Дневен план за навициСвали сега 

Интервю със Стефан Симеонов (D3BEP)

"Ако някой поддаде на стероидите, той опорочава играта..."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стефан Симеонов

Представи се на читателите ни - име, възраст, откъде си?

Казвам се Стефан Симеонов, на вече навършени 30 години и съм от гр. Бургас. В Бургас живея от три години, преди това 7-8 бях в София, където завърших висше икономическо образование.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

Многократно и по различни поводи съм се занимавал с фитнес (не е точно названието, по-скоро тренирам за поддържане на форма и сила), началото беше в класическата борба като малък, после в училище, в университета. Общо взето ми се събират около 5-6 години тренировки с доста прекъсвания. Но най-сериозно се занимавам с този спорт, от както посещавам изданието на bb-team. От тук научих много нови методики, интересни факти, неща, които исках да пробвам.

В момента за съжаление фитнесът и спортът са ми второстепенни занимания. На последната ми работа в голяма компания почти не оставаше време, нерви и сили за качествена тренировка; сега повече си определям сам работното време, но пак съм доста ангажиран и често ми се налага да прескоча тренировка.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

На практика принципите ми в храненето се описват с една дума: Никакви. Спазвам хранителен режим само понякога, в сезона пролет - лято, за да сваля малко килограми. Лично за себе си аз спазвам високомазнинна-нисковъглехидратна диета. Помага ми бързо да сваля килограми, без да имам сериозни загуби в постиженията си при това.

За дълго използване или за начин на живот считам и винаги съм считал, че оптимални са балансираните режими. Всички други, игнориращи ключови хранителни вещества за дълъг период според мен вървят против естествения цикъл на организма.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Правя движения, не серии и не мускулни групи. Тренирам по силова методика, но тренирам любителски, без сериозни амбиции вече. Основните принципи при мен са два. Първият е адаптация, привикване със свръхнатоварване. Вторият е всеизвестният: няма ли болка, няма победа. Привикнал съм вече със болката, даже без нея не ми е интересно.

Лично аз винаги съм ценял това във спорта. Мускулестото тяло - това е визия. Силата - това е качество и напрежение на волята. Второто за мен е по-важно.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Да, уотребявам. Не постоянно, но съм употребявал по-известните протеини и аминокиселини, еднократно креатин и много комплексни добавки, витамини, билки и други. Мнението ми е, че маркетингът вече ги направи част от фитнеса. Те са добавки и заместители и не могат да отнемат функциите на правилното хранене, могат да помогнат за оптимизирането му, като за много от тях всъщност е спорно колко помагат.

Същото и стероидите. Някога се борехме, пропагандирахме срещу тях. Днес... вече трябва да сме свикнали. Може, и винаги е можело и без тях, но ако веднъж един спортист поеме по тази пътека... и другите нямат избор. Искаш ли да си конкурентоспособен, трябва и ти да се хвърлиш с главата напред. Това е порочното в системата; ако някой поддаде, той опорочава играта, но резултатите са по-негативни за тези, които опитват да запазят чистия вид на спорта, отколкото за самия допингиран.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

А, тук трябва да напишем реферат... Например порок ми е писането във форумите. Споренето, понякога.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

За съжаление ключовата думичка тук е индустрия. Някога спортът бил правила и принципи, олимпийските атлети се обучавали самостоятелно и пред всички и се състезавали голи,т.е. без да мамят и да крият нещо, целият свят се радвал. Днес ... индустрията е навсякъде. А където има индустрия, има печалба и финансов интерес. Където има финансов интерес, има и дезинформация, подвеждане, реклама. От това страда натуралният спорт. Според мен думичките "индустрия" и "здравословно" ако са в едно изречение, си пречат. Индустрията, макар двигател на съвременното общество, руши традициите, принципите, руши честната игра и чистата конкуренция.

Здравословният спорт... за радост той има бъдеще. Според мен все повече хора осъзнават, че колкото и пари да влеят в една фармацевтична компания, тя по никакъв начин няма да свърши работата вместо тях. Кремовете не махат целулита и не свалят 30 килограма за 5 месеца. Протеините не променят гръдната обиколка. Иска се здрав труд. И хората с течение на времето започват да осъзнават собствената си роля в процеса, желанието им за бързи резултати да се измества от воля и постоянство, да наблягат на собствените си постижения и да омаловажават ролята на лекарствата, което вече ги води към чистия спорт и чистите спортни постижение.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

За съжаление към сегашния момент фитнесът ми е една от възможностите за прекарване на свободното време, не основно занимание.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Много ми се иска предходният отговор да бъде по - различен.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Случайно през google попаднах на изданието за фитнес в момент, когато бях наблегнал на спорта. Трябва да кажа, че останах очарован. В последствие някои от по-старите посетители знаят, помагахме с материали, някои не толкова по концепцията на изданието, други по-близки до нея. Канехме известни лица да посещават сайта, опитвахме се да спомогнем за достоверността и ценността на информацията във форума. Сега вече нямам толкова възможност да се занимавам с едно такова хоби, но bb-team за мен винаги ще си остане нещо като кауза, нищо, че отдавна нямам старото участие в изданието и много от нещата съм правел на своя глава.

Какво може да се подобри? Винаги има какво. Но за мен bb-team се движи в правилна посока, напредва последователно, стъпка по стъпка и постоянно се развива. Което е до голяма степен плод на добрата визия за развитието му.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Бих искал да им пожелая дълъг живот, здраве, спортни успехи и да вземат най-доброто от живота и от изданието на bb-team!

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow