Дневен план за навициСвали сега 

Red Bull Energy Drink - наистина ли действа?

Какво съдържа популярната енергийна напитка и как точно ни въздейства?

"Red Bull" постави началото на една нова ера - енергийните напитки. Поради интензивната реклама тя стана много популярна и днес са налице десетки нейни аналози. Впоследствие на пазара се появиха и напитки с по-разнообразен състав, но Red Bull си остана нещо като класика. Затова по-долу ще се спра на някои изследвания върху ефекта и състава й.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Red Bull Energy Drink - наистина ли действа?

Активни съставки в енергийната напитка Red Bull

От опаковката на Red Bull Energy Drink (250 мл) можем да разберем, че съдържа газирана вода, захар, глюкоза, лимонена киселина, таурин (1 г), глюкуронолактон (600 мг), кафеин (80 мг), инозитол, витамини (ниацин, пантенол, B6, B12), аромати, оцветители (карамел, рибофлавин).

Но активните съставки от тях всъщност са кофеин (кафеин), таурин и глюкоронолактон, а за спомагателен ефект са вложени въглехидрати и витамини от група В.

Действие на Red Bull

Ефектът на Red Bull върху човешкия организъм е бил цел на различни изследвания, като част от тях по отношение на състав и физиологично действие са обобщени и анализирани и в списание Amino Acids.

За едни от изследванията за оценка на психомоторното въздействие, индивидуалната бодрост и физическата издръжливост след прием на напитката са използвани 36 души доброволци.

Някои от резултатите показват, че след прием на една бутилка Red Bull при контролната група аеробната издръжливост се увеличила с 9%, а анаеробната с 24%.

При други се наблюдава повишаване на бодростта с около 60%, концентрацията и паметта с около 10%, сърдечната честота с 15% при незначителна разлика в стойностите на кръвното налягане, а времето за реакция се понижава.

Тези резултати потвърждават по-ранни изследвания за влиянието на комбинацията кофеин-таурин.

Физиологичната роля на активните съставки

  • Глюкоронолактонът е метаболит от глюкозния метаболизъм, който в случая допълнително подобява енергийната ефективност на напитката.
  • Тауринът е известен като вещество, влияещо на настроението при стрес и променящо психическото поведение. Механизмът на действие на таурина върху централната нервна система (ЦНС) е свързан с възможността му да се включи разностранно в невротрансмитерната система (глицинергичната, холинергичната, адренергичната и тази на гама-аминомаслената киселина). Влагането му е с цел да се постигне висока психомоторна възбуда, като се избегне прекомерното повишаване на кръвното налягане при по-високи дози кофеин.
  • Кофеинът стимулира психомоторната активност, повишава умствената и физическата работоспособност и отстранява сънливостта. При по-слаб тип нервна система ефектът му се проявява в по-ниски дози. Действа стимулиращо на скелетната мускулатура, като разширява кръвоносните съдове в нея, а също и в бъбреците, където упражнява и слаб диуретичен ефект. Използва се и при мигрена, защото притежава и известен съдосвиващ ефект върху мозъчните съдове. Засилва гликогенолизата и липолизата (освобождаване на мастни киселини мастните депа), а в големи дози и до освобождаване на адреналин[4]. Именно този му ефект се използва при включването му в т.нар. термо-фет бърнъри, но в случая в Red Bull той не може да се прояви по отношение на мастния метаболизъм, поради наличието на прости захари. Изследванията показват, че ефектът на трите съставки действа синергично (взаимнодопълващо се).

Физиологичната роля на допълнителните съставки

Монозахариди

Наличието на близо 11% ( около 8,5% захароза и 2,5% глюкоза) прости захари е ключово за мозъчния метаболизъм, но това го прави неподходящ при диети за отслабване.

Включването им допълнително повишава енергийния ефект на продукта.

Витамини

Витамините В6 и В12 са ключови не само по отношение на протеиновия метаболизъм, като в случая оказват и голямо влияние на паметните процеси чрез влиянието си върху мозъчните РНК-синтетази, но притежават и липотропен ефект.

Инозитолът е витаминоподобно вещество (витамин В8), влияещо най-вече на мастния метаболизъм като липотропно средство. Оцветителят рибофлавин или Е101 (жълт) всъщност е витамин В2, но в случая той не е вложен заради витаминното си действие.

Странични ефекти

Смъртоносната доза LD50 при кофеина за 200 мг/кг телесно тегло е висока и практически е невъзможно да бъде достигната чрез приема на Red Bull  или друга от познатите ни енергийни напитки.

Проблеми обаче могат да възникнат с кръвното налягане при консумирането на повече от 2 бутилки.

Хора със сърдечно-съдови проблеми трябва въобще да забравят за консумацията на такъв тип продукти.

При по-голяма консумация могат да се появят и проблеми със съня, като дозите са строго индивидуално и зависят от типа нервна система.

Изводи

В заключение може да се посочи, че Red Bull Energy Drink оказва положителен ефект при физически натоварвания, повишавайки както аеробната, така и анаеробната издръжливост.

Неговият  дори еднократен прием осъществява благоприятен ефект върху паметта и настроението, което е установено чрез неврофизиологически и невропсихологически методи както при неконсумиращи кофеин хора, така и при консумиращи[1].

Използвани източници

  • [1]A taurine and caffeine-containing drink stimulates cognitive performance and well-being R. Seidl, A. Peyrl, R. Nicham, E. Hauser 'Amino Acids' 19 (2000) 3/4, 635-642
  • [2]The effects of Red Bull Energy Drink on human performance and mood C. Alford, H. Cox, and R. Wescott 'Amino Acids' (2001) 21: 139-150
  • [3] http://www.snopes.com/medical/potables/redbull.asp
  • [4] "Фармако-терапевтичен справочник"; София 1993 ; Медицина и физкултура ; Иван Крушков и Иван Ламбев
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow