Дневен план за навициСвали сега 

Диети за покачване на тегло - приложимост и особености

По какво си приличат и по какво се различават диетите за покачване на тегло?

Трудно е да се дадат обективни оценки на различните хранителни режими, тъй като приложимостта на всеки от тях зависи от множество неизвестни ни фактори, много от които варират силно при отделните хора заради индивидуалните особености на всеки спортуващ. В този материал ще Ви изложа своята гледна точка за всяка базова диета за покачване на тегло, като се спра на четири критерия - вкус, финансова достъпност, кулинарни особености и здравословен ефект.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Диети за покачване на тегло - приложимост и особеностиВисоко въглехидратен хранителен режим (ВВД)

Вкусови особености:

Диетата е близка до националната ни кухня, поради голямо сходство между подходящите за нея ястия и традиционните български гозби.

Финансова достъпност:

Най-скъпият елемент от менюто са белтъчно преобладаващите храни. Ако спазващият режима е всеяден, то цялостната цена на диетата се снижава значително. Като цяло това е широко достъпен хранителен режим за покаване на тегло и може би най-разпространеният в страната.

Достъпност на храната:

Ястията подходящи за консумация при този режим, са достъпни за закупуване в множеството обществени заведения за хранене и бистра. Могат да бъдат приготвяни у дома, като и закупувани от магазини в готов вид.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Желателно е системно следене на холестерола. Добре е след период на покачване на маса да се премине към период на понижаване на тегло. Това спомага за подобряване на адаптивните способности на спортуващия, към разнообразена диета и същевременно го разтоварва от еднообразието в храненето. Желателно е периодично провеждане на разтоварващи дни, в които калориите са сведени до 1/3 от обичайното, а течностите увеличени няколкократно. Като цяло хранителният режим е здравословно съобразен за спортуващи хора.

Повече информация за високо въглехидратен хранителен режим (ВВД)

Високо мазнинен - ниско въглехидратен хранителен режим (ВМ-НВД)

Вкусови особености:

Диета, в която преобладават мазните храни. Отсъствието на тестени изделия на трапезата отказва мнозина при следването му. Ако порциите между мазнини и въглехидрати не са равномерно разпределени, а се наложи прием на по-голямо количество мазни храниможе да се стигне до гадене. Много от хората естествено склонни към консумация на храни от животински произход, намират диетата за изключително екзотична и вкусена.

Финансова достъпност:

Диета, изискваща по-голямо количество консумиран белтък за килограм телесно тегло. Това я прави и значително по-скъпа. Множеството и последователи избират месо, ядки, яйца и жълти сирена (кашкавали) за основен източник на протеин. Малцинството което следва режимам избягвайки белтъчно преобладаващи храни от животински произход и наблягащо на соеви, бобови и ядкови ниско въглехидратни продукти, е принудено да плаща още по-скъпо, поради "деликатесната" стойност на тези храни в България.

Достъпност на храната:

За всеядните, както и за млечните, млечно-яйчните, яйчно-морски, морско-млечни вегетарианци и морските вегетарианци живеещи по крайбрежието на Черно море храната е лесно достъпна. Ястията вписващи се в рамките на изброените категории могат да бъдат открити в менюта на множество заведения за хранене, могат да бъдат приготвени вкъщи или да бъдат закупени от магазини в готов вид.

За спортуващите от с филосифия на хранене различна от изброените, но вписващи се в стратегията на високо мазнинната диета, намирането на подходяща храна е истинско предизвикателство. Налага се да я купуват от специализирани магазини и тип мегамаркети и да си я приготвят у дома.  Колкото повече продукти консумират спортуващите, толкова по-лесно става следването на дадено меню.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Диета, основаваща успеха си върху приспособяване метаболизма на тялото към използване на мазнини за гориво. Изисква различно дълъг адаптационен период. Следенето на холестерола е наложително! Същото важи за рутинни изследвания на чернодробните и бъбречни функции, поне веднъж на всеки три до шест месеца. Тези мерки се налагат поради неспособността на някои организми да се адаптират към високите нива на кетони в кръвта. Разтоварващи дни се правят най-малко четири пъти месечно.

С голямо внимание трябва да се следи общото тегло на консумираните зеленчуци. Желателно е то да е поне два пъти по-голямо от масата на консумираните животински високо маслени и високо белтъчни храни.
Добре ежедневно да се пие слабо минерализирана изворна  вода, така се помага за поддържане на нормален киселинно-алкален баланс в организма. В положителна насока се оценява влиянието на пастьоризираните пресни млека. При следването на правилно съставен и индивидуално съобразен режим за хранене, се наблюдава изключително чисто покачване на мускулна маса. Процентът на подкожните мазнини се покачва в незначителни граници с равни темпове в след адаптационния период. Това позволява на спортуващите да преминат към поддържащ (оформящ) хранителен режим след достигане на желаното тегло, без да редуцират мазнини с изчистващи диети.

Повече информация за високо мазнинен - ниско въглехидратен хранителен режим (ВМ-НВД)

Равномерно балансиран хранителен режим (РБД)

Вкусови особености:

Диета, близка до националната ни кухня. Често бива определян като "златната среда", естествено приятна и за езика, и за стомаха.

Финансова достъпност:

Зависи строго от подбора на храни в менюто. Това е режим предлагащ множество кулинарни възможности и комбинации, ето защо не можем да сложим еднозначна оценка. Естествено решаващо за цената на режима се явява количеството и произхода на протеина в храната. В като цяло диетата е широко достъпна, за хора със средни доходи.

Достъпност на храната:

Подбора на храна в заведения за обществено хранене изисква известни кулинарни познания. Тук от значение е както пропорцията на хранителни вещества в отделна порция, така и крайната пропорция между мазнини и въглехидрати за ден. При пазаруване в магазини, опаковката дава възможност на потребителя да се запознае с качествения състав на храната. Остава да се надяваме, че повече фирми ще започнат да описват хранителното съдържание на продуктите си съобразно европейските стандарти. Съставките за повечето ястия подходящи за диетата са широко достъпни на българския пазар. Не се изискват специфични познания в кулинарията за приготвяне на блюда за режима в домашни условия, стига да се спазят пропорциите между мазнини и въглехидрати.

Влияние на хранителния режим върху здравето:

Това е диета, щадяща здравето на спортуващите. Не е необходимо по-често посещаване на личен лекар и профилактични изследвания  от задължителното едно за година. Онова което прави режима ефективен е именно балансът между веществата в храната и точното съобразяване с особеностите на метаболизма, вкуса и ежедневието при отделния спортуващ. Диетата цели покачване на мускулна маса при минимално покачване на подкожните мазнини. След правилно изготвяне и следване, при достигане на желаното тегло, човек може да премине директно към оформящ (поддържащ) режим на хранене, без да се налага да редуцираподкожни мазнини с хранителни режими за отслабване.

Повече информация за равномерно балансиран хранителен режим (РБД)

Още съдържание по темата
Хранене-и-хранителен-режим-каква-е-разликата
Хранене и хранителен режим - каква е разликата?
Отърви-се-от-лошите-хранителни-навици-с-този-доказан-метод
Отърви се от лошите хранителни навици с този доказан метод
Хранителен-дневник-първата-стъпка-към-по-добри-хранителни-навици
Хранителен дневник: първата стъпка към по-добри хранителни навици
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow