какво прави той, за да е такъв.
  3. Да създадем своя план за действие с ясни стъпки, които да ни отведат до целта.

И не на последно място:

Винаги може да потърсиш помощ от нашия екип, с който заедно да определиш правилните за теб цели, да отговориш на въпроса “защо”, да откриеш кои са стъпките, които ще те отведат там и адаптирайки ги в движение, за винаги оптимален за твоето ежедневие и нужди план.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Димитър Михайлов
Димитър Михайлов

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1