Сесамин (sesamin) и фитнес

Повече за връзката между сусама и режима ни

Сесаминът е "лигнан", изолиран в сусамови семена. Той се свързва и активира рецептор наречен PPARalpha (Peroxisome Proliferator-Activated Receptor Alpha), който активно участва в мастния метаболизъм.

Сесамин (sesamin)Как действа сесаминът?

Сесаминът е термогенетик, който е подходящ за комбинация със стим-бърнъри, тъй като самият той не влияе върху централната нервна система, както са например кофеин съдържащите фет бърнъри. Сесаминът увеличава количеството на изгорените мазнини и намалява това на складираните. Освен това е антиоксидант, който подпомага регулирането на добрия (HDL) и лошия (LDL) холестерол, увеличава инсулиновата чувствителност и влияе благоприятно върху бъбреците и черния дроб. 

Важно е да се отбележи, че чрез приемът на сусамени семки или олио не може да осигури нужното количество сесамин. Той  е в много малка концетрация в тези храни и ако не бъде изолиран химично и приет като добавка няма начин да се достигнат нужните за ефективност дози.

Комбинации и прием на сесамин

Както вече споменахме, сесаминът е най-подходящ е в комбинация със стим-бърнър и нисковъглехидратна диета с цел сваляне на излишните мазнини. Добре е да се комбинира и с рибено масло и CLA. Освен с цел сваляне на телесно тегло, сесаминът може да се приема и по време на основен период за по-чисто трупане на мускулна маса. Не трябва да се забравят и здравословните му плюсове. 

Дозировка

Препоръчително е да приемате сесамин 3 пъти дневно по 1000 мг. Не на всеки етикет е отбелязано, но сесаминът трябва да се приема с поне 10 грама мазнини за по-добро усвояване и ефективност. Да се приема с храненията. Може да се взема целогодишно, тъй като няма физиологична причина приемът му да се разделя на цикли.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1