Интервю с Петко Живков (Чукундур)

"Време има за всичко, воля няма за всичко"

Петко Живков

Представи се на читателите ни?

Казвам се Петко Живков,  роден съм през 1979 в гр. Монтана. Завършил съм висше инженерно образование и в момента живея в София и работя като Digital Compositor в студио за визуални ефекти.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

Занимавам се с културизъм от 1994 година. От тогава досега съм имал доста различни периоди, през които съм спирал, тренирал съм тежко и съм участвал на състезания. В момента си позволявам да тренирам само през уикендите, защото наскоро ми се роди дъщеричка Йоана, за която трябва да се грижа (б.ред.: поздравления!). Но това не ми пречи да се поддържам в нормална, добра физическа форма.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

По принцип не обичам да пазя диета. Стриктни диети съм пазил само, когато участвах на състезания. През годините съм се научил на добра хранителна култура, която ми позволява да не трупам много излишни килограми. Основното е да ям предимно месо и яйца. Не ям и не обичам мазно, за мен винаги това е бил главният виновник за излишните килограми. Много обичам сладко и си позволявам, когато ми се яде. Никога не си смятам калориите, не съм го правил и когато съм бил на стриктна диета. За мен е по-важно от какво идват калориите, а не колко са те. Принципът е, че човек трябва да изгаря повече, отколкото приема, но аз все още не вярвам, че може с точност да се изчисли колко калории гори даден организъм в определено време.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

След като спрях да се състезавам, гледам да тренирам мускулна група по веднъж седмично. В момента това ми е трудно, но скоро пак ще мога. Привърженик съм на кратките тренировки - 30-45мин. Винаги тренирам тежко, но гледам да не преминавам границата на удоволствието. Обичам да разнообразявам, рядко знам какви упражнения ще правя, когато вляза в залата. Когато започне да става задължение, все някога се прегаря и се спира. След такова спиране започването е трудно. За това винаги гледам да се напомвам и да се чувствам добре в залата. Както е казал Арнолд, „чувството на напомпване е равносилно на оргазъм".  

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

В момента не употребявам хранителни добавки, освен витамини и креатин понякога. Хранителни добавки е много общо понятие. Има такива, които са много необоходими при строга диета, когато човек не се храни с разнообразни храни и източниците са много ограничени, тогава има нужда от част от тях и ролята им за успеха не е малка. През основен период други добавки помагат, когато човек чисто физически изпитва голяма трудност да си набави нужните вещества или калории. Аз предпочитам истинската храна в основен период. Добавките са необходимост на хора, които се целят много на високо и далеч. Въпреки всичко според мен има много добавки, които са просто един добър маркетингов трик и нямат особен ефект.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

От няколко години вече не пуша, но обичам да си пиивам в компания. За нищо на света не бих се отказал от сладкото примерно, но това не го приемам толкова като порок.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Индустрията е по-добре от колкото преди 10-ина години примерно, но имаме много да догонваме. Здравословният начин на живот и фитнесът са различни неща. Не са зависими едно от друго, но не се и изключват взаимно. За това много хора в днешно време правят грешни преценки, когато видят, че някой спортува или пък друг, който не го прави. Здравето е много важно и аз смятам, че фитнесът определено помага за неговото развитие или задържане на добро ниво.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Тренировките не ми отнемат много от свободното време. Както беше казал един мой приятел, „Време има за всичко, воля няма за всичко". Другото ми хоби са компютрите, което всъщност е от преди да се запаля по културизма.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Надявам се всичките да са същите. До тук съм изпълнил целите, които съм си поставил. Надявам се след 5 години да имам добро здраве, здраво семейство и дом. Всичко останало се постига с желание.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Преди 3 години, когато бях на диета и се готвех за втотото си и последно състезание, се ровех из интернет и попаднах на форума. Тогава за мен състезанието беше цел номер едно с най-висок приоритет. Непрекъснато бях настроен на тази вълна и доста често посещавах изданието. Специално форумът много би се подобрил, ако хората просто четят, мислят и прилагат, след което, ако имат нещо да питат или да споделят. Защото в противен случай се задават въпроси, на които е отговаряно безброй много пъти. Също така хората трябва да знаят, че може да попитат 10 различни хора и да получат 10 различни съвета. А истината при всеки не е на едно и също място.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Да тренират здраво, да поддържат себе си образовани и много здраве!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Димитър Михайлов
Димитър Михайлов

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1