Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Димитър Киров (mitaka101)

Как се храни, тренира и разсъждава за фитнеса един от най-активните ни потребители

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интервю с Димитър Киров (mitaka101)

Би ли се представил на читателите ни?

Казвам се Димитър Киров - Митака, на 39 години съм, от София. Машинен инженер по образование, завършил съм и курсовете за инструктор към НСА. Член съм на МЕНСА.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнес се занимавам от 1989г., а от началото на 1997г. работя като инструктор. Сегашният ми фитнес направих с двама приятели през 2001 година и от тогава работя там. Тренировките ми са седем дни в седмицата. Последните години отделям събота и неделя за семейството си и не спотувам в залата, а нещо на открито в компанията на близките ми. Разходки в планината, стрелба с въздушни пушки или каране на колело. И тази година ще участвам в обиколката на Витоша, даже ще сформирам група за подготовка и състезание. Ще пусна тема във форума за това през април.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Храня се нормално за трениращ, без да се вманиачавам - не съм състезател, а активно спортуващ. Варирам около 4-6кг зима/лято, което е нормално за мен. През годините предимно качвах (започнах от 67кг, а сега съм 97) и храненето ми беше предимно ориентирано към качване. Тоест често хранене, по часовник, богато на въглехидрати. Преди 2 години реших и спрях цигарите и това наложи промени в хранителния ми режим - драконовски мерки срещу сладкото.  Правилата за мен са: когато качвам - ям сладко, когато чистя - не ям. Белтъците са на постоянно ниво.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Сезонно. Сега, например, си правя един месец интензивна тренировка с 15 повторения за събуждане на метаболизма. После ще имам сезон за сила, после отивам на 2 сезона за релеф и идва лятото. Лятно време обичам да съм голям (и повъзможност релефен).  Затова тренирам за маса цяло лято. После пак сила до края на годината и завъртам цикъла. Има и вариации през годините, естествено.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Употребявам протеин или аминокиселини или креатин. Или нищо. Поне половин година се пада нищо да не пия. Привърженик съм на натуралната тренировка. Не съм състезател, а тренирам за здраве и по мое мнение колкото по-натурално градиш физика, толкова по-добре. През лятото съм на креатин (заради визията), през сезона на сила на протеин, а когато орелефявам на аминокиселини.

За натурални спортисти успеха от тренировъчния процес се определя от следните фактори:

  • тренировъчна програма - дава около 40%
  • хранене - дава около 30%
  • възстановяване - тук са и хранителните добавки - дава около 20%
  • мотивация - дава около 10%

Това са мои наблюдения, а не цитат от списание.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Жените, естествено. Магарешки инат на моменти. Ужасно много чета и ми гълта време, а когато книгата е нова за мен почти не остава време за сън. Обичам да давам съвети и понякога съм досаден. Обаче съм щастлив, защото направих от консултациите професия.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Фитнес индустрията не се връзва по мое мнение със здравословния начин на живот. Даже напротив. Много от читателите на форума знаят за поне две или три диети - „зоната", „разделно хранене", „воинската диета" и т.н., а не знаят да се хранят нормално за трениращ. Не знаят колко белтъчини, въглехидрати и мазнини да приемат. Кога и какви - също не им е известно. И това е в резултат на рекламите от фитнес индустрията. Индустрията гледа да продава, а се продава стоката с лепенка „ново".  И се появяват нови и нови „изследвания", които объркват безкрайно клиентите ми. И на мен, както и на всички колеги ни се налага да обясняваме защо са написали тази или онази глупост. На практика воювам с модните течения във фитнес индустрията ежедневно. Типичен пример (за да не съм голословен) е „воинската" диета - ядеш основно веднъж на ден, при това вечер. Ами фитнесите са пълни с млади хора с напрегнато ежедневие, които точно така се хранят - по веднъж на ден и са добили несъвсем воински вид, даже напротив. Искрено се надявам да се изгради обща здравна (и хранителна в това число) култура на хората в България, но това е утопична идея засега.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е моята работа, а тренировките - малко удоволствие в работно време. През свободното си време чета или съм навън сред природата.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Искрено се надявам да мога да кажа, че повечето хора спотруват и живеят и се хранят нормално. Реално погледнато - проблемите с промити от реклами мозъци и програмиран начин на живот тепърва ще се задълбочават.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

С вас ме запозна Гугъл. Най-добрия (засега) форум за ББ в България. Може да го направите малко по-шарен. Допълва се с „го хард"-а. Продължавайте все така да се развивате.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Тренирайки да градят здраве, а не да плащат със здравето си, за да тренират. Успех във всичко!

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow