Интервю с Георги Цолов (Astor)

"...нещо като работи, не се пипа."

Георги Цолов

Представи се на читателите ни?

Георги Христофоров Цолов на 30 години. В Ботевград съм роден, но сега живея в с. Трудовец, на 2 км от Ботевград.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

Започнах на 11 години да вдигам щангата на двора, занимавах се в свободното ми време - несериозно. Към 15-16 г. започнах да тренирам сериозно, прочетох наличните книги (някога нямаше много книги по въпроса, за добавки да не говорим) и съставих първата си програма (сплит), който, както почти винаги, е неправилен и грешен. Но се радвам, че минах по този път. Тренирах нон-стоп до към 26-27 години и постигнах доста, но сега времето ме притиска и не съм тренирал редовно от години.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Никога не съм спазвал строги диети, хапвам каквото ми се яде в момента. На това се дължи и малко лошата форма (процент мазнини), но както винаги съм казвал, не съм имал състезателни амбиции никога. Зимата съм правил експерименти и само с намаляването на въглехидратите съм свалял по 10 кг за малък период. С две думи - ако имам желанието, мога.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Моят принцип е "нещо като работи, не се пипа". Може с години да се прави, щом върши работа, остава в програмата ми. Иначе сменям сплита през време, да кажем 2-3 месеца, като през това време сменям по някое упражнение, което се е изчерпало. Почивам през 3 месеца за по седмица за въстановяване на организма и по-точно нервната система и мускулите. В богатия си опит съм изпитал почти всички системи и принципи - едни работят, други не, но смятам, че е индивидуално и всеки трябва да мине през този път, за да види кое работи за него.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Употребявам само протеин (биогейм, някога само такъв и имаше) и понякога креатин монохидрат (през 5-6 м). За ролята бих казал, че ако не се храниш добре и най-скъпите добавки не могат да те спасят. От там идва и името им "добавки". Не бива да разчитаме само на тях като някаква панацея, а храненето да е под всякаква критика.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Имам пороци като всеки човек. Пуша много. Даже по време на тренировките между сериите се е случвало. Това ми е най-големият минус. Не съветвам никой да пуши - това е най-лошото нещо, което може да си направи човек. Алкохол - не пия от 10 години. Наркотицете са ми чужди.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Твърде в началото, за да може да се направи оценка. Според мен се развива доста добре у нас. Има държави (например Гърция), за които това е чуждо. Приемам го положително само в случаите, когато не се използват забранени вещества, когато здравето е на преден план (не се напиваме събота и неделя). Процентът е малък, но има и такива хора. Като цяло мисля, че съм положително настроен.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Имам и други хобита, но фитнесът е на първо, второ и трето място. Имам ли време, в заличката съм. Ако остане още време - HI-FI или компютрите.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Може би "спрях да пуша...".

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Google ни запозна преди доста време, а и самият стил на BB-Team е по-различен от другите. Просто допада на човек.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Не използвайте стероиди! Само си вредите на здравето. Ако нямате състезателни амбиции, не посягайте на тях. Митовете и легендите, които се въртят около бодибилдинга, са именно заради тях. Много хора като ме видят и мислят, че непременно със стероиди е постигнато. Така че карайте я умната и давайте всичко от себе си в залата. Поздрави!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Димитър Михайлов
Димитър Михайлов

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1