Дневен план за навициСвали сега 

Рецепта за отслабване

Всеки с проблемно тегло я търси, но дали някои вече са я намерили?

Езикът на метафората би окачествил отслабването като рецепта от дебелите книги. Измислена отдавна, развивана и обогатена с още съставки и до наши дни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Рецепта за отслабванеКак би изглеждала рецептата за отслабване?

Шарън Грифин, известен учен в сферата на физиологията и храненето, предлага да разглеждаме отслабването като набор от две базови части - редуциране на приетите калории и правенето на упражнения (защо второто не може да бъде изключено прочетете в материала, публикуван наскоро).

Като всяка друга рецепта и тази за отслабването не би могла да се приготви набързо, набързо. В повечето случаи съотношенията 1:1 или 1:2 (10 кг за 10 дни, 10 кг за 20 дни), а дори 1:3 не са особено успешни в крайна сметка. Защо става така?

Според г-жа Грифин в прекаленото си желание да отслабнат, хората намаляват драстично приеманите от тях калории, в резултат на което калорийният прием е занижен дори под необходимия минимум за организма да функционира правилно. Този разък дисбаланс бива „балансиран" чрез забавяне на метаболизма и складиране на дори малкото храна в запас (разбирайте мазнини).

Отслабването през погледа на неспециалист

Ще ви споделя как си представям аз картинката около отслабването, като предварително бих искал да поясня, че компетентността ми стига ниво на редовно спортуващ, а не на консултант по хранене или още повече на диетолог.  Тялото ни показва завидна съобразителност, когато го подлагаме на стрес, каквото е рязкото отслабване за него. Когато усети, че енергийният му ресурс е недостатъчен, а вероятно ще намалява и още през следващите дни, то се старае да съхрани колкото се може повече от енергията, за да може да функционира по-дълго време. Но какво се получава - отделяйки мазнини, организмът вижда енергиен източник в мускулите ни, като без колебания ги „изяжда" в стремежа си да оцелее. Така общото тегло намалява, но за сметка на така ценната ни мускулатура, а не заради загубата на мазнини. Както споменах и по-горе, метаболизмът също бива забавен, а именно това е доста негативно за теглото ни стечение на обстоятелствата.

Нека приемем, че разглеждаме пример за човек, който е направил описаната по-горе грешка. След като ударно е свалил желаните килограми за няколкото дни, които е предвидил, нормално е интересът и стремежът към отслабването да е поизчезнал или по-скоро напълно забравен. Възстановяването на „нормалния" калориен прием е индикация за организма, че отново има достатъчно храна и дефицитът в теглото трябва да бъде възстановен. Досещате се какво следва, хиляди жени и мъже се оплакват от крайния резултат на кантара. 

Но това не звучи като рецепта за отслабване, а за точно обратното?

Не бързайте, рецептата се включва точно сега. Припомням базовите й части:

Редуциране на приетите калории

Старайте се да приемате 200-250 калории на ден по-малко от ежедневното количество досега. Как да стане ли? Направете си една бърза сметка какво хапвате през деня и помислете, дали не може да се махне сосът от тук или пък настъргания кашкавал от там. Минерална вода вместо плодов сок би спестила също немалко калории.

Правете упражнения

Хитър начин да кажете на тялото си да НЕ взима енергия от мускулите.  Докато спортувате, Вие ясно показвате, че те са ви нужни за движенията и цялостната физическа активност, която правите. По този начин „гладът" на организма ви ще бъде заситен от нежеланите телезни мазнини. Не на последно място по важност е и фактът, че упражненията ускоряват метаболизма Ви.

Как изглежда тази сготвена рецепта?

Ако изгаряте примерно 250 калории с упражнения, а същевременно намалите с точно толкова хранителния си прием, за една седмица ще имате отрицателен калориен прием с цели 3500 калории. По-простичко казано, вече ще сте с половин до един килограм назад, или между два и четири за един месец. Не е така ударно, както би ни се искало, но това е единственият оптимален начин, по който да отслабнем без да разтройваме организма ни. Опитайте!

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow