Дневен план за навициСвали сега 

Екстракт от червена люта чушка "Кайен" (Cayenne red pepper)

Страхотен източник на капсаицин и бета-каротин

Обичате ли люто? Няма проблем, дори и да не си падате по пикантни храни. Полезните страни на лютите чушки вече са капсулирани и чакат да посегнете към тях. В случай че се нуждаете от обезболяващ ефект или антиоксидантен щит, не е зле да сте запознати с въздействието на латиноамериканските чушки от Френска Гвиана.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Червена люта чушка Кайен

Какво е Кайен?

Така наричаме особен сорт червени чушлета (Capsicum frutescens, Capsicum annuum), близки до камбите, за които е характерен силно лютив вкус.

Историята на култивацията им започва в Централна и Южна Америка преди около седем века.

Първоначално са използвани като декоративни растения, а по-късно в кулинарията и в традиционната медицина, заради ценните съставки, които можем да открием в тях.

Какво трябва да знаем за активните съставки на екстракта от Кайен?

Най-популярната активна съставка в плода (чушките) е капсаицинът и чак след него се нарежда растителната форма на витамин А - бета-каротин.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи екстракта от Кайен?

Доказани ползи от приема му:

  • Обезболяващ ефект - капсаицинът блокира протичането на болка в нервите и така облекчава повечето възпалителни процеси. В ролята си на обезболяващ агент капсаицинът се влага в кремове за профилактика на болката при мускулни, ставни и костни контузии;
  • Антиоксидантна активност - благодарение на бета-каротина, който проявява висока активност по отношение обезвреждане на свободните радикали. Обикновено една доза екстракт от Кайен осигурява достатъчно каротин за синтез на една трета от дневната доза витамин А.

Предположения и недоказани твърдения:

  • Снижава холестерола - изследванията са проведени върху плъхове;
  • Загряващ ефект - има критика върху това твърдение, защитаваща позиция, че въздействието е само сетивно върху засегнатите нерви и не е  свързано с генериране на топлина. Няма доказателства за ускорен метаболизъм, дължащ се на есктракта от Кайен. Има и теория за това как активното вещество въздейства върху центъра за регулиране на телесната температура в мозъка, като стимулира охлаждането;
  • Има гастропротективен ефект, т.е. пази храносмилателната система от поява на язви. Макар че има някои данни за положително въздействие, те не са достатъчни за категорични заключения.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракт от Кайен?

Възможно е да има в някаква степен токсичен ефект за черния дроб и бъбреците в случай на предозиране. Не се препоръчва на бременни и кърмещи жени.

В комбинация с какво не бива да приемаме екстракт от Кайен?

Смята се, че взаимодейства с МАО инхибитори и лекарства против високо кръвно.

Какви дози са нужни и как се взима?

Препоръчваната доза варира според процента съдържание на капсаицин в сухия екстракт. Обикновено за сух екстракт със съдържание на капсаицин в рамките на 0.025% се препоръчват дози в рамките на 30 до 130 мг/ден.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Екстрактът от червена люта чушка може да срещнете на пазара по-често като активен компонент от комплексни антиоксиданти, в състава на хомеопатични лекарства за облекчаване на болка, в термогенни формули и др.

Използвани източници

  • whfoods.com
  • wikipedia.org
  • nature1.org
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow