Дневен план за навициСвали сега 

Spike - тонизиращо, по-тонизиращо… шок?

"Get Spiked or Get Hospitalized"

Енергийните напитки осигуряват мощен заряд от енергия, главно използвайки комбинация от метилксантини (в това число и кофеин), витамин B и някои екзотични билкови съставки. Обикновено съдържат кофеин, гуарана, таурин, различни форми на жен-шен, малтодекстрин, инозитол, карнитин, креатин и гинко билоба.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Енергийните напитки, съдържащи основно кофеин и много захар (в някои случаи подсладители) не бива да се бъркат със спортните изотонични напитки.

Последните имат за главна задача възстановяване на нивата на електролити и различни хранителни елементи, чието количество в организма рязко спада след тежка и изтощителна тренировка.

Любопитно е да се отбележи, че след тренировка приемането на обикновена (чешмяна) вода в големи количества може да има силно изразен токсичен ефект.

Това се дължи на факта, че прекомерната консумация на обикновена вода намалява нивата на електролити като натрий и калий  в човешкия организъм, засягайки по този начин нервната система.

Кофеинът присъства като основна съставка във всички енергийни напитки.

Така една напитка от 250 мл обикновено съдържа около 80 мг кофеин (количество равнозначно на чаша кафе), а тези от 500 мл съдържат близо 150 мг кофеин.

Повечето изследвания показват, че кофеинът има изключително позитивно въздействие при продължителни тренировки за издръжливост, докато при високоинтензивни краткотрайни тренировки почти не се наблюдава някакъв значим ефект.

Приемът на кофеин забавя умората и спомага за използването на повече мастна тъкан при задоволяване на енергийните нужди на тялото. 

Какво е Spike Shooter?

В началото на тази година на американския пазар се появи новата енергийна напитка Spike Shooter (250 ml) на Biotest Laboratories.  

Прави впечатление огромното количество кофеин, което напитката съдържа - 300 мг.

За сравнение в Red Bull, който също е 250 мл, има едва 80 мг кофеин, а една Coca-Cola съдържа два пъти по-малко количество кофеин (40 мг).

Така още от самото начало Spike Shooter се утвърждава като най-силно кофеинизираната напитка на пазара на хранителните добавки.

Освен кофеин напитката съдържа неесенциалната аминокиселина Л-тирозин (около 750 мг - данните варират, тъй като точното съдържание не е изписано на етикета).

Тирозинът е известен като лек нервен стимулант. Освен това той помага на спортистите да избегнат претренирането, намалява състоянието на немощ и отпадналост, тонизира организма и стимулира умствената дейност. 

В Spike Shooter има още около 5 мг йохимбин хидрохлорид.

Йохимбинът е една твърде необичайна съставка за енергийна напитка - обикновено той е широко използван при производството на различни фет бърнъри.

Така или иначе йохимбинът е изключително полезен при чистенето на мазнини от долната част на тялото и повишава либидото.

Spike Shooter няма абсолютно никакви въглехидрати (включително и захар) и притежава невероятни вкусови качества - поне така твърдят производителите.

Здравословни рискове

Заедно с това обаче Spike Shooter излиза на американския пазар (през февруари 2007) със сериозни предупреждения към всички потенциални консуматори.

Едно от тях гласи следното: "Продуктът съдържа силни стимуланти и не бива да се комбинира с каквито и да е други стимуланти или продукти за отслабване".

Освен това напитката не се препоръчва на лица под 18 г., като на места възрастовата граница пада на 16 г.

Продуктът е толкова силен, че дори се препоръчва да се пие на два пъти, т. е. по 125 мл, за да може организмът да свикне с него.

На консуматорите се препоръчва да не пият повече от една кутийка (250 мл) на ден. 

Въпреки тези подробни разяснения се случват и някои неприятни инциденти.

След употреба на Spike Shooter група младежи биват спешно хоспитализирани, оплаквайки се от гадене, силно сърцебиене и отпадналост (т. нар. Spike incident).

Като резултат продуктът е забранен в Колорадо Спрингс, където всъщност е базиран и офисът на Biotest Laboratories.

Така надеждите на Biotest да превземат пазара на енергийни напитки поне до момента остават напълно неоснователни.

Проблемът се състои в твърде амбициозната маркетингова стратегия на Biotest Labs.

Вместо да разчита изцяло на дистрибутори, които да разпространяват новата енергийна напитка, мениджмънтът на компанията инвестира в специални екипи от промоутъри, буквално разположени във всеки един магазин за хранителни стоки с ясната цел да подсигурят колкото е възможно повече своя продукт в рекламно отношение. 

Кое е правилното решение?

Spike Shooter си остава една изключително силно въздействаща на нервната система енергийна напитка и точно поради тази причина би трябвало да се продава единствено в специализирани магазини за хранителни добавки.

Но очевидно на преден план отново излиза стремежът към по-големи печалби за сметка на здравето на потребителите.

Споменатият инцидент извежда на преден план въпроса за определяне на лимит на количеството стимуланти, поставяни в енергийните напитки.

Невинаги ефектът от една енергийна напитка расте правопропорционално на количеството кофеин в нея. 

Така че засега бъдещето на Spike Shooter остава несигурно, поне докато не стане ясно къде точно е границата в определяне на оптималното количество от стимуланти, които една енергийна напитка може да съдържа. 

Използвани източници

  • westword.com/2007-05-10/news/energy-crisis/1
  • energy-drink-ratings.blogspot.com/2007/02/spike-shooter-energy-drink-gone-too-far.html
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow