Дългият Джак (Eurycoma longifolia)

С какво може да ни е полезен вечнозеленият афродизиак на югоизточна Азия?

Ако сте почитатели на билковите стимулатори или се чудите какво е Eurycoma longifolia Jack, изписано на новата ви високотехнологична спортна добавка, то тази статия ще ви бъде от полза. Предстои ви да прочетете резюме за свойствата на екстракт от едно вечнозелено дърво, виреещо в дъждовните гори на индийско-тихоокеанското крайбрежие на Азия, използван от местните хора от векове за подобряване на либидото.

Дългият Джак (Eurycoma longifolia)

Какво наричат Дългия Джак?

Дългият Джак е популярното на запад социално име на растението Eurycoma longifolia Jack, виреещо по островите и югоизточното крайбрежие на Индийския океан и най-вече в Малайзия и Индонезия, както и островите и югоизточното крайбрежие на Тихия океан (на север-северозапад от Океания) или най-общо казано в югоизточна Азия.

Растението е познато още с наименованията Тонгкат Али и Пасак Буми. Eurycoma longifolia е вечнозелено дърво, височината на което достига до 15 метра, а листата до около 40 см. 

Какво трябва да знаем за екстракта от Дълъг Джак?

В районите, където дървото расте, екстрактите от корените му се смятат за натурален афродизиак и подобрител на мъжката потентност.

Народната медицина на малайзийците и индонезийците му придава също антибактериални свойства и го препоръчва за употреба в борбата със симптомите на маларията.

От няколко години екстрактите от Дълъг Джак започнаха да навлизат в спортните добавки и преди всичко в онези, предназначени за бодибилдъри.

Има обаче няколко смущаващи момента в масовото влагане на екстракти от Тонгкат Али в широко рекламирани и скъпи билкови стимуланти.

Започвам от това, че всички официално одобрени и свободно публикувани изследвания върху ефектите от употребата на растителния екстракт са проведени върху лабораторни мишки и други животни.

Вторият смущаващ момент е в това, че всички изследвания с практическа стойност са правени от една и съща малка група учени и не са широко потвърдени.

Последният смущаващ момент е незаконното изсичане и изкоренявяне на вечнозеленото дърво, т.е. масовата практика да се добива където е удобно. Планира се защита на вида. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Дълъг Джак?

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на растението са: куазин, нео-куазин, глуакарубин, седрин, еурикоманол. 

Доказани ползи при лабораторни животни:

  • потвърдени свойства на афродизиак (плъхове);
  • потвърдено тонизиращо действие (мишки).

Предположения и недоказани твърдения:

  • увеличаване на собственото производство на тестостерон;
  • подобряване на оплодителните способности;
  • борба с паразитни инфекции (тясна граница при орално приложение).

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Дълъг Джак?

Твърде слабо проученото и публикувано действие на екстрактите върху хора ме кара да съм предпазлив в препоръката му.

Въпреки моята подозрителност обаче екстрактите се ползват от голям брой индонезийци, малайзийци и другги народности като традиционен лек за ниско либидо.

Най-добре е употребата на екстракта да се избягва от бременни и кърмещи жени, както и от мъже с увеличена простата. 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Дълъг Джак?

Няма задълбочени проучвания по този въпрос.

Какви дози са нужни и как се взима?

Дозите, проучвани за ефект и токсичност влизат в някои конфликти. Препоръките варират от не повече от грам за ден до 10-12 мг/кг.

Много от проведените изследвания при плъхове обаче са дози, в пъти по-големи от описаните като допустими.

За по-голяма сигурност вземайте продуктите, съдържащи екстракти от Дълъг Джак на ротационен принцип, като на 4-10 седмици "със" следва да се падне същият период "без" взимане на даденото вещество.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Билкови ергогеници на тестостерон, билкови добавки към комплексни енергетици, формули за борба с умората. 

Използвани източници
  • Fundam Clin Pharmacol. 2002 Dec;16(6):479-83. Effect of Eurycoma longifolia Jack on orientation activities in middle-aged male rats. Ang HH, Lee KL.
  • Bioorg Med Chem. 2004 Feb 1;12(3):537-44. Cytotoxic and antimalarial constituents from the roots of Eurycoma longifolia. Kuo PC, Damu AG, Lee KH, Wu TS.
  • Exp Anim. 2000 Jan;49(1):35-8. Effects of Eurycoma longifolia Jack (Tongkat Ali) on the initiation of sexual performance of inexperienced castrated male rats. Ang HH, Cheang HS, Yusof AP. 
  • Eurycoma Longifolia Overview by David Tolson

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1